logo2-v5c

Författarintervju

Ekström & Garay får en stund med vår fantastiska författare och översättare Thomas Almqvist.

thomas-almqvist
- Berätta lite om dig.
Jag är född och uppväxt i Linköping och fyllde 72 år härom veckan. Gift med Annica och vi har två vuxna söner. Jag arbetade som bibliotekarie på Norrköpings Stadsbibliotek i 37 år. Hade tidigare studerat litteraturhistoria, engelska och framför allt spanska (i Lund). Fick ett stipendium och pluggade på Universidad Complutense i Madrid i två terminer (1974-1975), ett år som blev väldigt betydelsefullt för mig. Under det året grundlades mitt stora intresse för spansk lyrik. Har skrivit recensioner i Skånska Dagbladet sedan 1987, men även i kulturmagasinet Opulens och jag recenserar även böcker om blues och blues-CD i Jefferson Blues Magazine.
- Hur kom du i kontakt med Justo Jorge Padrón?
Jag började översätta spansk lyrik från och till redan under tidigt 70-tal, men sa alltid att när jag blev pensionär, skulle jag kunna göra det ordentligt och mycket bättre. I "Spanien i mitt hjärta" (2019) har jag översatt elva spanska favoritpoeter och även skrivit introduktioner till dem.
I januari 2020 ringde Marcos Jorge Padrón till mig och frågade om jag var intresserad av ytterligare ett översättningsprojekt. Och det var jag ju. Marcos är Justo Jorge Padróns son, som han fick med sin svenska hustru Monica. Justo kunde alltså svenska efter 12 år i Sverige och var tillsammans med sonen Marcos väl inläst på "Spanien i mitt hjärta".

En av mina spanska favoritpoeter var Vicente Aleixandre, som var Justos mentor och stora förebild som poet. Aleixandre fick Nobelpriset 1977, som Justo fick ta emot, eftersom Aleixandres dåliga hälsa inte tillät honom att resa till Sverige. Då bodde ju Justo i Stockholm, var gift med Monica, som födde honom två barn.

Jag har idag översatt drygt 700 av hans dikter, men fick börja med Dikter till Kleo, som blev en bra inkörsport till hela hans oerhört rika poesivärld. Jag har alltså material till en antologi, med dikter från de flesta av hans samlingar. Han har skickat mig 36 diktsamlingar (även böcker om honom). Under knappt två år lärde vi känna varandra och kom varandra väldigt nära. Han kallade mig sin "svenske bror". Vi utbytte minst ett mail i veckan (oftast flera) och han ringde mig då och då, med långa samtal som följd. Jag fick en vän för livet, men vi hann aldrig träffas, eftersom han gick bort i covid-19 i april förra året. Att vi aldrig hann träffas är en stor sorg för mig. Annica, min fru, och jag var på väg till Madrid flera gånger men pandemin lade hinder i vägen

- På vilket sätt fascineras du av dikterna till Kleo?
Vad jag fascineras av i Dikter till Kleo är att han skrivit 100 kärleksdikter till sin älskade hustru, utan att upprepa sig en enda gång. De drygt 700 dikter som jag översatt innehåller ALLT och jag imponeras av hur han använder sig av den fria versen med ett enormt rikt bildspråk. Många dikter är oerhört vackra. Jag frågade Justo en gång vilka poeter som han lärt sig mest av eller tyckte bäst om och fick till svar en lista på drygt 30 poeter. Men helt klart har han lärt sig mycket av Vicente Aliexandre och även av Artur Lundkvist, som han var mycket god vän med. Lundkvist och Padrón översatte Aleixandre till svenska, utan vilka översättningar Aleixandre aldrig hade fått Nobelpriset.

- Vad har Dikter till Kleo gett dig och vad har den betytt för dig?
Dikter till Kleo har kommit till under en längre tid. Det är kärlekspoesi som jag blir glad av och varm i hjärtat av. Jag körde fast ibland och slängde då iväg en mailfråga: Vad vill du ha sagt här? Han svarade direkt och berättade då gärna också hur just den dikten kommit till. Dikterna är en hyllning till Kleo, Kleopatra Filipova, hans andra hustru (hon kommer från Makedonien), men även till kärleken som sådan. Deras dotter Lara är uppkallad efter Lara i Doktor Zjivago.

