fbpx
Foto: Ahmet Kurt
Foto: Ahmet Kurt

Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson (1850-1888) var en av det moderna genombrottets mest betydande författare. Trots den korta tid som hennes författargärning omfattar anses hon, jämte Strindberg, som en av de främsta bland 1880-talets realistiska författare. I sina romaner skildrade hon framför allt äktenskapsproblematik och aktuella kvinnosaksfrågor, men även, som i debuten Från Skåne och Folkliv och småberättelser, folklivsteman.
Folkliv och småberättelser gavs ut hösten 1887, samma år som Fru Marianne, och består av 14 noveller, bland dessa några av hennes mest kända texter som ”Mor Malenas höna”, ”En hökass” och ”Förbrytarblod”.


På Ekström & Garay: Folkliv och småberättelser (2019)

Böcker av Victoria Benedictsson

Folkliv & småberättelser I höst lanserar Ekström & Garay en klassikerserie, och först ut blir Victoria Benedictssons ”Folkliv & småberättelser” som inte har funnits i tryck på länge. Den innehåller bland annat noveller som ”Vid sotsängen”, ”Mor Malenas höna” och ”En hökass”.

Kanske inte den bok Victoria Bendictsson är mest ihågkommen för idag, men som som folklivsskildrare i slutet av 1800-talet är hon oslagbar.

Förord av Åsa Dahlberg-Ohlsson

September 2019 (även som E-bok)