Ekström & Garay nyhetsbrev april 2022

logo2-v5c

Vinnarna av novelltävlingen är korade

Juryn har tagit sitt beslut och kan nu presentera vinnarna!

Startskottet för årets novelltävling gick av den 1 oktober 2021. Tävlingen arrangerades av Ekström & Garay och kulturmagasinet Opulens, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. Förstapristagaren erhåller en prissumma på 35 000 kr, andrapristagaren 10 000 kr och tredjepristagaren 5000 kr.

Nio av novellerna kommer att publiceras i en antologi som ges ut av Ekström & Garay. De kommer även att publiceras i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen.

Över 600 bidrag skickades in och juryn har lagt ner ett gediget arbete med att utse årets vinnare.

Jurymedlemmarna bestod av Maria Rydhagen (Expressen), Lovisa Åkesson (Expressen), Christer El-Mochantaf (Göteborgs-Tidningen), Taliah Pollack (författare), Johanna Stridh (Sparbanken Syd) och Carolina Thelin (Opulens).

Urvalsarbetet har pågått under våren och vinnarna är följande:

Anna-Carin Collin, författaren av novellen ”A som i Agnes”, vann första pris med motiveringen:

”En välskriven berättelse som med sitt bildrika språk och sin genuina persongestaltning tar läsaren i handen genom ett galleri av längtan, sinnesintryck och fantasier från en nattöppen bokhandel i en värmländsk avkrok som andas hela världen och vidare därifrån, bortom själva novellen.”

Anna-Carin Collin

Anna-Carin Collin är författare och konstnär verksam i Täby. Vid sidan av författandet och måleriet arbetar hon som skolkurator och samtalsterapeut (psykosyntes). Hon är utbildad skrivpedagog och håller kurser i kreativt skrivande och biblioterapi på Fridhems folkhögskola i Skåne om somrarna. 

Collin romandebuterade med Mamma kom aldrig hem år 2015. Sedan dess har hon släppt fyra ljudböcker i serien Majas mysterier för barn i åldern 9-12 år (Storytel). 

Just nu arbetar hon med en bilderbok där hon både skriver och illustrerar. 

Emmy Odeskog, författaren av novellen ”Burkbarnet”, kom på andra plats med motiveringen:

 ”En välskriven, pulserande och rörande skildring av en kvinnas ambivalens i relationen till en syster och ett barn där tacksamhet och strävan efter att försonas med konsekvenserna av sina val står i centrum.”

Emmy Odeskog

Emmy Odeskog är 22 år gammal och uppvuxen i Södra Sandby. För närvarande studerar hon media och journalistik vid Uppsala universitet.

– Jag ser upp mycket till författare som Clarice Lispector och Agota Kristof, men blir på ett eller annat sätt inspirerad av det mesta jag läser. Joan Didion är också en favorit och inledningen till ”Burkbarnet” skrev jag faktiskt efter att precis ha läst om hennes A year of magical thinking förra hösten. Jag studerade kreativt skrivande på distans och hade i uppgift att skriva om kärlek men tänkte på sorg, förklarar Emmy.

Linda Fritiofsson, författaren av novellen ”Målaren”, är tredjeplatspristagare med motiveringen:

 En berättelse om en händelse i vardagen kring vilken spänningen skickligt byggs upp, där döden gör oss påminda om livets bräcklighet och banden mellan för varandra okända människor synliggörs och begrundas.”

Linda Fritiofsson

Linda Fritiofsson är 35 år, uppvuxen i Västsverige men bosatt i Stockholm sedan 15 år tillbaka. Linda är utbildad journalist och arbetar som skribent på en kommunikationsbyrå. 

Psykologi intresserar henne – det finns ju inget mer intressant än varför människor gör som de gör i olika situationer, förklarar hon. Hon beskriver sig själv som oklädsamt nyfiken och älskar att tjuvlyssna på tåg och caféer, men blir väldigt obekväm över tanken att någon skulle göra detsamma med henne. – En anledning till att jag skriver är väl kanske för att förstå mig själv och andra bättre, förklarar Linda.

Stort tack till alla våra sponsorer!

Recensioner

BTJ-häftet recenserar Konstnär eller pajas?

