Curt Andersson
Curt Andersson är bosatt i Varberg. Han är fil lic i sociologi samt fil dr i arbetsvetenskap. Han är författare till ett trettiotal titlar.
På Ekström & Garay har han tidigare utkommit med romanen Märkliga män.
På Ekström & Garay: Märkliga män (2021), Allt som jag inte begriper mig på (2021), Land du välsignade (2022)
Böcker av Curt Andersson
”Det är inte helt lätt att få tag på folk som vill undervisa vuxna zigenare”, får Harald Algotson höra när han tillträder tjänsten som Sveriges yngste romska lärare.
Det är 1960-tal och förändringens vindar blåser kraftigt över folkhemmet. Optimismen och framtidstron är stor, men fördomarna mot människor som inte räknas som fullvärdiga medborgare är alltjämt starka: resande, billånare, småtjuvar – och romer. Som son till goda socialdemokrater är Harald väl medveten om att det finns människor som lever i samhällets marginal. Men det är först i mötet med eleverna i vuxenskolan som han blir varse hur stark antiziganismen är i landet som betraktar sig som den sociala jämlikhetens galjonsfigur. Harald blir god vän med människorättskämpen Katarina Taikon och får på nära håll följa hennes oförtröttliga kamp för romernas rättigheter.
Curt Andersson har med Land du välsignade åter skrivit en annorlunda bok om ett Sverige som inte längre finns. Författarens stundtals halsbrytande fabuleringsförmåga levandegör på ett finurligt sätt bokens i allra högsta grad dagsaktuella tema.
Allt som jag inte begriper mig på
Den unge Harald arbetar på en handelsträdgård nära autostradan mellan Lund och Malmö. Där möter han den erfarna Viktoria. Med henne inleds en lång rad av tragikomiska tillkortakommanden med olika kvinnor.
Författaren rör sig skickligt i tid och rum och snart befinner sig Harald i Las Vegas där han gifter sig med mexikanskan Bonita. Hon drar in honom i en vanvettig karusell som snurrar allt fortare. På ett inlevelsefullt sätt får vi följa Haralds utveckling från en ung odeciderad man fram till en livserfaren gamling som på ålderns höst reflekterar över sitt liv vid arbetsbordet. Alltmedan samtidens omvälvande skeenden gör sig påminda utanför fönstret.
Berättelsens styrka är författarens mångsidighet och förmåga att beskriva såväl triviala vardagshändelser som existentiella frågor. De senare når sin klimax när pandemin drabbar Sverige. Noteringar i dagboksform av coronans år gör boken extra aktuell.
Curt Andersson har på ett sinnrikt sätt skapat en samtidsskildring som sträcker sig från tidigt femtiotal till nutid. Författarens gestaltningsförmåga och gränsöverskridande kunskaper gör Allt som jag inte begriper mig på till en lika lärorik som läsvärd upplevelse.
Märkliga män börjar med en rolig och originell skildring av berömda och mindre berömda män i Lund. Författaren knyter på ett elegant sätt ihop saga och sanning då den unge islänningen Joar dyker upp i handlingen. I en linjär historia förs vi in i den värld som Joar är besatt av, Njáls saga.
Joar flyttar från Island till Sverige och upplever till sin förvåning att olyckor, våld och hämnd även sker i det trygga Sverige. I en kavalkad av händelser får vi genom den allvetande berättaren följa Joars möten med alltfler märkliga existenser men även helt vanliga människor. Dessa möten påminner oss om det moderna livets absurditeter.
I Märkliga män målas en färgrik fresk av mänskligt beteende i forntid och nutid.
”Tack Curt Andersson för att du tar oss läsare ut på en svindlande resa, fylld med de mest häpnadsväckande märkliga och vardagliga karaktärer och miljöer.”
– Renée Nordståhl på Bokus