Ålandstidningen intervjuar Anders Gabriel Sundström

Artikeln återpublicerad med tillstånd av Ålandstidningen.

Anders Gabriel Sundström släpper ny bok

Anders Gabriel Sundström har varit fascinerad av kompositören Franz Liszt sedan tonåren. Den 7 september släpper han en bok om 1800-talspianisten.

”Franz Liszt– kontrasternas man” heter den nya boken som är Anders Gabriel Sundströms andra. I boken berättar han om kompositörens liv och om musiken.

– Franz Liszt hade ett mycket spännande liv. Det finns fascinerande historier om honom redan innan han föddes. Året han föddes syntes ”Den Stora Kometen” tydligt från jorden, och hans mor menade att det betydde att han skulle göra stora saker, säger Anders Gabriel Sundström.

Han har själv spelat musik av Franz Liszt sedan han gick i gymnasiet och ser Liszt som en stor förebild inom musiken.

– Liszt gjorde en hel del som inte var så lyckat, men det han gjorde bra var fullkomligt ypperligt.

Planerat i många år
År 2011 var det 200-årsjubileet av Franz Liszt födelse. Det var då Anders Gabriel Sundström fick idén till boken.

– Då skrev jag ett föredrag om Franz Liszt som jag åkte runt och höll på olika platser i Europa. Det föredraget blev publicerat som en text och är också med i boken.

Sedan dess har arbetet på boken pågått fram och tillbaka och Anders Gabriel Sundström har skrivit och publicerat en annan bok, om Ludwig van Beethoven, där emellan.

– Jobbet på boken har kommit och gått men totalt kanske det tog ett år. Berättelsen har varit klar sedan januari, men jag har filat på småsaker in i det sista. Anders Gabriel Sundström säger att skrivandet gick både snabbt och ganska enkelt.

– Det svåraste var inte berättelsen, det svåraste var när allt var klart och man kommer på saker här och där som borde ändras. I mars när jag redan hade lämnat in boken till förlaget kom jag mitt i allt på att det inte stod i boken när Franz Liszt föddes.

Anders Gabriel Sundström säger att projektet till stor del har bestått av att forska och att hitta bra källor till materialet.

– Vissa detaljer kräver väldigt mycket arbete. Man kanske har hört historien tidigare, men det är viktigt att ha en källa som säger hur det är, svart på vitt.

– Franz Liszt liv är fullt med roliga anekdoter och goda historier. En historia som jag kämpade mycket med och som var svår att reda ut var en om hur Lizst träffade Beethoven som barn. När det är mycket forskning är det också större glädje när man hittar en bra källa

Lärde du dig någonting när du skrev boken?
– Ja, det roligaste av allt när man skriver är att man lär sig så mycket. När man själv läser är det en annan sak. Det ger väldigt mycket värdebehållning att själv lära sig så pass mycket.

Något för alla
Anders Gabriel Sundström säger att boken främst riktar sig till ”folk som tycker om att gå på konsert”.

– Mycket av det jag skriver i boken är berättat förut. Boken är mitt eget sätt att förstå och berätta historien om Franz Liszt liv. Den riktar sig till dem som gillar musik, inte högakademiker inom musikhistoria.

I boken finns också en del nya historier.

– Det finns kapitel om hur Franz Liszt adlades och om att han var frimurare. Det materialet har aldrig publicerats förut.

Anders Gabriel Sundström tror att boken kan uppskattas av de flesta.

– Vissa resonemang kan kanske kännas främmande om man inte är inne i musikens värld, men till största del kan nog vem som helst ta till sig boken.

Han säger att boken är ganska lättläst och mindre akademisk än hans förra bok.

– Trots att en bok innehåller en seriös beskrivning så tycker jag inte att den behöver vara gravallvarlig. Min son som är 13 läser den just nu.

Syskonböcker
Bilderna i boken är någonting som Anders Gabriel Sundström är väldigt nöjd över.

– Bilderna är väldigt noggrant utvalda och placerade. Jag valde att ha alla bilder i svartvitt, så att det blir lite som i en gammal romantisk film.

Omslaget är han också väldigt glad över.

– Omslaget är ritat av Anne-Marie Petersen. Jag har länge haft en karikatyr av Beethoven som hon har ritat upphängd på min vägg. När jag skrev min förra bok kontaktade jag henne och frågade om jag fick använda hennes illustration. Nu gick hon med på att rita omslag till den här boken också, vilket är kul. Böckerna blir som syskonböcker.

Anders Gabriel Sundström har redan börjat fundera på möjligheten att skriva en tredje bok.

– Mitt förlag har föreslagit en bok om kvinnliga italienska tonsättare på 1600-talet. Det skulle vara väldigt roligt, för då skulle jag verkligen kunna lära mig mycket. Jag skulle också väldigt gärna skriva en bok för barn. Om det blir en tredje bok kanske det blir en barnbok om Beethoven.

Tilda Lindén, Ålandstidningen, torsdag 20 augusti 2020