Ekström & Garay nyhetsbrev november 2022

eog-logga

Stora novelltävlingen är i full gång!

Ekström & Garay arrangerar för tredje året i rad Stora novelltävlingen i samarbete med Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten. Den 1 november gick startskottet för årets tävling.

I prispotten ligger 50 000 kr!

Nu har din novell chansen att vara med i en antologi tillsammans med nio andra noveller som ges ut av Ekström & Garay förlag. Den vinnande novellen kommer även publiceras i Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen. Vinnaren erhåller dessutom en prissumma på 35 000 kr, tvåan 10 000 kr och trean 5000 kr.

Tävlingen riktar sig till dig som skriver noveller på svenska och du har fram till 31 mars 2023 på dig att skicka in ditt bidrag.

stora-novelltavlingen

Detta är en unik möjlighet för dig att synas och för oss att uppmärksamma nya svenska novellförfattare. Alla får vara med i tävlingen, oavsett tidigare erfarenhet och erkännande. I tävlingsjuryn sitter författare tillsammans med representanter från förlaget och dess samarbetspartners.

Din novell har chansen att bli ett av de vinnande bidragen. Låt dig inspireras och börja skriv på din novell redan idag! Vi ser fram emot ditt bidrag med spänning.

Läs mer här

Tack till våra samarbetspartners!

gt
kvallsposten

Förra året vann Paolo Nobis Sandén Stora novelltävlingen med sin novell Iris Cooler-Son. Novellen som handlar om en kort men intensiv vänskap mellan två unga tjejer, imponerade på juryn med sin blandning av värme och kaxighet, i skildringen av att överleva som barn i en värld befolkad av oförstående vuxna.

paolo-nobis-sanden

I mars i år nominerades han till Sveriges Radios Novellpris för sin novell Tygkassemannen.  

Lyssna på novellen på Sveriges radio här.

Human rights festival

Ekström & Garay är på plats på Stadshallen i Lund under Human Rights festival för att värna om det fria ordet!

Poeterna Petra Mölstad och Michael Economou kommer att läsa ur antologin Poeter mot krig och förlagschef Paul Nilsson berättar om initiativet till projektet med diktsamlingen.

human-rights-festival

Ekström & Garay gav ut antologin Poeter mot krig i samarbete med Opulens, ABF Malmö, ABF Göteborg samt tryckeriet Exakta Print AB. Projektet sponsrades av Sparbanken Syd.

Vi kommer även att ha ett bokbord med böcker till försäljning.

Var: Stadshallen och biograf KINO i Lund.
När: 7-9 december

Kostnad: Det mesta av innehållet är helt kostnadsfritt! Filmerna på KINO kostar och vissa föreläsningar kräver anmälan.

Arrangörer: Altitude Meetings och Raoul Wallenberg-institutet

Samarbetspartners: Ekström & Garay, Amnesty International, Lunds kommun, IM (individuell människohjälp), New York Dance, Rámus, Lunds universitet, Institutet för mänskliga rättigheter, Stadshallen, V-Dem Institute, Barnfonden, Association of Foreign Affairs

Möjliggörare: Film i Skåne, Sparbanksstiftelsen Finn, Lunds kommun, Sten K. Stiftelsen, KINO

Human Rights Festival är Sveriges första festival för mänskliga rättigheter!

Det är viktigare än någonsin att försvara de demokratiska värderingarna och våra grundläggande rättigheter.
Välkommen till tre dagar av föreläsningar, panelsamtal, biofilmer, utställningar, poesi, dans och körsång!

Tillsammans vill vi bidra till att försvara demokratin och stärka de mänskliga rättigheterna genom ökad kunskap.

Läs hela programmet via länken 

Bokmässan i Lund den 10 dec 2022

Bokmässan i Lund arrangeras av föreningen Litteraturrundan och ingår i Litteraturdagarna som ett återkommande årligt arrangemang med stöd av Lunds kultur- och fritidsförvaltning.

Till Bokmässan i Lund bjuds föreningens medlemmar in för att visa upp sina böcker/produktioner och saluföra den till allmänheten. Bokförlag i Skåne inbjuds även som tidigare att delta i Bokmässan med bokbord. Ekström & Garays förlagschef Paul Nilsson är med i panelen och pratar om litteraturen vs samhället.

