Rätt till våren tar med läsaren på en resa som börjar på Självständighetstorget i Ukrainas huvudstad Kiev i oktober 2013. En fredlig demonstration riktad mot ett uteblivet samarbetsavtal mellan Ukraina och EU – vilket skulle kunna ge Ukraina ett större oberoende från Ryssland – eskalerade snabbt till blodiga kravaller.
Euromajdan, eller värdighetsrevolutionen, ledde till att dåvarande presidenten Janukovitj avgick, Ryssland ockuperade Krim och östra delar av Ukraina hamnade i en blodig konflikt som pågår ännu.
Händelserna kring Majdantorget belyses i en historisk kontext, med målet att besvara frågor som: Varför var det så viktigt för Ukraina att göra ett europeiskt val? Var det en impulsiv önskan eller ett historiskt motiverat steg? För att besvara frågorna reser vi bakåt i tiden till självständighetsförklaringen 1991, sovjettiden, kosackernas era, för att till sist komma till själva ursprunget – det medeltida riket Kievrus.
Genom bland annat intervjuer med demonstranter försöker författaren nosa sig fram till sanningen och skärskådar ett antal myter som florerar på internet, som till exempel att uppropet var dominerat av ukrainska nazister och att demonstranter ska ha fått betalt av Väst. Boken är en populärvetenskaplig essä där beskrivningar av händelser flätas samman med författarens tankar och analyser.