Christel Wiman
Christel Wiman har vuxit upp i pingströrelsen med barnkolonin Drakudden, Filadelfiaförsamlingen i Stockholm och Kaggeholms folkhögskola som centrala platser under sin uppväxt. Hon är utbildad jurist och har arbetat som förhandlingschef och vice VD för hotell- och restaurangbranschens arbetsgivarorganisation. Under 2000-talet bytte hon bransch och blev chef för Stockholms Hamnar. Uppväxten i den religiösa miljön, där det finns andra dimensioner i livet än materialism, fick henne att fundera över livets yttersta mening. 2015 fick hon möjlighet att tillbringa tid på San Michele, villan på Capri uppförd av Axel Munthe, där hon började skriva på sitt manus om tre generationer kvinnor i pingströrelsen i Stockholm under 1900-talet.
På Ekström & Garay: Jesus, Djävulen och generna (2022)
Böcker av Christel Wiman
Tidigt 1900-tal. Som tonåring blir Märta gravid och flyttar till Stockholm för att bli hembiträde. Märta kämpar för att klara både försörjningen och ta hand om sina barn. Hon försöker frigöra sig från barnets far, en suput och slagskämpe som på Södermalm kallas ”Söders skräck”. När livet är som svartast uppenbarar sig Filadelfiakyrkan. Märta besöker ett frälsningsmöte. I förbönen hjälper bedjande händer henne att ”komma igenom” och ”födas på nytt”. Runt Märta hörs sång, bön och tungomålstal. Här finner hon en fristad.
Märta är den första av tre generationer kvinnor vars liv präglas av pingströrelsen i 1900-talets Stockholm. För varje generation ställs nya frågor om tro, frigörelse och skuld. Gud förlåter syndare, men gör människor det?
Jesus, Djävulen och generna är en berättelse om kärlek, familjerelationer, skuld, skam och tro, samt en skildring av frikyrkorörelsens framväxt under 1900-talets Sverige.