Ekström & Garay nyhetsbrev september 2020
Sveriges största novelltävling!
Den 15 september går startskottet för årets novelltävling från Ekström och Garay, detta år är vi Sveriges största, med en prispott på 50 000 kr! Tävlingen är ett samarbete med kulturmagasinet Opulens.se, med GT, Kvällsposten och Expressen. Vi är också mycket glada över att Sparbanken Syd är med som en av huvudparterna i novelltävlingen. De har stor erfarenhet av att sponsra större litterära projekt, bland annat som huvudsponsor till Piratenpriset som delats ut till konstutövare som arbetar i författaren Fritiof Nilsson Piratens anda sedan 1989. (Årets Piratenpristagare Lina Wolff sitter i juryn för novelltävlingen.)
Tävlingen riktar sig till dig som skriver noveller på svenska och du har fram till 1:a februari på dig att skicka in ditt bidrag. Vinnaren erhåller en prissumma på 35 000 kr, tvåan 10 000 kr och trean 5000 kr. Dessutom ges de tio vinnande novellerna ut i en antologi från Ekström och Garay, samt publiceras i GT.
Vi ser detta som en unik möjlighet att upptäcka och uppmärksamma nya svenska novellförfattare. Alla får vara med i tävlingen, oavsett tidigare erfarenhet och erkännande. I tävlingsjuryn sitter flera namnkunniga författare tillsammans med representanter från förlaget och dess samarbetspartners. Kanske blir just din novell ett av de vinnande bidragen. Så tveka inte! Sätt igång och skriv en ny novell eller slipa på en som du har liggande. Vi ser fram emot ditt bidrag!
Jury: Lina Wolff (författare), Åsa Foster (författare), Carolina Thelin (Redaktör poesi och prosa, Opulens), Paul Nilsson (poet och projektledare Ekström & Garay), Christer El-Mochantaf (chefredaktör GT), Sanna Wikström (nyhetschef GT), Maria Rydhagen (chefredaktör KVP), Lovisa Åkesson (nyhetschef KVP) och Emma Lefdal (kommunikationschef Sparbanken Syd).
Läs mer om novelltävlingen och anmäl dig här
Råttan Black edition – släpp och turné
Ekström & Garay släpper Råttan Black edition av Kerstin och Johan Höfler. Författarparet Höfler debuterade 2017 med den uppmärksammade spänningsromanen Råttan. Boken utspelar sig i Malmö, en stad som författarna både jobbat och bott i. Paret har en bred bakgrund i offentlig sektor med tidigare arbeten inom Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Polisen och nu sjukvården. Parallellt med sitt författarskap arbetar de heltid som läkare och socionom. I samband med detta ger sig duon ut på sverigeturné, första stoppet var såklart Malmö.
BTJ ger Elisabet O. Klint och Olof Wik fina betyg
Såhär fint skriver Maria Fridstjerna om Innan man vet:
”Elisabet O. Klint förlorade sin man 2017. Han avled efter att ett par år tidigare ha drabbats av ALS och frontallobsdemens. Dagboksskrivandet blev hennes sätt att bearbeta sorgen och har nu utmynnat i den självbiografiska skildringen Innan man vet. Boken beskriver alla känslodimensioner och författarens kamp när livet plötsligt vänder. Berättelsen, som är ohöljd och öppenhjärtig, kan vara ett stort stöd för människor som har liknande erfarenheter. Förtjänstfullt innehåller texten även hänvisningar till organisationer som arbetar med frågor på området. Texten är därtill viktig för att belysa hur det är att vara anhörig och leva i en svårt sjuk människas närhet och den sorg och förtvivlan det innebär, men också om vägen tillbaka. Boken har endast 135 sidor men är innehållsmässigt omfattande. Kapitlen är summariska, men kärnfulla, starkt emotionella och berörande.”
Helhetsbetyg: 4
Tor Flensmarck ger Olof Wiks Mosaikmästaren en femma i betyg.
”Olof Wik, läkare och deltidsmusiker, tar oss med på en ödesmättad, fascinerande resa under kejsarparet Justinianus I:s och Theodoras regenttid i bysantinska Östrom 527–568 med Konstantinopel som huvudstad. Den fiktive mosaikmästaren Cyrus berättar i dagboksform detaljerat och med stor inlevelse om sitt händelserika liv som persisk krigsfånge skonad till livet tack vare sin hantverkstalang, vilken utvecklas inom mosaik, en konst som för honom till byggnationen av Hagia Sofia 532–537. Författaren låter honom även förfärdiga mosaikerna i San Vitalekyrkan i Ravenna 546 över Justinianus och Theodora, vars mosaik pryder bokomslaget. Flertalet personer är historiska, så t.ex. Hagia Sofias arkitekt Isidore d.ä. Cyrus är ett rö för vinden, styrd av maktens nyckfulla skeenden och intrigspel, religionskonflikter, den livsfarliga relationen med Theodora, slutligen Justinianus domslut att stympa mästarens högra hand, låta blända honom för att omöjliggöra konkurrerande mosaiker åt andra härskare.”
Helhetsbetyg: 5.
Aase Berg gästar Dinter utan filter
Höstens första avsnitt av Dinter utan filter är här! Lyssna på ett intimt samtal om skrivande mellan Richard Dinter och Aase Berg.
Script 46
Ekström & Garay har inlett ett samarbete med Script46 som hjälper författare att omarbeta sina böcker eller manus till film eller serie. De bistår författare med synopsis, att få kontakt med produktionsbolag samt att, i förekommande fall, få boken adapterad till ett manus för film eller serie.