Tillval

Vi kan tillgodose de flesta önskemål när det gäller formgivning och tryck av böcker. Det finns flera olika tillval som kan göras för att din bok ska sticka ut i hyllan. Vi hjälper till att välja det rätta tillvalet för just din bok, som passar ditt omslag och med tanke på hur den färdiga boken är tänkt att användas. Skillnaden mellan vilka tillval man väljer för till exempel en roman och en jubileumsbok är såklart stor.

Kapitälband

Kapitälband är ett dekorativt band av textil som sitter högst uppe på bokryggen. Bandet kan vara randigt eller enfärgat och finns i en mängd olika nyanser. Kapitälband ger din bok det där lilla extra, och kan på ett elegant sätt plocka upp en accentfärg ur omslaget.

Läsband

Läsband, även kallat märkband, är ett satinband som löper från bokryggen till bokens inlaga för att markera en sida. Extra fint blir det om man har både kapitälband och läsband. Läsband finns i flera färger, man antingen välja samma färg som kapitälbandet, eller två helt olika färger för ytterligare kontrast.

Tryck på insidan av omslaget

Det kan vara fint att lägga till ett extra tryck på insidan av den mjuka pärmen. Det kan vara ett mönster, en bild som gömmer sig bakom fliken eller en förlängning av omslagsbilden.

För- och eftersättsblad

För- och eftersättsblad är de pappersark som kommer efter omslaget och före inlagan, varav den ena är klistrad på insidan av pärmen. Skapa en snygg inramning av boken med en heltäckande färg eller ett mönster.

Vi erbjuder även

  • Skyddsomslag – Ett extra löstagbart omslag av papper som viks kring det bundna omslaget, som skyddar boken ytterligare. Det kan vara samma motiv som på hårdpärmen, eller något helt annat. 
  • Papperskvaliteter – Som ett miljövänligt alternativ kan man även få inlagan tryckt på ett helt återvunnet papper.
  • Prägling – Att prägla ett bokomslag innebär att skapa en höjdskillnad i trycket. Man kan till exempel kan få bokens titel, eller annan detalj i omslagsbilden, antingen upphöjd eller nedsänkt. En präglad yta är inte bara effekt för ögat utan även för känseln.
  • Foliering – Fyll i bokens titel, eller annan detalj i omslagsbilden, med antingen guld- eller silverfoliering för ett extra lyxigt omslag.
  • Lackning – Lackning är en blank ytbehandling som används för att skapa visuella effekter på omslaget. Lacken kan antingen vara transparent eller färgad.
  • Stansning – Att stansa innebär att man skär ut en bit ur omslaget och synliggör pappret under. Det kan skapa spännande visuella effekter om man dessutom har tryckta för- och eftersättsblad.