Poeten Niklas Törnlund som bland annat har gett ut sin diktsamling AD LIB på Ekström & Garay läser upp sina dikter under poesimaraton.

bokmassan-i-lund

– Över 80 utställare; skånska bokförlag och medlemmar i Litteraturrundan.

– Alla genrer; barnböcker, prosa, poesi, foto, facklitteratur…

– Bokbord, panelsamtal, poesi-maraton och intressanta möten med författare och förläggare.

GRATIS inträde – Ingen föranmälan – Hjärtligt välkomna! Läs hela programmet här

Recensioner

BTJ-häftet recenserar Det ockultas återkomst

det-ockultas-aterkomst

”Författaren Lena Månsson har tidigare gett ut böcker om andlighet inom konsten. Månsson är konstvetare och religionshistoriker och skriver initierat och kunnigt om detta intressanta ämne. Hon tar upp konstnärer som t.ex. Emma Kunz, Tyra Kleen, Thea Ekström, Lizzie Siddal, Paul Klee och Agnes Martin, för att nämna några. Essäerna är korta och välskrivna och ger en bra grund för den som vill läsa vidare om denna intressanta riktning i konsthistorien.

Helhetsbetyg: 4.”

– Anna-Karin Lindberg, BTJ-häftet nr 23, 2022.

Läs mer om Lena Månsson

lena-mansson

Lena Månsson (f. 1942) är fil.kand. i konstvetenskap och har som kandidatuppsats i religionsvetenskap 2008 skrivit Religion och konst – abstrakt pionjär och visionär konstnär. År 2018 utkom hon med essäsamlingen Konst och andlighet – Mystiker och särlingar i Norden. 2019 utgavs boken Helgon, mystiker och gudinnor – modiga kvinnor som visade vägen. På Ekström & Garay har hon gett ut Helgon, mystiker och gudinnor (2019), Det ockultas återkomst (2022)

BTJ-häftet recenserar Rymdbrev från Jupiter

Rymdbrev från Jupiter

”Här finns en satirisk, raljant, lätt humoristisk och samhällskritisk ådra som gärna häcklar etablissemanget och företeelser i samhället. Gotland är till salu, tidigare kolonin Saint-Barthélemy ska köpas, lyckas Post Nord förmedla Trumps brev till kungliga slottet i Stockholm; eller är allt bara en fantasifull dröm. Högt och lågt blandas med lätta provokationer som synliggör paradoxer, disharmonier och andra perspektiv.”

– Mats Linderoth, BTJ-häftet nr 23, 2022

iodine-jupiter

iodine Jupiter är ordillusionist, livnär sig på kondenserat vatten och syntetiskt syre. Han utövar politisk voodoo från långt håll och frammanar civilisationens ansikte. I bakluckan till hans Cadillac modell -72 tronar publicerade böcker, pamfletter och pjäser från 1985 till i dag.

Adlibris
Bokus

Artiklar

Aftonbladet intervjuar organisationen Ätbart där de berättar om sitt arbete och sin bok Ätbart – en svinnbra handbok

atbart

”Ätbart är på god väg mot sitt mål att finnas i hela Sverige, och satsar nu på att utbilda om matsvinn i offentlig verksamhet, på företag och i hemmet. Därutöver jobbar föreningen även med att utbilda andra aktörer i hur man omfördelar osålda livsmedel till individer i behov.

En del av priset de fick under Svenska hjältar-galan var chansen att ge ut en egen bok – och nu är det dags. Den 15 november släpptes ”Ätbart – En svinnbra handbok” i bokaffärer runtom i landet och på nätet.

– Det blir tips och trix på hur man själv kan minska svinnet på ett enkelt sätt. Det ska inte var svårt och komplicerat, säger Gabriel som skrivit boken.”

Läs artikeln på Aftonbladet

Visste du att du kan frysa in mjölk och vin, göra buljong på rotfruktsskal och ströbröd av gamla brödskivor?

Ätbart – en svinnbra handbok ger dig användbara råd och recept för att minska ditt matsvinn. Här presenteras även tankeväckande fakta om matsvinnets alarmerande klimatpåverkan och kostnader. Att minska matsvinnet är en av de viktigaste och enklaste sakerna du kan göra för klimatet. Dessutom kan du spara tusentals kronor på att slänga mindre mat. Boken innehåller allt från vägledning vid planering av inköp och tips om hur du förlänger varornas hållbarhet, till recept på goda och svinnsmarta måltider.

