Berättelsen om Giraldos – Skandinaviens djärvaste lindansare

Tomas Klas Ekström

Två bröder från Hörby, Folke och Åke Rosvall. De kallade sig Giraldos, antagligen för att det lät mer exotiskt än Rosvall, för att det passade bättre in i dåtidens cirkus- och artistvärld. De kallade sig också Niagaramännen, trots att de aldrig hade satt sin fot i USA, än mindre gått på lina över Niagarafallen. Men de kunde det här med marknadsföring. Giraldos gick på lina högt över marken utan skyddsnät, men inte nog med det. De gick på lina med träskor på fötterna, med förbundna ögon, de cyklade på linan, gick på styltor, brände av fyrverkerier!

Boken innehåller en avdelning om Gun Rosvall, Folkes dotter, som tog sig artistnamnet Miss Kylle – fast pressen döpte henne till »Hörbys egen Elvira Madigan«. Hon tog vid där Giraldos slutade, började vid Furuviks Ungdomscirkus och turnerade ensam runt om i Norden och Europa. Kylles karriär som lindansare var kort men mycket framgångsrik, och förtjänar att lyftas fram i rampljuset.

Detta är också en bok om en liten ort i mellersta Skåne, om människorna som bodde där när det begav sig, när snickare och sadelmakare blev lindansare och man vågade drömma stora drömmar, i skuggan av två världskrig.