Att älska är att lära sig att smärtan finns i lyckan,
att känna det oförutsägbara i längtans flykt,
att falla i en otillräknelig avgrund
som får oss att gråta våldsamt
under den blekaste himlens bakgrund.
dikter-till-kleo
Dikter till Kleo är en bok om kärlek, det glödande högtidlighållandet av en sång till livet och till den älskade kvinnan, som förkroppsligar och symboliserar henne på ett lysande sätt.

Dikter till Kleo är en bok fylld av sol, det finns inga delar av skugga eller tragedi, det är en lovsång som stämts upp med ett språk som är fest och prisande, där bilderna flätas samman till en livskraftig och harmonisk helhet. Den känsla som läsningen ger oss är ett brinnande förhärligande av kvinnan, av den älskade och av hustrun och kamraten, likt det skälvande mänskliga hjärtats autentiska fosterland.
Dessa dikters uttrycksfulla spänning gestaltar en fortsatt inspiration som, om den först strålar och väcker känslor, sedan genom sin rytm ger en känsla av förtrollning och magi.

Poetens stil är på samma gång rik och kristallklar, tack vare bildernas lyckliga genomskinlighet, som erbjuder en mycket sensuell och uttrycksfull kroppslighet av iriserade speglingar och känsliga nyanser, likt en inre besvärjelse som förför oss och berusar oss. Det handlar om ett slags självbiografisk lyrik, ömsint och erotisk, skriven av en mästare.

Justo Jorge Padrón, som avslöjar alla kärlekens skalor och fullkomligheter för oss, framkallade ur en livaktig och litterär mognad, som genomsyrar och berör oss genom den pulserande känslan av upplevd sanning som den förmedlar. Han störtar oss ned i en estetisk och lättrörd känsla som vi inte minns att vi upplevt sedan Pablo Neruda skrev sina 20 kärleksdikter.
Carlos Clementson

Släpps den 25 februari på Adlibris och Bokus

Novelltävling 2021

Ekström & Garays novelltävling börjar närma sig sitt slut och vi är så glada för alla fina bidrag vi har fått in hittills! Du har fortfarande chansen att skicka in din novell. Du har fram till den 28 februari på dig att skicka in ditt bidrag.


Den 1 oktober gick startskottet för årets novelltävling som arrangeras av Ekström & Garay förlag och kultur- och samhällsmagasinet Opulens i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd.

Delta i Sveriges största novelltävling, med en prispott på 50 000 kr!

Nu har din novell chansen att vara med i en antologi tillsammans med nio andra noveller som ges ut av Ekström & Garay förlag. Novellerna kommer även publiceras i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen. Vinnaren erhåller dessutom en prissumma på 35 000 kr, tvåan 10 000 kr och trean 5000 kr.

Tävlingen riktar sig till dig som skriver noveller på svenska och du har fram till 28 februari på dig att skicka in ditt bidrag.
penna
Detta är en unik möjlighet för dig att synas och för oss att uppmärksamma nya svenska novellförfattare. Alla får vara med i tävlingen, oavsett tidigare erfarenhet och erkännande. I tävlingsjuryn sitter författare tillsammans med representanter från förlaget och dess samarbetspartners.
Din novell har chansen att bli ett av de vinnande bidragen. Låt dig inspireras och börja skriv på din novell redan idag! Vi ser fram emot ditt bidrag med spänning.

Läs mer här!

Tack till alla våra sponsorer!
sponsorer

Recensioner

BTJ-häftet recenserar ”Men så kommer det en dag”

men-sa-kommer-det-en-dag
Samlingen är så pass gripande och allvarlig, att den är värd alla läsare som den kan få. Varje människas vilja att förstå och komma vidare, att försonas och helas måste respekteras: här är det poesin, ofta kallad det omöjligas konst, som möjliggjort detta.
Helhetsbetyg: 4.”

– Michael Economou, BTJ-häftet nr 5, 2022.