Konstnär eller pajas

Konstnär eller pajas? är en intressant bok om ledarskap. […] Materialet vänder sig främst till erfarna chefer, men även nya kan ha nytta av den. I boken återfinns tips kring självkännedom och hur du kan påverka hur du uppfattas av organisationen. Vidare beskrivs hur ett framgångsrikt samspel med dina medarbetare kan vara. Konstnär eller pajas? är lättläst, väl strukturerad och ger många handfasta tips som är användbara för chefer/ledare.”

– Mattias Bjellvi, BTJ-häftet nr 9, 2022

Läs mer om Ulrika Frankmar

Har du som chef mer makt och möjlighet att påverka verksamheten än du tror? Kan du göra dina medarbetare lyckliga men också djupt olyckliga? Lyssnar du på din inre röst eller är all din uppmärksamhet riktad utåt? Dessa frågor och många fler besvaras i ledarskapsexperten Ulrika Frankmars Konstnär eller pajas? – en bok om ledarskap.

Att odla och utveckla ledarskapet är en ständigt pågående process, jämförbar med allt annat kreativt skapande. Konstnär eller pajas? listar 10 utmaningar i ledarskapet samt föreslår lösningar på dessa – från oklara strukturer och oetiska relationer till feedback som skadar.

Boken vänder sig i första hand till erfarna chefer, men även till blivande chefer och alla som vill lära sig mer om ledarskap och hur man samspelar i en organisation.

Konstnär eller pajas? finns bland annat hos Bokus och Adlibris

Adlibris
Bokus

BTJ-häftet recenserar Han dog med stövlarna på

Han dog med stövlarna på

”Skildringen är ambitiöst och skickligt hopfogad av dokumentära partier med några få dramatiserade avsnitt för att på individnivå levandegöra det dagliga livet. I Örnbergs Svenska ättartal (1888) läser man om Albert som bildat familj med en dotter till en hövding ur ursprungsfolket: ’Regerande furste över indianområde i Alaska.’ Vi får följa familjen genom svält, ond bråd död, förtryck i reservaten och slutligen författarens möte med Alberts avkomlingar 2011.”

– Tor Flensmarck, BTJ-häftet nr 9, 2022

Läs mer om Claes Egnell

År 1894 uppmärksammades Albert Egnells liv i svenska tidningar. Artikeln avslutades med konstaterandet: ”Man tror det är en rövarhistoria, men allt är faktiskt sant.” Drömmen om att hitta guld i det stora jungfruliga landet i väster, drev Albert Egnell att på 1860-talet bege sig till de mest otillgängliga delarna av Klippiga bergen, i det som senare blev delstaten Montana.

Han dog med stövlarna på är en berättelse om den svenske utvandraren som lämnade Fattigsverige för att söka lyckan på andra sidan Atlanten. Vi får följa Albert Egnells äventyr, dels i ett USA under dramatisk förändring – amerikanska inbördeskriget, konflikter mellan amerikaner och ursprungsbefolkning och den ständiga laglösheten i guldrushens USA – dels i norra Kanada med nya guldrusher, pälshandel och ett liv tillsammans med ursprungsbefolkningen. Historien om Albert Egnell ger en bild av utvandrarens enorma umbäranden för att lyckas i det nya landet.

Adlibris
Bokus

Bokluckan recenserar Vargavinter

Vargavinter

”Relationer skildras med kärleksfulla ord men utsattheten då känslorna sitter utanpå finns med. Även svek, saknad och missunnsamhet får ta plats. Allt skildras med ett vackert språk och vackra bilder gjorda av Idas syster Isabelle Pedone.”

Läs hela recensionen på Instagram eller på bokluckan.se

Läs mer om Ida Pedone

Vargavinter är en diktsamling som gestaltar kärlek, relationer, rädslor och högkänslighet. Läsaren förflyttas genom de fyra årstiderna, från en färgrik vår till en kall vargavinter, och framvisas ett liv ur både mörka och ljusa synvinklar.

Adlibris
Bokus

Sydsvenskan recenserar Poeter mot krig

Poeter mot krig

En dikt kanske inte förändrar någonting i stort, men jag tror att den, åtminstone för en stund, kan förändra den som läser. Hålla människan inom oss vaken. Och det finns några dikter här som var för sig gör boken värd att införskaffa, också det välgörande syftet förutan. För mig är det en stark upplevelse att läsa Gunnar Hardings dikt om stroken som drabbade honom efter ett besök på slagfältet vid Poltava 2019 – inte bara för att jag själv var med på plats vid den internationella poesifestivalen i staden när det skedde.

