David Hume
David Hume (1711–1776) var en av upplysningens främsta filosofer. Han var huvudsakligen verksam i Edinburgh, men under perioder även bosatt på kontinenten. Dialoger om naturlig religion är Humes religionsfilosofiska huvudverk, det skrevs på 1750-talet men utkom först efter hans död.
Robert Callergård
Robert Callergård (1966–2021) disputerade i teoretisk filosofi år 2006 vid Stockholms universitet. Därefter tillbringade han två år som gästforskare vid University of Southern California, och två år som medlem av Understanding Agency, ett forskningsprogram för Riksbankens Jubileumsfond. Under många år undervisade Callergård i kurser i filosofins historia vid Stockholms universitet, och han arbetade även på de filosofiska institutionerna i Umeå och Uppsala.
Callergårds avhandling handlade om Thomas Reids vetenskapsfilosofi. Överhuvudtaget var det epoken som kallats för den skotska upplysningen, med Reid och David Hume som viktiga gestalter, som stod i centrum för Callergårds filosofiska intresse. Tidigare har han bland annat översatt Bok I av Humes A Treatise of Human Nature.
På Ekström & Garay: Dialoger om naturlig religion (2022)
Böcker av David Hume
Dialoger om naturlig religion
Robert Callergård (övers.)
I sitt filosofiska verk Dialoger om naturlig religion låter den skotska upplysningsfilosofen David Hume sina fiktiva karaktärer Philo, Demea och Cleanthes debattera Guds existens. Att Gud finns är de rörande överens om, trätoämnena består i hur Guds natur ska uppfattas, och om mänskligheten ens är kapabel att komma till någon insikt om gudomen ifråga.
Samtidigt diskuteras huruvida religion och vetenskap skulle kunna förenas i en ”naturlig” religion; ett aktuellt ämne på 1700-talet, men väl så relevant än idag.