Bromangymnasiet tar in debutroman i undervisningen

Bromangymnasiet i Hudiksvall har fått upp ögonen för David Östlunds debutroman Du tysta, du glädjelika sköra, som fått ett fint mottagande av både läsare och recensenter. Nu har lärarlaget beslutat att köpa in boken för att använda i svenskundervisningen, samhällskunskapen och möjligtvis även i fler ämnen.

En av lärarna på samhällsvetenskapsprogrammet menar att den är så mångfasetterad att den även kan användas i psykologin och sociologin. Hon anser att den passar perfekt som litteratur i ämnesöverskridande projekt inom beteendevetenskapen.

Du tysta, du glädjelika sköra är en lättläst men svårsmält roman om en gripande far-dotter-relation – som går på djupet med konflikten mellan stad och land, med främlingsfientlighet och med psykisk ohälsa.

Vad händer i de delar av landet där välfärden sakta men obönhörligt monterats ned? Där byskola, lanthandel och människor ersatts av ödehus. Hur påverkar det de kvarblivnas tillit till samhället? Och vad känner de när främlingarna dyker upp, de som inte kan språket?

Läs mer om David Östlund