Till mina favoriter hör annars Börje Lindström, som skriver om de övergivna stridsvagnarna på slätten: ’Snart skulle / vårsåddens traktorer / bogsera dem / in i historiens väldiga, ekande lada’. Jag berörs också av Helena Loofts besvärjande katalog av hågkomster: ’”minns du / hur molnen tätnade / bombplanen som lyfte / kolsyresnön och regnet som blev svart /…/ minns du / drömmen / visst lever den ännu / minns du / statyerna som förstördes’.”

Läs hela artikeln i Sydsvenskan
Läs mer om Poeter mot krig

Bokluckan recenserar De fallna

De fallna

Boken är den första delen i en trilogi. Det är ett storslaget epos som utspelar sig i en vikingatida fantasyvärld. Efter åttahundra solvarv av fred tar Fenrir makten över Jötunnfjall där de fallna lever. Han vill hämnas och lägga människornas rike under sig. I Älvarike är kungen, Amund Grip, svårt sjuk och hans son Are vill ta över makten. Kungen anser inte att Are är lämplig. Han förordar skattemästaren Ulf Stormvråk som sin efterträdare och Are söker hämnd. Här finns allt; kärlek, hämnd, ondska, vänskap, mytiska väsen och trolldom.

Läs hela recensionen på bokluckan.se

Artiklar

Sveriges Radio Studio 1 intervjuar poeten Helena Fehrman och Ekström & Garays förlagschef Paul Nilsson om antologin Poeter mot krig.

Sveriges Radio Studio 1

Lyssna på intervjun här!

Poeter mot krig finns bland annat hos Adlibris Bokus, Pocketshop och ett flertal Akademibokhandlar. Allt överskott går till Röda Korsets humanitära insatser i Ukraina.

Göteborgs-Posten skriver om Poeter mot krig

Bruno K Öijer

Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

”’En diktsamling stoppar inget krig men alla solidariska insatser runt om i världen just nu kan ge det ukrainska folket den frist de behöver för seger, frihet och fred’, säger Opulens chefredaktör Stefan Bergmark i ett pressmeddelande.

Initiativet ”Poeter mot krig” återvänder efter 19 år. I en ny antologi finns många tidigare opublicerade dikter. Bruno K Öijer, Rosanna Fellman och Elis Monteverde Burrau är några av 44 medverkande skribenter.

Poeter mot krig ges ut av Opulens magasin och Ekström & Garay förlag i samarbete med ABF Malmö, ABF Göteborg och Exakta Print.”

Läs hela artikeln i Göteborgs-Posten
Läs mer om Poeter mot krig

Babel intervjuar Martin Engelberg Cöster

Martin Engelberg Cöster

 ”Nu ska vi träffa en debutant. I februari kom Martin Engelberg Cösters första diktsamling: Min sista selfie ska vara bilden av mitt eget lik. Babels reporter Johan von Sydow åkte till Malmö för att träffa en namnlös arbetstagare och en ny författare.”

Se intervjun på SVT Play

Min sista selfie ska vara bilden av mitt eget lik presenterar en kafka­esk underjordsvarelses frenetiskt förtvivlat präntade mani­fest om den hopplöst fördummade civilisationens oavbrutna förfall. Ett groteskt världsporträtt tecknas med institutionellt knastertorr prosa. Och den som talar, ”en arbetstagare utan namn, mening eller mål”, minner starkt om en övervintrad DDR-Sverige-byråkrat.

Ur Kristofer Flensmarcks efterskrift

Finns bland annat hos Adlibris, Bokus

Adlibris
Bokus

Läs mer om Martin Engelberg Cöster

Västerbottens-Kuriren intervjuar Christer Nilsson

Christer Nilsson

”Hur var det att skriva boken, tycker du?

– Det var svårt i början. För en forskare är det tabu att hitta på. Som skönlitterär författare är det tvärtom fiktionen som ger liv åt en berättelse. Det tog ett tag att vänja sig vid det.

Gav det mersmak – har du fler skrivprojekt på gång?