Dagensbok recenserar ”Vid din skugga”

vid-din-skugga
”Susann Wilhelmsson har tidigare kommit ut med fem diktsamlingar och den som läst henne innan kan nog både känna igen sig och inte i den nya boken. I Vid din skugga är tilltalet tillbaka i det raka och avskalade, ibland nästan dokumentära som går att hitta i debuten Akter. I min första läsning söker jag däremot omedvetet efter tvetydighet och det mer dunkla språket som fanns i Susann Wilhelmssons senast utgivna diktsamling Hortulus. Men den rigida tillvaron på avdelningen tycks behöva något annat. Rutinerna, människorna och de få ting som omger diktens huvudpersoner verkar kräva att bli betraktade med klarhet, utan omskrivningar. Som om poeten vill att vi ska se alla dessa vårdens mekanismer utan filter.”
Läs hela recensionen på dagensbok.com

Läs mer om Susann Wilhelmsson

Ystad Allehanda recenserar ”Den lilla byn i utkanten av planeten”

den-lilla-byn-i-utkanten-av-planeten
”Vad är egentligen en ’naturlig förklaring’? Det är en av många frågor som både direkt och indirekt ställs genom hela Annika Wessmans debutroman.

Det är en både ambitiös och modig bok. Ambitiös inte bara på grund av sin omfattning (drygt 500 sidor) utan också på grund av den originella och i alla bemärkelser flerdimensionella historien. Modig på grund av berättelsens gränslöshet.”

Läs hela recensionen i Ystads Allehanda

Läs mer om Annika Wessman

Boktanten recenserar ”Hennes uppgång och fall”

hennes-uppgang-och-fall
Hennes uppgång och fall” är en samling dikter som gestaltar ett tragiskt förhållande mellan en man och en kvinna. Kvinnan gör våld på sig själv genom att hela tiden försöka rättfärdiga mannens beteende, hans maktdemonstrationer.

Marie Strömberg lägger ett vackert skimmer över ett sjukt förhållande, vilket visar hur lätt det är att blunda för hemskheter. Men även hur lätt det är att dölja och få vänner att inte se. En diktsamling väl värd att läsa.”
Läs hela recensionen hos boktanten

Läs mer om Marie Strömberg

Artiklar

Allas intervjuar Moje Lindbohm

moje-lindbohm
”Övergiven av sin mor. Fängslad i Iran. Utnyttjad av en polisman. Psykologen Moje Lindbohm har skrivit en bok om sitt liv. Det är en berättelse som inte lämnar någon oberörd.

Medfångens skräckslagna, vidgade ögon med blicken riktad mot fönstret. Den vidriga våldtäkt hon utsattes för av två kvinnliga fångvaktare. Den unga kvinnans blick som skrek om hjälp, ögonen som stirrade rakt in i hennes. Det är en minnesbild som för evigt etsat sig fast på Moje Lindbohms näthinna. En scen som inte ens flera års terapi suddat ut.”
Läs intervjun i Allas

Läs mer om Moje Lindbohm

Mojes bok Svart får, vitt får – scener ur ett fängelse släpps den 28 februari på Adlibris och Bokus

Mälaröarnas nyheter intervjuar Barbara Walter

barbara-walter
”Det började med att hon läste sin farbrors handskrivna släktkrönika och blev fängslad av alla de livsöden han beskrev. Snart föddes tanken om att använda händelserna i en egen bok.

– Alla händelser är autentiska, men karaktärerna har jag hittat på, förklarar Barbara Walter.”

Läs hela intervjun i Mälaröarnas nyheter, sid 18

Läs mer om Barbara Walter

Karlskoga tidning intervjuar Christina Blomquist

christina-blomquist
”- Det är inte en handbok om hur man undviker utmattning utan det är min historia. Allt startade med att Christina hade tid hos företagshälsovården för handledning.

Jag ville få hjälp och stöd med hur jag skulle hantera vissa situationer, På det jag berättade så förstod dom att det inte var så bra och ville sjukskriva mig. Vad menar han? Jag kunde väl inte vara sjukskriven, tänkte jag. Det gick inte att ta in det. Jag har speedat i 120 knyck och läkaren så att det går inte att köra på så, för då tar batteriet slut.”
Läs hela intervjun i Karlskoga tidning, 26 januari 2022
Läs mer om Christina Blomquist
det-ar-val-bara-att
– När batteriet är fullt finns energi till hundra procent, säger han och pekar med pennan på den gröna färgen som fyller upp batteriteckningen. Sedan suddar han bort det mesta av färgen så att bara ett tunt grönt fält finns kvar.