Föreningen Ätbart – vinnare av Svenska hjältars hållbarhetspris 2021 – hjälper dig här att leva ett klimatsmart liv och bidra till en bättre värld.

Adlibris
Bokus

Läs artikeln på Aftonbladet

Visste du att du kan frysa in mjölk och vin, göra buljong på rotfruktsskal och ströbröd av gamla brödskivor?

Ätbart – en svinnbra handbok ger dig användbara råd och recept för att minska ditt matsvinn. Här presenteras även tankeväckande fakta om matsvinnets alarmerande klimatpåverkan och kostnader. Att minska matsvinnet är en av de viktigaste och enklaste sakerna du kan göra för klimatet. Dessutom kan du spara tusentals kronor på att slänga mindre mat. Boken innehåller allt från vägledning vid planering av inköp och tips om hur du förlänger varornas hållbarhet, till recept på goda och svinnsmarta måltider.

Föreningen Ätbart – vinnare av Svenska hjältars hållbarhetspris 2021 – hjälper dig här att leva ett klimatsmart liv och bidra till en bättre värld.

Adlibris
Bokus

SVT intervjuar Marie Strömberg som spelar in kortfilm

marie-stromberg

”En liten pandeminhistoria. Det är vad regissören och manusförfattaren Marie Strömberg kallar den kortfilm som just nu spelas in i Kalmar.

’Perro betyder hund på spanska’, och det är också namnet på den kortfilm som spelas in i Kalmar under torsdagen. Filmen är skriven och regisserad av Marie Strömberg och utspelar sig på Teneriffa och i Sverige under pandemin. Den handlar om en svensk kvinna som bosatt sig på Teneriffa. På grund av pandemin blir hon isolerad i sin lägenhet.”

Lyssna och läs mer på SVT

Marie Strömberg är född 1964 i Småland men bosatt i Stockholm sedan 1984. Hon är verksam inom filmbranschen som manusförfattare och kreatör, och har tilldelats priser både i Sverige och internationellt för sin scenografi och kostymdesign. Med diktsamlingen Hennes uppgång och fall debuterade Marie som författare.

Adlibris
Bokus

Solveig Balle fick nordiska rådets litteraturpris 2022

solveig-balle

Ur juryns motivering:

”Solvej Balles huvudperson, Tara Selter, har ofrivilligt stigit av tidens tåg i det storstilade prosaverket Om udregning af rumfang. I hennes värld upprepas den 18 november om och om igen. Plötsligt upplever hon inte längre veckornas, månadernas eller årstidernas växlingar. Personerna omkring henne åldras inte, och de har naturligt nog svårt med att förstå Taras nya och märkvärdiga verklighet. Denna erfarenhetsklyfta blir till stor litteratur, för den ställer grundläggande frågor om vad våra individuella upplevelser av tid och rum gör med våra liv och samliv.”

Läs mer hos Nordiska rådet .

Solvej Balle (1962) är flerfaldigt prisbe­lönt dansk författare. Debuterade 1986 med Lyrefugl och har utgivit ett tiotal titlar. Senast de två mikroböckerna Hvis och . Hennes roman Ifølge loven utkom på svenska redan 1994 under titeln Enligt lagens bokstav. 2018 gav Ekström & Garay ut hennes bok Kvartetten: &, Eller, Om, Så 

kvartetten

Med Kvartetten återintroduceras Solvej Balle (f. 1962) i Sverige. Boken innehåller fyra korta prosaböcker som, även om de är skrivna under en period på närmare 25 år, har många likheter i kompositionen och grundprinciperna samt genom omtagningar, speglingar och motsättningar. Titlarna (&, Eller, Om och Så) är de ”logiska konstanter” som utgör grunden för logikens utsagor. Balle skapar mötesplatser mellan språkets sätt att sammanfoga och sönderdela världen på. Med en stilistiskt enkel men högkoncentrerad prosa laddar hon karaktärerna och tingen med både djup och höjd.

Libri Resurrecti

Har du läst Ekström & Garays blogg Libri Resurrecti? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.