– Man får en kick när ett bokmanus blir accepterat. Av bara farten skrev jag ytterligare en roman som nu väntar på att bli antagen. Vad den handlar om håller jag hemligt, förutom att den utspelar sig i Umeå på 1970-talet. Just nu skriver jag på en novell och funderar på en bra intrig för ännu en bok.”

Läs hela intervjun i Västerbottens-Kuriren

Christer Nilssons bok Åminnen är en berättelse om gengångare och bil­tjuvar, om Gud och Hylands hörna, om bäck­metning och charter­resans intåg. Men det är även en skildring av Sverige, speglat i den norrländska åns ljuva, men förrädiska vatten.

Åminnen finns bland annat hos Adlibris, Bokus

Adlibris
Bokus
Storytel

Event på Alliance Francaise i Lund med Joachim Forsgren, översättaren av Den fixa idén

Event på Alliance Francaise i Lund med Joachim Forsgren, översättaren av Den fixa idén

Missa inte när översättaren Joachim Forsgren besöker Alliance Française i Lund för att berätta om ”Paul Valérys värld” och samtala om boken L’Idée fixe ou Deux hommes à la mer (Den fixa idén).

Tid: Måndag 16 maj 19.00,
Plats : Träffpunkt Laurentiigatan, Lund (Gå in genom valvet på Bredgatan 19.)

Om dialogen L’idée fixe ou deux hommes à la mer från 1932 lär Paul Valéry ha sagt: ”Det är det bästa jag skrivit, där finns allt, men det är inte många som läst den.” Nationalpoeten, universalgeniet, tolv gånger nominerad för Nobelpriset, ger här en fin illustration till sina ständigt närvarande motsatser: högstämdhet mot det vardagliga; gravallvarlig, djup introspektion mot ordlekar och fantasifulla neologismer. Dialogen har iscensatts och spelats på teatrar i Frankrike, senast 2007. Och nu, 150 år efter hans födelse, utges för första gången översättningen till svenska. Översatt av Joachim Forsgren.

Den fixa idén finns bland annat hos Adlibris, Bokus

Läs mer om boken här! 

Släppfest av Poeter mot krig på ABF i Malmö

31 mars släppte Ekström & Garay antologin Poeter mot krig i samarbete med Opulens, ABF Malmö, ABF Göteborg samt tryckeriet Exakta Print AB för att visa sitt stöd för de utsatta i Ukraina. Allt överskott av antologin tillfaller Röda Korsets humanitära insatser i Ukraina. 

Poeter mot krig

I Ukraina bombas byar och städer, civila dödas och flyr för sina liv och här hemma känns plötsligt den kanske alltför självklara gränsen till otryggare tider tunnare. Krig är fruktansvärt, var än i världen de utkämpas och vilka makter som än ligger bakom. Poeter mot krig är resultatet av ett blixtprojekt där de deltagande poeterna bara haft några få dagar på sig att skicka in sina texter. Många dikter är nyskrivna och tidigare opublicerade. En del dikter har fötts ur den senaste tidens händelseutveckling och några har skrivits med avsikt att publiceras i denna antologi. En unik sammansättning av poeter, här förenade i ett samtida poetiskt avtryck: ett långtklingande rop för fred.

ABF Malmö

Releasefesten av Poeter mot krig kommer att vara i ABFs lokaler i Malmö.

Kvällen bjuder på lätt förtäring och dryck, högläsning från antologin och skön musik.

Skådespelaren Harald Leander bistår som konferencier under kvällen samt läser några väl valda dikter ur antologin.

Poeterna Helena Fehrman, Emma Olsson, Petra Mölstad, Anna Maris samt Niklas Törnlund kommer även att läsa några utvalda dikter ur antologin.

Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47

Tid och datum: 12 maj, kl. 18-20

Har du läst Ekström & Garays blogg Libri Resurrecti? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.

Ekström & Garay förlag vill, tillsammans med kulturmagasinet Opulens, uppmärksamma bortglömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.

Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!

Denna gång lyfter vi fram Ernst Norlind

Ernst Norlind

Två vackra svenska affischer har hunnit bli klassiska på de drygt hundra år som gått sedan de ritades: Olle Hjortzbergs till Stockholmsolympiaden1912, med den vältrimmade nakne ynglingen i ett hav av nationsflaggor, och Ernst Norlinds till Baltiska Utställningen i Malmö 1914, med fyra storkar i vacker flykt förbi Ferdinand Bobergs utställningstorn.

