Fritiof Nilsson Piraten
Fritiof Nilsson Piraten: Stinsens son som blev advokat, advokaten som blev författare, Piraten som blev legend …
Han föddes i Vollsjö 1895 och dog i Malmö 1972. Mellan dessa årtal hann han med att gå till sjöss, bli relegerad från två skolor, ta sin jur. kand. i Lund och öppna egen advokatbyrå i Tranås.
När Fritiof Nilsson slog igenom som författare med Bombi Bitt och jag 1932 blev han genast Piraten med hela svenska folket, och en av våra mest älskade författare.
På Ekström & Garay: Piratenland (2021), Historier från Österlen (2022), Medaljerna (2023), Bombi Bitt och hans mor (2024)
Böcker av Fritiof Nilsson Piraten
Utgivning: 2024-08-23
Inbunden, 192 sidor
Formgivare: Tomas Ekström
Illustratör: Alf Andersson
ISBN: 978-91-89850-18-7
Den tredje och sista boken om Bombi Bitt och hans värld kom ut först ett par år efter Piratens död, och sammanställdes av redaktören och vännen Daniel Hjorth, efter de manus, anteckningar och utkast som författaren lämnat efter sig. Här får vi åter stifta bekantskap med Piratens älskade, Huckleberry Finn-liknande hjälte Bombi Bitt, hans mor ”Franskan”, bäste vännen Eli och det färgstarka och myllrande persongalleri, som var så typiskt för Piraten: den kloke i Attusa, den fruktade doktor Steurman, målaren Vricklund – och många andra.
Det är en ofta hejdlöst rolig bok, och att det skulle sluta illa när prosten kallade Bombi Bitt till prästgården i Tosterup för att konfirmeras, det är ju lätt att förstå. Men när Franskan blir svårt sjuk får läsaren möta en allvarligare, mognare sida hos Bombi Bitt, när han inte skyr några medel för att få henne frisk. Ytterligare förvecklingar blir det när Bombi Bitt reser till Ystad för att leta upp den far han aldrig träffat.
Denna nyutgåva av Bombi Bitt och hans mor är rikligt illustrerad av konstnären Alf Andersson, och har kompletterats med ett utförligt efterord av redaktör Tomas Ekström, slutnoter, ett utdrag ur en aldrig publicerad teaterpjäs om Bombi Bitt, samt en ordlista.
Fritiof Nilsson Piraten blev redan vid sin debut med Bombi Bitt och jag 1932 en av våra mest älskade och lästa författare. I januari 1972 dog Piraten, och hans allra sista rader, huggna i sten, löd: »Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.«
Den bok du nu håller i din hand gavs ursprungligen ut hösten 1973, och är en samling av noveller och kåserier i urval av Daniel Hjorth, Piratens redaktör på Bonniers. Texterna härstammar från i princip hela Piratens författarkarriär, och med sina skildringar från barndomens Vollsjö, studentårens Lund, tiden som advokat i Stockholm och Tranås, och livet som författare i Kivik och Malmö, bildar denna samling nästan en slags fragmentarisk självbiografi. Läsaren möter här några av Piratens mest minnesvärda karaktärer, givetvis hämtade ur författarens sagolika verklighet; sergeant Ferblin, Tom Anker (det vill säga överliggaren och lundalegenden Sam Ask) och den märklige Fredrik Rääf.
Med nyskrivet efterord av Tomas Ekström, kommentarer och som en extra bonus några riktigt sällsynta Piraten-texter.
Fritiof Nilsson Piraten blev redan vid sin debut med Bombi Bitt och jag 1932 en av våra mest älskade och lästa författare. Historier från Österlen gavs ut 40 år senare, bara några månader efter Piratens död, efter att ha skjutits upp oräkneliga gånger.
Hans allra sista rader, huggna i sten, löd: »Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.«
Dessa historier från Österlen är tillkomna under en period på trettio år då Piraten bodde i Kivik och fann sin inspiration i den natursköna men isolerade bygden som var – och är – så rik på udda sedvänjor och märkliga människor. Här finns Piratens sedvanliga blandning av humor och tragik, sanning och saga, finstämda naturskildringar och mustiga skepparhistorier – liksom flera av Piratens mest minnesvärda figurer: Skräcken, Blobeck, Konsuln, Ferdinand Åke och Severinsson.
Originalutgåvans noveller kompletteras med ett nyskrivet efterord, noter och författarens dagboksanteckningar från Kivik 1936–41.