August Blanche – teaterman, författare och politiker
”Uppväxt bland hantverksklasserna lärde jag mig tidigt känna deras mödor och försakelser; jag har knappast ett barndomsminne som icke är förenat med sågens rassel och hammarens slag. Jag trodde, att det tillhörde till livets ordning att arbeta från fyra på morgonen till åtta eller nio på kvällen.”
August Blanche var med sina folkliga komedier svensk teaters store succéförfattare under 1800-talet. Samtidigt var han Sveriges mest lästa romanförfattare före Selma Lagerlöf. Han har utnämnts som den störste Stockholmsskildraren mellan Bellman och Strindberg.
Som politiker var han före sin tid när han i riksdagen kämpade för kvinnors rättigheter och för dödsstraffets avskaffande.
August Blanche kom att bli mäkta populär i breda folklager, men var hela sitt liv hemlighetsfull om sitt privata liv.
I denna biografi berättar Staffan Bjerstedt historien om hur oäktingen August, uppväxt under fattiga förhållanden, blev en av sin tids mest kända och uppskattade personer i Sverige.
Revymakaren Emil Norlander: Sveriges mest utskällde man
Emil Norlander var under det tidiga 1900-talet Sveriges obestridlige revykung. Hans föreställningar spelades inför utsålda hus och de medryckande sångerna blev populära över hela landet.
Men alla gillade inte den lättsamma underhållning som Emil Norlander bjöd publiken på. Recensenter skällde och kulturdebattörer förfasade sig över den folkliga humor som präglade revyerna. Enligt honom själv blev Norlander nationens ”mest utskällde man”.
En av Emil Norlanders stora succéer var Anderssonskans Kalle, busfröet som först dök upp i kåserier i tidningsspalterna och som senare blev huvudperson i flera filmer. Men Norlander visade ibland också en mer allvarsam sida som romanförfattare och som journalist i Stockholmspressen.
I Revymakaren Emil Norlander – Sveriges mest utskällde man berättar Staffan Bjerstedt om hur Emil Norlander blev sin tids störste revymakare, men också om hur han plötsligt hamnade i kylan när nya vindar blåste in över teatervärlden.