Ernst Norlind (1877-1952) var mångsidig både som författare, målare, slottsherre och föreläsare. Storkar och andra fåglar kom efter hand att bli en lukrativ stapelvara hos honom. ”Tidvis hotade N:s måleri att stelna i rutin. I synnerhet gällde detta hans populära fågelbilder – på 1940-talet var ’en stork av Norlind’ en vanlig hedersgåva skåningar emellan” skriver Gösta Lundström i sin artikel om honom i Svenskt biografiskt lexikon. Hans tidstypiska stämningsmåleri kring 1900 är kanske mera intressant, men fåglarna är också bra. Storkarna på den tavla av honom som vi hittade häromåret på en skånsk loppmarknad och som mycket väl kan ha varit en present till någon som fyllde jämna år sträcker sig i lika vacker flykt som de malmöitiska på utställningsplakatet, fast mindre stiliserade och mera naturalistiska.

Läs fortsättningen här!

Vilka är människorna bakom Ekström & Garay?

För att ni ska lära känna oss lite bättre har vi skapat en intervjuserie med våra fantastiska medarbetare.

Möt Anders Löfgren som arbetar som förläggande redaktör på Ekström & Garay.

Anders är utbildad språkkonsult i svenska med flera års erfarenhet av översättning från engelska.

Anders Löfgren

Vad gillar du mest med ditt jobb på Ekström & Garay?

Förmånen att få ta del av så många historier. Jag förundras dagligen över hur många begåvade skrivarsjälar som vandrar runt mitt ibland oss med något spännande, intressant, roligt eller gripande att berätta.

Vad gör du helst när du är ledig?

Spelar in nittiotalsklingande popmusik på min kammare, övar på att skriva kreativt eller läser en redan kreativt skriven bok.

Vilken är din hemliga superkraft?

Jag kan gå upp i en förvånansvärt hög falsett.

Tre böcker du skulle ta med dig till en öde ö?

M. Ciorans Om olägenheten att vara född(för stunder av självömkan), Olof Lagercrantz Från helvetet till paradiset(för vägledning i det gudomliga) och Henrik Bromanders Riv alla tempel (för trösten att det kunde varit värre).

Nyutgivna böcker

 Vad är det för historier Marieholm bär på? Och vem är Andrea, egentligen? Svaren hittar du i Mats Ingemarssons roman Marieholm – en sörmländsk sommarsaga. Barnboken Hon kom från havet är en poetisk berättelse om saknad, mysterium och hav, som riktar sig till barn från 6 år och uppåt. I Anna Ströms diktsamling ryms skilda röster och liv som speglar kvinnors historia och verklighet. Texterna rör sig i såväl tvättstugor och natur som mellan generationer. Klangbotten är de gemensamma erfarenheterna och blicken är hela tiden kvinnans.

Marieholm – en sörmländsk sommarsaga

Mats Ingemarsson

Marieholm – en sörmländsk sommarsaga

I Uppsala möts en höstkväll två studenter: berättarjaget och den sällsamma Andrea. Det blir inledningen till ett uppvaknande och annorlunda vänskapsband som får sin blomstringstid då Andrea bjuder hem till herrgården Marieholm en sommar. Utlämnade till varandra berusar de sig på böcker och ungdomliga upptåg med den idylliska staden Mariefred inpå knuten. Liv och litteratur flyter ihop och förgyller sommardagarna, som snabbt avlöser varandra.

Men i bakgrunden finns också mörkare undertoner. Vad är det för historier Marieholm bär på? Och vem är Andrea, egentligen?

Finns bland annat hos Adlibris och Bokus

Adlibris
Bokus

Hon kom från havet

Julia Blennermark

Hon kom från havet

– Vårt hav är stort och farligt, säger mormor.

Där råder havsgudinnan över liv och död.

Min och hennes mormor är dykare. De lever av havets gåvor, i harmoni med naturen och med den gåtfulla havsgudinnan. Men en dag blir mormor sjuk och Min sänder en bön och en offergåva till havsgudinnan för att be om hjälp. Dagen efter dyker en flicka upp på stranden. Hon säger ingenting, men snart anar Min att hon bär på en hemlighet. Vem är den mystiska flickan egentligen?

