Anna Starbrink intervjuas om sin bok Farsot i Tidningen Nu och i Mitti

intervjuinlägg_Rityta 1 kopia 7

2019 hittade Anna Starbrink en dagbok från 1918, skriven av sin mormors syster under tiden spanska sjukan härjade. När pandemin slog till började Anna, som då var hälso- och sjukvårdsregionråd, själv skriva dagbok. Tanken på att jämföra de båda pandemierna väcktes och resultatet blev boken Farsot.

I en intervju i tidningen Mittis får Anna frågan om det finns några likheter mellan de olika pandemierna:

– Ja, till exempel så tonades riskerna för smittspridning ner till en början. Spanska sjukan var en mildare influensa, hävdades det. Och Folkhälsomyndigheten uppgav ju att risken för större spridning var liten i början. Sedan var det brist på sjukvårdsmaterial och personal, då som nu. Det fördes också en debatt om skolorna skulle stängas.

I Farsot har Anna både använt den gamla dagboken, men även läst på om spanska sjukan i gamla arkiv och tidningsartiklar.

– Jag har märkt att många vill prata om sina upplevelser om covid, särskilt äldre. Många vill även prata om sina familjeberättelser om spanska sjukan. Det har inte skrivits så mycket om just det, men historierna lever kvar hos många i Sverige, säger hon till Tidningen Nu.

På frågan om hur det var att läsa släktingens ord om livet i början på 1900-talet svarar hon:

– Det var så sorgligt och hon blev så olycklig. Det var så gripande att läsa om hennes tunga år. Det var ju många unga människor som dog, till skillnad från covid. Då blev det stora luckor i barnaskarorna.

 

Läs intervjun i tidningen Nu här!

Läs intervjun i Mitti här!

Här hittar du boken Farsot!