 Ekström & Garay förlag vill, tillsammans med kulturmagasinet Opulens, uppmärksamma bortglömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.

Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!

Denna gång lyfter vi fram författaren Thomas Theodor Heine

ragnvald-blix

En politisk skämtteckning av norrmannen Ragnvald Blix (1882–1958) blev genast klassisk, i Göteborgs- Handels- och Sjöfarts Tidning den 29 januari 1944. Redaktören Torgny Segerstedt var en stridbar antinazist, liksom kollegan J. A. Selander i Eskilstuna-Kuriren. På teckningen där Blix använde sin pseudonym Stig Höök går den norske ministerpresidenten Vidkun Quisling med raska steg in till ett möte med Adolf Hitler. När han hejdas av en vakt säger han självmedvetet ”Jag är Qusling”, och vakten svarar: ”Och namnet?”. Så långt fram under de onda fem åren hade namnet Quisling hunnit bli liktydigt med landsförrädare. Ragnvald Blix hade ett förflutet i en legendarisk sydtysk skämtidning, Simplicissimus som gavs ut i München.

Läs fortsättningen här

Intervju med författaren Isabelle Rådestad

Som nummer nio i en syskonskara på tio växte Isabelle Rådestad upp i Stockholmsförorterna Högdalen och Farsta. Hon är utbildad jurist vid Stockholms universitet och College of Europe i Belgien och har även studerat barn- och ungdomslitteratur och kreativt skrivande. Under större delen av sitt vuxna liv har hon bott utomlands, men idag delar hon sin tid mellan Bryssel, där hon jobbar inom EU, och Stockholm.

isabelle-radestad

Idén till hennes bok Kyssparadoxen fick Isabelle efter att hennes syster fått en allvarlig stroke mitt i livet. Att följa systerns kamp på nära håll fick henne att börja fundera på hur man i en familj hanterar det kaos som uppstår när katastrofen inträffar och sorgen över att livet aldrig blir som förut.

Hur fick du inspiration till boken?

En natt drömde jag att jag skickade ett mejl till en kollega om ett ärende vi jobbade med, men kollegan förstod inte alls vad det handlade om. Det visade sig att mejlet hade slunkit igenom en spricka i tiden och kommit fram till mottagagaren flera år innan jag skickat det. När jag vaknade ur drömmen tänkte jag direkt att det kunde vara en kul idé till en roman där två ungdomar får kontakt med varandra på nätet fast de lever i olika tider. Jag fascinerades av tanken på vad de skulle göra med sin upptäckt och vad som skulle kunna hända om de fick chansen att påverka det förflutna och ändra på framtiden.

Hur gick skrivprocessen till?

Historien och karaktärerna växte fram och fick liv i mitt huvud långt innan jag skrev de första orden. Själva skrivandet visade sig vara både roligare och svårare än jag föreställt mig. Det gick först ganska snabbt att skriva råmanuset från början till slut. Men jag hade egentligen ingen aning om hur man faktiskt gör när man skriver en roman, så jag tillbringade sedan flera år med att redigera och skriva om texten. En särskilt stor utmaning blev att skaka av mig det styltiga myndighetsspråket som bitit sig fast under arbetet som jurist och att hitta rätt ton och lätthet i språket. Att gestalta och få till levande scener var också något jag fick jobba mycket med. Men det var något med berättelsen som gjorde att jag inte kunde släppta taget, att jag stretade på och aldrig gav upp. Bland annat tog jag hjälp av en duktig lektör och gick även en universitetskurs i barn- och ungdomslitteratur och kreativt skrivande. Folkuniversitetets kurs ”Att skriva skräck, sci-fi & fantasy” gav också mycket inspiration.

Vad har boken betytt för dig?

Jag ville skriva en bok som jag själv hade velat läsa som tonåring eller ung vuxen. Under ungdomsåren var jag särskilt fascinerad av berättelser om tidsresor. Ray Bradburys novell A Sound of Thunder läste jag många gånger och dess bärande tanke har hela tiden funnits i bakhuvudet under arbetet med min roman, att om man så bara påverkar en liten, liten detalj i det förflutna kan det få enorma följder för framtiden. Arbetet med romanen väckte också upp en kreativitet hos mig som jag inte visste att jag saknat, och längs vägen har jag lärt mig enormt mycket, inte minst av alla dem som läst och kommenterat min text i olika skeden under skrivprocessen.

