fbpx

Vår historia

I december 2018 träffades författarna Tomas Ekström och Melker Garay på Grand Hotell i Lund. De diskuterade litteratur och eftersom de båda också var verksamma som förläggare föll det sig naturligt att samtalet kom in på bokutgivning, och beslutet att starta ett gemensamt förlag togs ganska snart. En månad senare bildades förlaget Ekström & Garay.

För Ekström & Garay är det av stor betydelse att värna om mångfald inom litteraturen och att ge människor möjlighet att med hjälp av det skrivna ordet ge uttryck för sina kreativa förmågor. Att vara lyhörd för författares integritet och ambitioner är A och O. Verksamheten präglas av engagemang och långsiktigt tänkande. Nämnas ska att förlaget är medlem i Svenska Förläggareföreningen.

Förlaget Ekström & Garay vilar på tre pelare. Den första är traditionell utgivning där förlaget ekonomiskt står för utgivningen. Den andra är ett upplägg där vi erbjuder författaren att medfinansiera utgivningen. Nämnas bör att Ekström & Garay är ett kvalitetsförlag; många manus blir refuserade då de inte uppfyller våra krav. Den tredje pelaren är vår satsning på klassikerutgivning. Det finns många klassiker i vårt litterära kulturarv som riskerar att bli bortglömda; dessa vill vi uppmärksamma genom nya utgåvor.

Förutom vår breda bokutgivning ger Ekström & Garay ut Sveriges ledande kulturmagasin, den dagliga nättidningen Opulens.

Formgivning och produktion

Tomas Ekström

Tomas Ekström

Tomas Ekström är redaktör, författare och grafisk formgivare. Han startade upp litteraturtidskriften Serum i Malmö i slutet av 90-talet och har sedan dess arbetat med böcker och litteratur i olika former. Idag är han bland annat redaktör för Fritiof Nilsson Piraten Sällskapet – Sveriges största litterära sällskap.

Förlagschef

Melker Garay

Melker Garay

Melker Garay är författare och konstnär. Han driver också kulturtidskriften Opulens – Sveriges ledande kulturmagasin på nätet – där han även skriver artiklar.

Chefredaktör

Alva Kling

Alva Kling

Alva har en examen i förlags- och bokmarknadskunskap vid Lunds universitet. Därtill har hon studerat franska med inriktning mot fransk litteratur i Paris. Hon har tidigare varit verksam som bland annat frilansande redaktör, lektör och översättare av barnböcker.

Redaktör

Susann Wilhelmsson

Susann Wilhelmsson

Susann Wilhelmsson är poet, bibliotekarie, lektör och skrivpedagog med mångårig erfarenhet av att leda kurser i kreativt och självbiografiskt skrivande. Hon är utgiven med fem diktsamlingar.

Redaktör

Marie Metso

Marie Metso

Marie Metso är redaktör, novellförfattare och poet. Hon har gått Författarskolan på Lunds universitet och har en kandidatexamen i litterärt skapande och i litteraturvetenskap, samt en masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap. Hon har en bakgrund som lektör och korrekturläsare, och har även undervisat i kreativt skrivande på Folkuniversitetet.

Redaktör och projektledare

Pontus Arvstrand

Pontus Arvstrand

Pontus är verksam som författare och redaktör. Han har tidigare läst bland annat litteraturvetenskap och förlagsutbildningen vid Lunds universitet.

Grafisk formgivare

Jovanna Mendes de Souza

Jovanna Mendes de Souza

Jovanna har en magisterexamen i kommunikationsdesign med inriktning på bokdesign, från Central Saint Martins College of Arts and Design i London. Jovanna har över 10 års erfarenhet som grafisk formgivare och har ett stort intresse för typografi, bokbindning och traditionella trycktekniker.

Förlagskoordinator

Emma Gran

Emma Gran

Emma Gran har arbetat som biblioteksassistent och frilansskribent. Hon har en fil. kand. i historia och var under sin studenttid redaktör för Historiska Studentföreningen KLIOs populärvetenskapliga tidskrift.

Sociala medier

Jessica Roseen

Jessica Roseen

Jessica har en media, kommunikation och PR-examen vid Örebro universitet. Hennes stora intressen är litteratur och film.

Klassikeransvarig

Clemens Altgård

Clemens Altgård

Clemens Altgård är författare, litteraturkritiker och översättare av dansk- och engelskspråkig lyrik och prosa. Därtill var han medlem i poesigruppen Malmöligan som var verksamma i slutet av 1980-talet. Han har även skrivit pjäser och på 1990-talet var han medförfattare till essäboken Om retrogardism.

Förlagsanalytiker

Christian Wåhlander

Christian Wåhlander

Christian har tidigare jobbat som redaktör, bland annat på kulturmagasinet Opulens. Han är även skribent och pjäsförfattare.

Ekonomiassistent

Alla Donskaja

Alla Donskaja

Alla har erfarenhet inom kontor och administration. Hon tar bland annat hand om förlagets hantering av förlagsdokument och utskick.

Webbutvecklare

Ulf Öhlén

Ulf Öhlén

Ulf har arbetat med mjukvaruutveckling sedan mitten av 90-talet, inledningsvis för Windows, men senare alltmer för webb. Han studerade datavetenskap på DSV i Kista.

Ljudboksproduktion

Erik Rosengren

Erik Rosengren

Erik har studerat förlags- och bokmarknadskunskap, kandidatkursen i japanskt språk och litteraturvetenskap kandidaten vid Lunds universitet. Han har tidigare arbetat på det danska förlaget Jentas A/S.

Redaktör

Johan W Åkesson

Johan W Åkesson

Johan är utbildad journalist och kulturvetare. Som journalist har han bl.a. arbetat för Sydsvenskan, Kvällsposten, Bohusläningen och Sveriges Radio. Han har även arbetat utomlands och skrivit reportage från Berlin och Bryssel. Johan har en fil.kand. från Lunds universitet i engelsk litteraturvetenskap och förlags- och bokmarknadskunskap.

Grafisk formgivare

Anders Wieslander

Anders Wieslander

Anders har 30 års erfarenhet av grafisk formgivning. Han har gått två år på skrivarlinjen i Skurup och blir till sommaren färdigutbildad skrivpedagog.

Förlagsassistent

Josefine Elvander

Josefine Elvander

Josefine Elvander är utbildad inom marknadsföring, e-handel och kommunikation via IHM Business School och Berghs School of Communication och har flera års erfarenhet av att jobba med försäljning. Hon har intresse för litteratur, film och att skapa texter.

PR-strateg

Anna Borgslycka

Anna Borgslycka

Anna har en utbildning inom evenemangsproduktion, hon har tidigare varit projektledare inom NTM-koncernen där hon genom strategiska lösningar skapat och vårdat affärsrelationer.