– Här är du, fortsätter han.

Nu försvinner även det sista gröna fältet under tavel­sudden. Han vänder sig halvt om och ser rakt på mig medan han knackar med knogen på det urladdade batteriet på white­boardtavlan.

– Och här. Här är man död.
Det är väl bara att … är en självbiografisk roman om en kvinna som får diagnosen utmattnings­syndrom men som varken vill eller kan acceptera situationen. Läkaren måste ha fel, hon kan visst kliva upp ur sängen. Han förstår inte hur krångligt allt skulle bli om hon blev sjukskriven. Men sjukskriven blir hon. Christina, som alltid satt andra i första rummet, får hantera den kanske svåraste utmaningen i hela sitt liv: att värna om sig själv.

Adlibris
Bokus

Svenska Akademiens Nobelbibliotek har köpt in diktsamlingen”Jag, du, vi” av Johan Rantala Bonnier samt Evindar Akdogans diktsamling ”Yttre tankar, inre handlingar”.

jag-du-vi
Johan Rantala Bonniers andra diktsamling Jag, du, vi är en kollektion texter som skildrar en relations utveckling och utmaningar mellan två sköra individer i en parallell tillvaro långt från vardagen.

Kollektionens texter tänjer på de visuella gränserna och pendlar mellan det orörliga och föränderliga, mellan det högsensitivt neurotiska och pålitliga och framförallt mellan det drömska och vakna tillståndet.

Med illustrationer av Helen Silvander, Elise Mattisson Chue och Lovisa Axellie.
Läs mer på Svenska Akademiens Nobelbibliotek

Läs mer om Johan Rantala Bonnier

Adlibris
Bokus
yttre-tankar-och-inre-handlingar
Jag lever mitt liv
men tappar sakta min identitet
kommer jag någonsin ta nästa kliv
eller vara fast i min gömda produktivitet
när ångesten är i högsta grad
är då jag sätter ord på denna kris
har nu en bok publicerad
men till vilket pris?
orden speglar en inre brand
som jag ibland försöker lägga på is

Adlibris
Bokus

Läs mer på Svenska Akdemiens Nobelbibliteket

Läs mer om Evindar Akdogan

Har du varit inne och tittat på Ekström & Garays blogg ”Libri Resurrecti”? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.

Ekström & Garay förlag tillsammans med kultur- och samhällsmagasinet Opulens vill uppmärksamma glömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.
libri-resurrecti
Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!

Denna gång lyfter vi fram Prins Wilhelm.

prins-wilhelm
”Prins Wilhelm (1884-1965), sonson till Oscar II, son till Gustav V, yngre bror till Gustav VI Adolf, ”har ärvt sin farfaders poetiska gry och med avgjord framgång ägnat sig åt författarskap både på prosa och i bunden form”, skrev Ruben G:son Berg i trettioandra bandet av Nordisk Familjebok (1921) där han också påstod att hans ”resebeskrivningar äro friska, flärdfria turistböcker, där scenerier och händelser framställas med färg och fart.”
Prins Wilhelm skrev mindre svulstigt än farfar och hann med många resor, skildrade både i böcker och på film, till USA, Siam, södra Afrika, Centralamerika, Tunisien, Centralafrika och under andra världskriget och tiden därefter mest i Sverige. Han journalfilmade för SF härhemma och producerade många dokumentärfilmer från mera exotiska trakter. Listan över hans böcker är lång, intressantast är Argentina-reportaget Röda jordens svenskar (1948) och de självbiografiska återblickarna i Episoder (1951). Konsthistorikern och poeten Karl Asplunds vänliga böcker om honom (En Stenhammarkrönika. 1954, och Författaren Prins Wilhelm, 1966) är okritiska men läsvärda.”

Läs fortsättningen på texten här!

”Bondland” av Gunnar Balgård är nominerad till Norrlands Litteraturpris.

Ekström & Garay kan stolt berätta att en av våra författare Gunnar Balgård är nominerad till Norrlands litteraturpris 2022 med sin diktsamling ”Bondland” i kategorin vuxenlitteratur.