Vad vill du att folk ska känna när de har läst din bok?

Min önskan är att läsarna ska tycka att det är en spännande historia och samtidigt känna sig berörda av berättelsen och karaktärerna. Utifrån tonåringens perspektiv ville jag skildra vad som kan hända i en familj som drabbas av en kris. Hur hanterar man sorgen över att livet aldrig kommer att bli som förut? Och hur långt är man beredd att gå om man får en chans att ställa allt tillrätta? Jag ville också utforska teman som ensamhet, klasskillnader och syskonrelationer. Men framförallt ville jag skriva en annorlunda berättelse om kärlek och hopp.

Har du några andra skrivprojekt på gång?

Ja, jag skriver just nu på en till ungdomsroman. Den handlar också om tidsresor, men i övrigt är det en helt annan historia. Den här gången går det inte lika snabbt att få ihop berättelsen från början till slut. Kanske beror det på att jag nu vet mer om vilket enormt arbete som krävs för att skriva en roman och därför lättare fastnar i funderingar kring hur jag ska bygga upp och gestalta varje scen. Men förhoppningsvis blir redigeringsfasen på det här sättet inte lika lång som med första boken.

kyssparadoxen

Det var som om det gick en osynlig tråd genom tiden, genom universum. I ena änden fanns jag och i den andra fanns hon, det hon gjorde påverkade mig och det jag gjorde påverkade henne. Vi drog i varsin ände av den där tråden, som för att komma närmare varandra, men hur mycket vi än drog skulle avståndet mellan oss aldrig minska.

Maxine är sexton år och tillvaron är ett enda kaos. På en annan plats sitter Miguel och känner likadant. En dag får de kontakt via ett nätforum. Men det visar sig snart att någonting inte stämmer. Vem är Miguel? När sanningen uppdagas är den mycket märkligare än de någonsin kunnat föreställa sig. Tillsammans dras de in i en komplicerad händelsekedja med katastrofala följder. Hur långt är de beredda att gå för att ställa allt till rätta?

Kyssparadoxen är en berättelse om kärlek, sorg och utsatthet – och den magi i tillvaron som får oss att överleva.

Adlibris
Bokus

Nyutgivna böcker

Hur är din relation till döden? När det är blott minnen kvar efter någon som har gått bort, vill man hålla fast vid dessa som en dyrbar skatt, en som man vårdar ömt och kärleksfullt. I livets cirkel är döden lika naturlig som födseln, ändå känns den förstnämnda så mycket svårare att greppa och något som man helst inte talar om. Döden är förknippad med sorg men är ändå något vackert som människor i alla tider har reflekterat över. Finns det ett liv efter döden? Stannar människans energi kvar på jorden och förmedlar en känsla av närvaro? I Hans Ruins och Bernt Gustavssons filosofiska bok ”Leva med de döda” skriver de om hur vi fortsätter leva med de som inte längre finns i vårt liv och på vilket sätt vi hyllar dem och är med dem i deras frånvaro.

Leva med de döda 

Hans Ruin & Bernt Gustavsson

leva-med-de-doda

Den här boken handlar om vårt förhållande till de döda, hur vi fortsätter att leva med dem, genom ritualer som begravningar och upprättande av minnesplatser. De döda finns ju ständigt med bland de nu levande, och boken beskriver på vilket sätt vi är med dem också i deras frånvaro. Hur det görs är kulturellt betingat och utgör olika slag av dödskultur. Vi sörjer dem som avlidit och som inte finns ibland oss längre och vi bygger upp olika former av minnen och dokument kring dem. Vi gör det för att ha dem kvar i vårt minne, men även för att vi bär ett ansvar att bevara och föra deras liv och gärningar vidare och för att kunna berätta om dem. Berättelsen blir ett värn mot den tomma glömskan. En central passage i boken är besöket i dödsriket i Odysséen, som Odysseus sedan berättar om. Han är då både iakttagare och deltagare.

Gränsen mellan levande och döda är inte längre knivskarp. Det som finns däremellan blir omtalat i litteraturens berättelser.

