Patrick Stockhammar
Patrick Stockhammar, född 1972, bor i Årsta (Stockholm) tillsammans med sin fru och dotter. Han har tidigare bott i olika delar av landet och tillbringade flera somrar i en röd stuga med vita knutar i hjärtat av Sörmland. Skrivandet har alltid haft en särställning i Patricks liv, vilket har resulterat i en medverkan i olika antologier, främst inom poesigenren. Han är verksam inom folkbildningens förtrollande värld och arbetar idag på ett studieförbund.
I debutromanen Ett hörn av skapelsen får man följa ett antal personer som alla försöker finna sin plats på jorden utifrån upplevda kriser och skiftande föreställningar om vad som är ett bra och meningsfullt liv. Patrick vill genom romanen rikta strålkastarljuset på den dramatik som utspelar sig i vardagen och som hela tiden försätter människan i varierande valsituationer.
På Ekström & Garay: Ett hörn av skapelsen (Beräknas komma ut i april 2020)
Böcker av Patrick Stockhammar
”Här ska finåkas”, sade Sten och såg ut att trivas med solen som värmde den fårade ansiktshuden och det yviga skägget.
Lukas hade aldrig kunnat föreställa sig att han skulle ta plats i en klassisk raggarbil. Men nu insåg han tjusningen med att glida fram i ett stycke kulturhistoria på fyra hjul, allt medan motorn spann som en kelsjuk katt. Många som kantade deras väg stannade till och tittade förtjust på det fordon som korsade deras synfält. En och annan cyklist bromsade in när de fick syn på den rödvita skönheten. Det var många som blev storögda när bilen gled förbi bostadsområden, gudsförgätna gårdar, bensinmackar och små köpcentrum.
Den emotionellt vingklippta och konflikträdda bibliotekarien Lukas flyttar till den lilla sörmländska orten Mellösa. Det blir startskottet för en resa tillbaka i tiden: till barndomens utsatthet, eskapism och den varma relationen med hans morfar Ivar. Den oväntade vänskapen med den äldre temperamentsfulla och frispråkiga konstnären Sten, samt hans två döttrar, ruskar om Lukas tillvaro ytterligare. De blir alla varse om livets nyckfullhet, och att vardagens dramatik alltid bär på ett frö till förvandling, förälskelse och försoning.