Bland de nominerade i kategorin vuxenlitteratur:

Bondland av Gunnar Balgård (Ekström & Garay)
Jag faller som en sten genom tiden genom livet av Åke Smedberg (Albert Bonniers)
Löpa varg av Kerstin Ekman (Albert Bonniers)
När vi var samer av Mats Jonsson (Galago)
Älskade Ester av Kent Lundholm (Ord & Visor)

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet den 9 juli.

Läs mer här!
bondland
Bondland är en finstämd samling minnesdikter från Västergötland, från en svunnen tid och en förgången landsbygd. Här finns såväl prästen som det årliga traktorrejset, här blommar krolliljor och tranorna dansar vid Hornborgarsjön.

Adlibris
Bokus
gunnar-balgard
Mitt släktursprung på fadersidan är en bondgård i Västergötland som heter Baltorp. Under uppväxten var den besöksmiljö för en familj som flyttat till annat håll i landet. Sent i livet har jag återvänt för att återskapa dess livsform i lyrisk dräkt. Denna är inte så ofta skildrad i litteraturen.

Under ett arbetsliv i Västerbotten har jag varit lyriker, essäist och kulturjournalist. En period var jag verksam inom teater. Jag har skrivit biografiska böcker om C L J Almqvist, Helmer Grundström och Jack Kerouac. Ett större urval av journalistiska texter har utkommit under titeln Sett ifrån norr. Jag är född 1938.

– Gunnar Balgård

Vem är människorna bakom Ekström & Garay?


För att ni ska få lära känna oss lite bättre har vi skapat en intervjuserie med våra fantastiska medarbetare.

Möt Bengt Johnson Baadtoft som nyligen börjat arbeta som ansvarig för författarrelationer på Ekström & Garay.

Bengt kommer närmast från media­­branschen där han de senaste sju åren jobbat på Bonnier News. Före det har musicerande varit den huvud­­sakliga syssel­­sättningen.
bengt-johnson-baadtoft
- Vad gillar du mest med ditt jobb på Ekström och Garay?

Att arbeta på ett förlag som jobbar långsiktigt och levererar läsning av hög kvalitet, vilket bidrar till människors välbefinnande
- Vad innebär din roll som ansvarig för författarrelationer?
Jag är oftast den första kontakten en författare har med förlaget och jag finner stor glädje i att skapa relationer och få nya kontakter. Min uppgift är bland annat att skriva avtal tillsammans med författarna och besvara deras frågor.

- Vad gör du helst när du är ledig?
Spelar trummor, bakar matbröd, umgås med familj och vänner eller springer mig trött på Svedberga kulle.

- Vilken är din hemliga superkraft?
Jag är snäll och hjälpsam

- Tre böcker du skulle ta med dig till en öde ö?
Det får bli tre böcker jag inte läst så att jag inte känner till hur de slutar.

Nyutgivna böcker

Bland våra nyutgivna böcker kan vi bjuda på spänningsromanen ”När dimman lättar” som innehåller förödande minnen, åldrande och ett samhälles politiska utveckling.I romanen ”Om jag kunde berätta” väcks frågor om arv och miljö, rätt och fel, lojalitet och tålamod, men inger också hopp som ibland visar sig komma från oväntat håll.
Novellsamlingen ”Glastrappan” bygger till stor del på författarens erfarenheter från arbetet som distriktssköterska i jämtländsk fjällbygd. Föredrar du en nervkittlande thriller? ”Vad ingen vill” är en spännande psykologisk thriller som belyser den enskilda människans utsatthet när livet tar en plötslig vändning och fel person korsar ens väg.

När dimman lättar

Bill Hesselmar

Livet är som en lång resa, från en punkt till en annan, med uppförsbackar och nedförslut. Med en stundande pensionering i sikte börjar barnläkaren Johan närma sig slutfasen av resan, även om han själv har svårt att acceptera det som för andra är uppenbart.
nar-dimman-lattar
Resan till ökad självinsikt börjar i ett öde hus på en ö i Bohuslän, dit han åkt för att fotografera. Ödehuset härbärgerar inte bara gamla minnen, utan en dagbok och akvarellmålningar som ska få tillslutna sår att åter börja blöda. Fallet med en ung flickas tragiska död för 60 år sedan leder till olyckliga vägval som drar in den snart pensionerade barnläkaren i ond bråd död.
När dimman lättar är en intrikat spänningsroman om förödande minnen, åldrande och ett samhälles politiska utveckling.
Adlibris
Bokus