Adlibris
Bokus

Hans Ruin är professor i filosofi vid Södertörns högskola och även medutgivare av Nietzsches samlade skrifter på svenska. Han har tidigare bland annat skrivit Frihet, ändlighet, historicitet Essäer om Heideggers filosofi (2013), I förnuftets skugga Essäer om Nietzsches filosofi (2021), samt Being with the dead Burial, ancestral politics, and the roots of historical consciousness (2019), den bok som delvis presenteras på svenska här.

Bernt Gustavsson är idéhistoriker och pedagog. Han har sina rötter i folkhögskolan och har forskat om bildning, kunskap och demokrati. Bland de böcker han har skrivit kan nämnas Bildningens väg, Bildning i vår tid, Kunskapsfilosofi och under senare år Existensfilosofi och Politisk filosofi. Han har arbetat på flera universitet, bland annat Örebro universitet, NTNU i Trondheim och Linköpings universitet. 2021 gav Ekström & Garay ut hans bok Strävan efter sanning i postsanningens tid.

Noveller 2022

Anna-Carin Collin, Linda Fritiofsson, Emmy Odeskog, Helena Lindegren, Sebastian Lindström, Carl Nikula, Mikaela Rönnerman, Sinnika Sjunesson, Annika Widholm     

noveller-2022

Startskottet för förra årets novelltävling gick av den 1 oktober 2021. Tävlingen arrangerades av Ekström & Garay och kulturmagasinet Opulens, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. Förstapristagaren erhöll en prissumma på 35 000 kr, andrapristagaren 10 000 kr och tredjepristagaren 5000 kr.

Över 600 bidrag skickades in och juryn lade ner ett gediget arbete med att utse årets vinnare.

Anna-Carin Collin, författaren av novellen ”A som i Agnes” vann första pris med motiveringen: ”En välskriven berättelse som med sitt bildrika språk och sin genuina persongestaltning tar läsaren i ahanden genom ett galleri av längtan, sinnesintryck och fantasier från en nattöppen bokhandel i en värmländsk avkrok som andas
hela världen och vidare därifrån, bortom själva novellen.”

Emmy Odeskog, författaren av novellen ”Burkbarnet”, kom på andra plats med motiveringen: ”En välskriven, pulserande och rörande skildring av en kvinnas ambivalens i relationen till en syster och ett barn där tacksamhet och strävan efter att försonas med konsekvenserna av sina val står i centrum.”

Linda Fritiofsson, författaren av novellen ”Målaren”, är tredjeplatspristagare med motiveringen: ”En berättelse om en händelse i vardagen kring vilken spänningen skickligt byggs upp, där döden gör oss påminda om livets bräcklighet och banden mellan för varandra okända människor synliggörs och begrundas.”

Stort tack till alla våra sponsorer, Sparbanken Syd, GT, Kvällsposten och Opulens magasin.

Adlibris
Bokus

Kommande böcker

I en av våra kommande böcker hyllas kvinnan, den intelligenta kvinnan. Nämligen, ingen mindre än Sveriges första kvinnliga ingenjör! Att vara en kvinnlig ingenjör i dagens samhälle är inte lika anmärkningsvärt, utan det anses mer vara en självklarhet att kvinnan är lika välutbildad som mannen. Vilken frustration kvinnan ibland måste ha känt under sekelskiftet, att så innerligt vilja utbilda sig men förväntades välja bort detta för att anpassa sig efter samhällets normer. Författaren Gunilla Resare beskriver ett levande porträtt av en stark kvinna vars högsta dröm var att få utbilda sig till ingenjör. Vera Sandberg blev en förebild för andra kvinnor och lyckades dessutom ta sig hela vägen in i historieböckerna.

Vera Sandberg Sveriges första kvinnliga ingenjör

Gunilla Resare

vera-sandberg

Sveriges första kvinnliga” – kombinationen kommer nog inte att användas i någon nämnvärd utsträckning om hundra år, ty vid det laget ha damerna säkerligen hunnit bli hemtama på alla arbetsområden, och de där ”första kvinnliga” samlats till sina fäder, men än så länge äger den sin giltighet och därför så … Låt oss presentera Sveriges första kvinnliga ingenjör!

Vera Sandberg växer upp i en driftig småländsk familj på Hångers gård i Ljungby under det förra sekelskiftet. Företagsamheten, som hon får från sin familj, tar Vera hela vägen in i historieböckerna – när hon som första kvinna i Sverige utbildar sig till ingenjör på Chalmers i Göteborg.

