fbpx

Böcker

Emilie Rantzer

Öga för öga

”Öga för öga” är inte en berättelse om hämnd. ”Öga för öga” är en berättelse om rättvisa, och olika sätt att uppnå den på.

Genom Ninas egna ord får läsaren ta del av hennes berättelse när hon en gång för alla gör upp med sitt förflutna. ”Öga för öga” är en berättelse om män, och om maktstrukturer – men allra mest om en ung kvinna som till slut får nog och tar lagen i egna händer. ”Öga för öga” är en spänningsroman med psykologisk skärpa och en stark debut av Emilie Rantzer.

Augusti 2019.

Desmond Egan

how lonely the soul/själens obotliga ensamhet

Dikter av Desmond Egan i urval och översättning av Lena Köster.

Desmond Egan (f. 1936) är en av de största nu levande och verksamma irländska poeterna, översatt till mer än dussinet språk. Här presenteras hans dikter för första gången på svenska. Boken innehåller dessutom en essä om Egans författarskap av Lena Köster, och ett efterord skrivet av litteraturprofessor Ivo Holmqvist.

Juni 2019.

Thomas Almqvist

Spanien i mitt hjärta

Elva spanska poeter i urval och översättning av Thomas Almqvist:

Antonio Machado, Federico García Lorca, Miguel Hernández, Rafael Alberti, Emilio Prados, Gabriel Celaya, Vicente Aleixandre, León Felipe, Blas de Otero, José Agustín Goytisolo och Carlos Bousoño. 

Med förord och introduktioner av poeterna av översättaren.

Juni 2019.

Desireé Ljungcrantz

Hyperdulia

”Hyperdulia” är en berättelse om liv och död, och om gränser mellan vansinne och skönhet. Om släkthistoriens konsekvenser och moderskapets ambivalenta position. En magiskt realistisk deckare med poetiska drag, en roman vars berättande pågår i flera lager, med sidospår och fotnoter som utvecklar och fördjupar historien. ”Hyperdulia” är en mycket speciell litterär upplevelse.

Juni 2019

Kristoffer Hermansson

Tredje kretsen

Debuterande Kristoffer Hermansson från Linköping har skrivit en roman om 17-årige Edmund vars tillvaro ruskas om när han flyttar in i en till synes hemsökt våning, träffar Laura och dras in i en värld av popmusik, droger och hemliga sällskap. Men varje steg för honom närmare svaret på vad som gör livet till det livet borde vara. ”Tredje kretsen” är en utvecklingsroman med litterära referenser, en berättelse om en ung mans inre resa, för att finna den stora kärleken, och inte minst – en lösning på tillvarons tomhet.

Juni 2019

Stina Nilsson Bassell

Kärleken är en sekatör

I denna samlingsvolym ingår dikter från tre av Stina Nilsson Bassells tidigare diktsamlingar; Luftens sötma, Vattnets ådra och Eldens aska. 

”Stina skriver om det stora och det lilla och hon låter dessa mötas i många av dikterna. Ett mikro- och makrokosmos som tydligt är åtskilda men som kommer att mötas och bli ett. Den lilla människan i det oändliga universum, där fruktan och längtan efter det oändliga blir till en mänsklig företeelse, ett mikrofenomen i det faktiska oändliga universum.” – Tidningen Kulturen

Juni 2019.

Charlotte Wikhall

Liv & Döden själv

”Liv & Döden själv” är Charlotte Wikhalls tionde bok. Romanen utspelar sig i början av förra seklet och handlingen kretsar kring Liv och hennes familjs öden, under en strävsam tid, långt ute på den svenska landsbygden. ”Liv & Döden själv” är en dramatisk och medryckande historia, och första boken av två.

Juni 2019

Alice Gunilla

Myras saga

Följ med Myra på äventyr, i hennes egen saga! Träffa Stacke Monstermoln, ta en flygtur med Pilo Kopter. I Turskogen bor skogsguden Boni Klang, hon är svår att förstå – men Myra skrattar ändå. Till sist kommer Drömmarnas Prins och hjälper till att hitta en Sagoskatt.

Augusti 2019

Tom Sandqvist

Titta, en krokodil!

En av Anton Tjechovs bästa vänner var konstnären Isaak Levitan. Tom Sandqvist har skrivit en essäistisk fiktion kring den komplicerade vänskapen mellan Antosja och Levitasja, som de själva kallade sig. Båda var centrala gestalter i det konstnärliga och litterära Ryssland under slutet av 1800-talet, både deltog i det livaktiga sällskapslivet i Moskva, men på olika villkor, Tjechov som sonson till en livegen, Levitan som ”papperslös” jude samtidigt som de antisemitiska strömningarna tilltog i styrka i synnerhet efter mordet på kejsar Alexander II. Det som band dem samman var känslan av ett ömsesidigt utanförskap, ett slags av vemod präglat främlingskap i tillvaron.

September 2019

Lars-Olof Pettersson

Ett kort liv

”Ett kort liv” handlar om mordet på en fyraårig pojke. I centrum står polisen Lena Johansson i sökandet efter gärningspersonen. Lenas egen mörka bakgrund blottläggs under arbetet. Men framför allt handlar boken om vad som händer i familjen, bland grannar och i samhället när det ofattbara inträffar. Den speglar samarbetet mellan polis, socialtjänst och skola. Inte minst ställs frågan om det egna ansvaret och de skilda villkor som barn i olika miljöer växer upp med. Det finns ett unikt fall i kriminalhistorien som inspirerat till boken, men som har klätts i romanens form, och är endast löst kopplat till det verkliga fallet.

September 2019

Victoria Benedictsson

Folkliv & småberättelser

I höst lanserar Ekström & Garay en klassikerserie, och först ut blir Victoria Benedictssons ”Folkliv & småberättelser” som inte har funnits i tryck på länge. Den innehåller bland annat noveller som ”Vid sotsängen”, ”Mor Malenas höna” och ”En hökass”.

Kanske inte den bok Victoria Bendictsson är mest ihågkommen för idag, men som som folklivsskildrare i slutet av 1800-talet är hon oslagbar.

Förord av Åsa Dahlberg-Ohlsson

September 2019 (även som E-bok)

David Kjellberg Hjort

Berättelsen om en stad

En fysisk plats kan påverka människors känslor och tankar – även hos den som befinner sig långt därifrån. ”Berättelsen om en stad” fångar den stämningen – själva essensen av en plats. Vi får följa en man som efter ett uppbrott återvänder till sin hemstad efter många års frånvaro, för att driva ett litet hotell i stadens kärna. Det är februari och mannen är lika ensam och tom inombords som stadens gator. Men han lever i staden och påverkas av den, ser gradvis nya nyanser växa fram i staden såväl som hos sig själv. I en parallellhistoria, insprängd i boken, förflyttas handlingen till fyrtiotalet och till en kvinna som lever i staden. I berättelsen är vi med henne när hon närmar sig stadens människor och när tyskarna av misstag fäller brandbomber över staden en mörk natt. I ”Berättelsen om en stad” blir staden en egen värld, och bokens egentliga huvudkaraktär, som vecklar ut sig i allt fler lager. ”Berättelsen om en stad” är David Kjellberg Hjorts debutroman.

September 2019