Om jag kunde berätta

Barbara Walters

I den hårt ansatta staden Schirwindt intill den ryska gränsen kämpar trebarnsmamman Auguste ensam för familjens överlevnad mitt under ett brinnande första världskrig. Med mannen utskickad att försvara hemlandet vid fronten är det osäkert om familjen någonsin kommer att återförenas – men även när allt verkar förlorat hittar den starka och påhittiga Auguste vägar för att klara tillvaron i det sönderbombade samhället.
om-jag-kunde-beratta
Såren som kriget lämnar efter sig läker dock aldrig helt. I stort och smått påverkar kriget släkten i flera led framöver. Som ett minfält ligger minnena kvar och väntar på att riva upp tillvaron på nytt.
När barnbarnsbarnbarnet Helmut förälskar sig i en svensk au pair-flicka och blir avvisad ruvar han på hämnd. Hans mamma är bekymrad över att han tillbringar allt mer tid tillsammans med sina vänner i nynaziströrelsen. Hur mycket påverkar kriget honom ännu, fyra generationer senare? Och är han villig att riskera sitt liv för hämnden? För ideologin?
Spänningsromanen Om jag kunde berätta väcker frågor om arv och miljö, rätt och fel, lojalitet och tålamod, men inger också hopp som ibland visar sig komma från oväntat håll.

Adlibris
Bokus

Glastrappan

Barbro Björkman

I tio noveller möter vi människor i olika åldrar och i olika skeden vars liv inte har blivit som de tänkt sig.
glastrappan
Vi möter Kerstin och Karin som lever i kärlekslösa äktenskap. Maskrosbarnet Frida i förorten. Birgit som längtar hem till hund och stuga. Greta och Tommy som har svårt att finna sig till rätta i ett alltmer hårdnande samhälle. Gemensamt har de drivkraften att försöka hitta en väg ut ur ensamhet och utsatthet.
Glastrappan är en novellsamling som till stor del bygger på författarens erfarenheter från arbetet som distriktssköterska i jämtländsk fjällbygd. Där är det långt mellan människor och gårdar, men även i storstadsmiljö, där husen ligger tätt och det kan tyckas vara nära till andra människor, kan ensamheten kännas svår.
Adlibris
Bokus

Vad ingen vill

Maria Jacobson
vad-ingen-vill
Anders och Petra lever ett lyckligt familjeliv tillsammans med dottern Josefin, men allt förändras när Anders drabbas av psykisk sjukdom och bryter samman. För att hantera de utmaningar familjen ställs inför får Anders kontakt med psykologen Seidy, som till en början framstår som hjälpsam, men snart visar sig bära på mörka hemligheter. Genom att lura och manipulera sin omgivning tar Seidy allt större plats i familjen, vilket får oanade och farliga konsekvenser för Petra och hennes dotter.

Vad ingen vill är en spännande psykologisk thriller som belyser den enskilda människans utsatthet när livet tar en plötslig vändning och fel person korsar ens väg.
Adlibris
Bokus

Kommande böcker

Kärlekens ”längtansblick” och vägran att underkasta sig döden genomsyrar Ann-Helén Anderssons debutsamling ”Som nyanserna på min favorittavla”. Ibland åkallas Orfeus-myten, ibland dunsar dikterna ner i kvinnomisshandel, tvångsvård och cancerbesked. I diktsamlingen ”Då finns jag där” ställs frågan vad som egentligen finns kvar av relationen och av det egna jaget efter att barnen kommer? Spänningsromanen ”Andra sidan” berättar om kampen mot det onda, lögnerna och hur man tillsammans kan förändra en hel värld.

Som nyanserna på min favorittavla

Ann-Helén Andersson
som-nyanserna-pa-min-favorittavla
”Det här är en diktsamling som bottnar i både nödvändighet och ärlighet, inte minst det gör att man som läsare verkligen kan uppleva närvaron av en högst personlig röst. Dikterna är skenbart enkla i sitt tilltal. De tätas från insidan av det egna jagets mörker, för att efterhand spricka upp i ljus, närapå som ett frö i en tung mylla. Det är död som ger liv, likaså en frånvaro som skapar närvaro.”