Med hjälp av historisk dokumentation, minnesanteckningar, memoarer, brev, familjefoton och samtal med kvarlevande familjemedlemmar och släktingar tecknar Gunilla Resare ett levande porträtt av en banbrytande kvinna.

Släpps 9 december hos bland annat Adlibris och Bokus m.fl

gunilla-resare

Gunilla Resare (1966) är uppvuxen både på Lidingö och i Skåne. Numera är hon bosatt i Oslo där hon arbetar som nordisk kommunikationsdirektör för revisions- och rådgivningsföretaget EY.

I boken skildrar Gunilla Resare, Vera Sandbergs barnbarn, Veras liv, leverne och familj – småländskan som blev Sveriges första kvinnliga ingenjör när hon 1917 utexaminerades från Chalmers i Göteborg.

Genom tid och hjärterum

Maria Eklund

genom-tid-och-hjarterum

Utan namn
är ett ansikte halvt
så säg mig smärta
vad du heter
för jag vill möta dig hel

Mot en filosofisk klangbotten formar Maria Eklunds poesi tankar och känslor om tid, rum och kärlek. Genom vemodet strilar ljusa skiftningar fram av hopp och en strävan vidare, och inte sällan får vardagshändelser bära budskapet. Dikterna är små livsfragment i koncentrat som spänner över en tidsperiod om trettio år.

Släpps 7 dec hos Adlibris, Bokus m.fl.

Maria Eklund (f. 1968) är utbildad jurist och undervisar och forskar vid Umeå universitet. Hon är även riksspelman på fiol och älskar djur, natur och gamla hus. Genom tid och hjärterum är hennes första diktsamling.

Ljudböcker

Lyssnar du hellre än läser? Streama din favorit, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!

I spåren efter Anna

Jan Jägerfjord

i-sparen-efter-anna

”Andfådd efter språngmarschen bultar Anna hårt på porten.
”Öppna, öppna, jag är förföljd …”
I cellens mörker kämpar Anna för att förenas med Gud.
”Jag ber dagligen under det ristade korset. Låt mig få insikt i din sanning. Jag befinner mig på gränsen till det oerhörda.”

Hur kan vi bli fullkomliga som människor? Och hur viktigt är det att äga en sann självbild? Vilka är våra sanna vänner, och hur förhåller vi oss till övriga människor i vår omgivning? Hur kan vi närma oss Gud?

Och kan vi – som inte lever i kloster – erhålla Guds kärlek?

Jan Jägerfjord söker I spåren efter Anna efter ett vittne som kan ge svar på frågorna. Spåren leder bakåt i tiden till den spanska karmelitnunnan Anna Lobera av Jesus som år 1582 utses att fullfölja den heliga Teresa av Ávilas reformarbete. Anna väljer att utmana det ledande prästerskapet och kommer att straffas hårt för sin djärvhet. I en dramatisk tidsperiod får läsaren följa hennes omtumlande känslostorm mellan hopp och förtvivlan.

Adlibris
Bokus
Storytel

Du hittar fler ljudböcker på vår hemsida

Dinter utan filter

Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig podcast om litteratur och liv.

sara-villius

Författarfoto: Robin Rådenman

Dags för ännu ett avsnitt av landets ledande och mest personliga litteraturpod, Dinter utan filter, denna gång en special, alltså ett avsnitt där jag återvänder till författare jag träffat förut här i podden. Nu har turen kommit till en av våra mest hyllade författare (numera även kursansvarig för Författarskolan på Jakobsbergs folkhögskola) som just i dagarna kommit ut med en ny roman. Romanen heter Paradis och är en fortsättning på hennes förra och mycket fina roman Madonna.

Det här är text som kropp, det känns att läsa. Själv läste jag den i ett svep. Den ska liksom läsas så, tycker jag. Nog talat. Gäst i detta 29:e avsnitt är Sara Villius.

Stort varmt tack till Sara för att hon ville vara med ännu en gång. Varmt tack även till skådespelaren Anna Lyons för uppläsningar, samt musikern Cicely Irvine för musiken.

Slutligen också ett stort tack till bokförlaget Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter!

Lyssna här

eog-logga
eog-logga
eog-logga
eog-logga
eog-logga