”Det är inte helt lätt att få tag på folk som vill undervisa vuxna zigenare”, får Harald Algotson höra när han tillträder tjänsten som Sveriges yngste romska lärare.
Det är 1960-tal och förändringens vindar blåser kraftigt över folkhemmet. Optimismen och framtidstron är stor, men fördomarna mot människor som inte räknas som fullvärdiga medborgare är alltjämt starka: resande, billånare, småtjuvar – och romer. Som son till goda socialdemokrater är Harald väl medveten om att det finns människor som lever i samhällets marginal. Men det är först i mötet med eleverna i vuxenskolan som han blir varse hur stark antiziganismen är i landet som betraktar sig som den sociala jämlikhetens galjonsfigur. Harald blir god vän med människorättskämpen Katarina Taikon och får på nära håll följa hennes oförtröttliga kamp för romernas rättigheter.
Curt Andersson har med Land du välsignade åter skrivit en annorlunda bok om ett Sverige som inte längre finns. Författarens stundtals halsbrytande fabuleringsförmåga levandegör på ett finurligt sätt bokens i allra högsta grad dagsaktuella tema.