– Kristian Lundberg (ur bokens efterord)
Släpps 25 februari på Adlibris och Bokus

Lördagen den 2 april kl 16 är det boksläpp för Ann-Helén Anderssons poesidebut Som nyanserna på min favorittavla. Det hela äger rum på bokcafé Pilgatan i Umeå.

Andersson kommer att kort presentera sin diktsamling och högläsa/framföra ett par dikter ur den, varefter singer-songwritern Jakob Fremo tar vid och spelar folk och americana med norrländsk touch. Eventuellt dyker det upp någon fler med gitarr, och självklart blir det också mingel.

Ni kan hämta gratisbiljetter från och med två veckor innan arrangemanget. Besök bokcaféet eller ring dem – för mer info samt nedladdning av Pilgatans vårprogram,

se Bokcafé Pilgatan.
Se vårprogrammet för Bokcafé Pilgatan
Läs mer om Ann-Helén Andersson

Då finns jag där

Lina Wester Gottlieb
da-finns-jag-dar
Diktsamlingen ”Då finns jag där” skildrar ett förhållandes utveckling från den första förälskelsen och genom småbarnsåren: ambivalensen i glädjen över allt man fått och sorgen över allt som tagits ifrån en.

Vad finns egentligen kvar av relationen och av det egna jaget efter att barnen kommer?
Lina Wester Gottlieb (f. 1982) är uppvuxen på Ingarö utanför Stockholm, dit hon nyligen flyttat tillbaka. Hon har alltid reflekterat över relationer och människors inre värld, vilket återspeglar sig både i hennes val att arbeta som psykolog och i temat för hennes dikter.
Då finns jag där är hennes debut som poet.

Släpps 25 februari på Adlibris och Bokus

Släckta liv

Karin Färnlöf Clarin
slackta-liv
Det brinner i Gällivare. Larmet kommer från Ekorren, en gruppbostad för ungdomar med psykiska funktionsnedsättningar. Kriminalassistent Markus Ljunggren och hans chef, Sven Petterson rycker ut och finner gruppboendet övergivet. En stund senare meddelar räddningstjänsten att de hittat ett lik. En av ungdomarna verkar ha lämnats ensam kvar.

Senare kommer det fram att en av tjejerna på boendet är gravid. Markus befarar att hon har blivit våldtagen. Samtidigt svajar det i Markus privatliv. Han gör slut med flickvännen Evelina, men plågas av rädsla för ensamheten. Sven får hjärtproblem och hamnar på sjukhus.
Boken "Släckta liv" är den andra delen i serien Gällivaremorden, och en fristående fortsättning på Fjällmordet.
Karin Färnlöf Clarin bor och arbetar i Kungsbacka, men bär på en livslång kärlek till fjällen. Efter många år som chef, konsult och projektledare bestämde hon sig 2019 för att satsa fullt ut på skrivandet och debuterade 2021 med första delen i Gällivaremorden, Fjällmordet. Nu kommer uppföljaren Släckta liv, en berättelse om makt och maktlöshet, om människor som berövats allt och de som fått allt till skänks.

Släpps 21 februari på Adlibris och Bokus

Andra sidan

EvaLiz Persson
andra-sidan
Tänk dig att gräs, träd, sjöar och djur är sådant som du bara kan läsa om i gamla historieböcker eller se på film. Tänk dig att aldrig få gå utomhus, att din bästa vän är en dator, att du aldrig får träffa någon annan människa än via skärmen. Det är vad livet är för Jack – ända till den dagen han får en chans att förändra allt! Ska han våga ta chansen? Vem kan han lita på?

Andra sidan är en spännande roman om kampen mot det onda, lögnerna och hur man tillsammans kan förändra en hel värld.
EvaLiz Persson (f 1961) växte upp i Kramfors men bor sedan 30 år i Köpmanholmen, Höga Kusten. Hon är gymnasielärare i svenska, religion, etik och skrivande på Örnsköldsviks gymnasium Nolaskolan.

Idén till debutboken är sprungen ur en dröm som levde kvar så länge i minnet att den måste skrivas ned. Det blev en bok som handlade om unga människors kamp mot lögn, förtryck och orättvisa. Men även en bok som förmedlar att man kan förändra världen om man går samman och kämpar för den goda sakens skull.

Släpps 25 februari på Adlibris och Bokus

Ljudböcker

Lyssnar du hellre än läser? Ladda ner, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!

En annan del av mig

Emelie Joners
en-annan-del-av-mig
Våra själar är som slöjor i vinden, skira, böljande och så lätta att tappa taget om. Och har vi en gång förlorat greppet spelar det ingen roll hur långt vi springer, eller hur högt vi hoppar. Vi kan inte nå dem. Vi kan bara stå med nakna, såriga fötter på jorden och se hur de virvlar upp mot himlen, innan de slutligen försvinner.

När Anna Svensson blir lämnad av sin pojkvän, rasar hennes liv samman. Samtidigt dör hennes kalla och reserverade mormor Alva och tar med sina hemligheter i graven.
För att få veta mer om Alvas liv och komma ifrån hem­staden, beger sig Anna till Hälsingland och den övergivna släktgården. Där träffar hon Evert, som bor ensam i skogen och skyr omvärlden, och hans enda vän, lantbrukaren Jonas, vars liv har stagnerat.

En annan del av mig är en relationsroman som handlar om att hitta sig själv, förlåta och våga möta sitt förflutna.

Adlibris
Bokus
Storytel

Hem till Holjekroken

Patric Eghammer
hem-till-holjekroken
Hem till Holjekroken består av tre delar med vardera 333 minnesfragment. Stort och smått, högt och lågt blandas utan strängare krav på kronologi och sammanhang. Samtidigt skapar fragmenten en berättelse med olika lager. Huvudspåret är en ung pojkes äventyr och upplevelser på väg fram till en tillvaro där musiken får ett allt större utrymme.
I bakgrunden finns brukssamhällets nedåtgående kurva från blomstrande framtidstro till avfolkningsstämning. Den större kontexten är Sveriges historia från rekordårens slutfas fram till åttiotalets mitt.

Bokus
Adlibris
Storytel

Allt som jag inte begriper mig på

Curt Andersson
allt-som-jag-inte-begriper-mig-pa
Den unge Harald arbetar på en handelsträdgård nära autostradan mellan Lund och Malmö. Där möter han den erfarna Viktoria. Med henne inleds en lång rad av tragikomiska tillkortakommanden med olika kvinnor.

Författaren rör sig skickligt i tid och rum och snart befinner sig Harald i Las Vegas där han gifter sig med mexikanskan Bonita. Hon drar in honom i en vanvettig karusell som snurrar allt fortare.
På ett inlevelsefullt sätt får vi följa Haralds utveckling från en ung odeciderad man fram till en livserfaren gamling som på ålderns höst reflekterar över sitt liv vid
arbetsbordet. Alltmedan samtidens omvälvande skeenden gör sig påminda utanför fönstret.
Berättelsens styrka är författarens mångsidighet och förmåga att beskriva såväl triviala vardagshändelser som existentiella frågor. De senare når sin klimax när pandemin drabbar Sverige. Noteringar i dagboksform av coronans år gör boken extra aktuell.
Curt Andersson har på ett sinnrikt sätt skapat en samtidsskildring som sträcker sig från tidigt femtiotal till nutid. Författarens gestaltningsförmåga och gränsöverskridande kunskaper gör Allt som jag inte begriper mig på till en lika lärorik som läsvärd upplevelse.

Lyssna på Storytel

Se fler ljudböcker på ekstromgaray.se

Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig podcast om litteratur och liv.

Dinter utan filter firar två år med att tacka alla författare som velat vara med. Det är en ynnest att få göra dessa samtal.

Nu kastar vi oss ut i det tjugoandra avsnittet tillsammans med en kompromisslös författare som debuterade 2004. Han slog igenom med romanen Skuggland som belönades med Sveriges Radios Romanpris och sattes upp som pjäs på Dramaten.

Han är även verksam som översättare, bland annat av nobelpristagaren Louise Glück. Hans senaste bok heter Hon minns inte och handlar om hans mamma som drabbades av Alzheimers. Första gäst år 2022 är Jonas Brun.

Stort varmt tack till Jonas för att han ville vara med. Tack även till skådespelaren Anna Lyons för inläsningar samt musikern och kompositören Cicely Irvine för musiken.
Stort tack även till bokförlaget Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter!

Lyssna här!
jonas-brun
Foto: Sara MacKey