Hon kom från havet är en poetisk berättelse om saknad, mysterium och hav, som riktar sig till barn från 6 år och uppåt.

Finns bland annat hos Adlibris och Bokus

Adlibris
Bokus

Livet på mitt sätt

Annette Arwidmark

Livet på mitt sätt

Livets händelser sätter i boken prägeln

dikterna handlar om såna lägen

Om kärlek sorg, glädje och tårar

men även om vinter, sommar, höst och vårar

Finns bland annat hos Adlibris och Bokus

Adlibris
Bokus

Om tiden hör

Anna Ström

Om tiden hör

Jag minns händerna
Jag minns att det fanns händer
Det fanns händer som höll
Jag minns att det fanns händer som höll mjukt
som vore de försiktiga och ömsinta
Som om du höll av mig

Om tiden hör är en finstämd poesidebut där Anna Ström med lågmäld och klar stil skriver fram ett kvinnligt perspektiv på vardag, kropp och barn.

I diktsamlingen ryms skilda röster och liv som speglar kvinnors historia och verklighet. Texterna rör sig i såväl tvättstugor och natur som mellan generationer. Klangbotten är de gemensamma erfarenheterna och blicken är hela tiden kvinnans.

”Ströms dikter är borrkärnor ur historien men de har också en riktning framåt”, säger Pontus Arvstrand, förläggande redaktör.

Om tiden hör är Anna Ströms första diktsamling. Hon har tidigare medverkat med dikter i kulturtidskrifter och antologier samt gett ut La vida loca – röster från gängens El Salvador, utgiven på Bokförlaget Atlas.

Om tiden hör  finns bland annat hos Adlibris, Bokus

Adlibris
Bokus

Kommande böcker

Fjärilssystrar är en roman om kärlek och svek, om systerskap och ensamhet, om drömmar och besvikelser. Men också om mod: att våga ge sig in i ett mörkt förflutet på jakt efter nyckeln till framtiden. Danssjukan är en roman om att leva med en dödlig sjukdom, men även om ett liv värt att leva. Om familjerelationer, kärlek och svek. Och om män som älskar att dansa. Berättelsen utspelar sig delvis i 1970-talets Stockholm, när diskodansen var på dödligt allvar. Breven från min syster är en berättelse om kärlek och relationer såväl som om hemligheter, sorg och psykisk ohälsa. Det är en drabbande historia om kvinnoliv i olika livsfaser och världsdelar, om att våga stå på egna ben och samtidigt få höra till ett sammanhang.

Fjärilssystrar

Emelie Nilsson

Fjärilssystrar

”Larmcentralen, vad är det som har hänt?”

Rädslan gjorde att hon lade handen mot sitt hjärta, herregud, så snabbt det slog!

”Öppna dörrhelvetet, kärring!” skrek han. ”Öppna dörren, din jävla hora! Jag ska döda er allihop! Jag ska spränga sönder det här jävla huset till miljoner bitar med er!”

Den unga psykologen Olivia Woods lever ett ordnat liv med arbete, vänner och sin älskade fästman Joey. På ytan är lyckan total, men när hennes mormor dör sätts tillvaron i gungning.

Tillbaka i San Francisco, uppväxtstaden Olivia inte besökt på tio år, återförenas hon med sina tre systrar: den beskyddande storasystern Melinda, den frispråkiga bohemen Emma och den blyga konstnären Jane. Ingen av dem anar att begravningen är startskottet för en rad omskakande händelser som kommer väcka barndomens spöken till liv och tvinga dem att ompröva sig själva.

Fjärilssystrar är en roman om kärlek och svek, om systerskap och ensamhet, om drömmar och besvikelser. Men också om mod: att våga ge sig in i ett mörkt förflutet på jakt efter nyckeln till framtiden.

Utkommer 2 maj hos bland annat Adlibris och Bokus.

Danssjukan

Thelma Kimsjö

Danssjukan

När Mikael till slut bestämmer sig för att ta reda på hur han ska dö börjar en resa bakåt i tiden i väntan på testresultatet. Hans familj bär på den ärftliga och obotliga danssjukan, Huntingtons sjukdom. Femtio procents chans att han är frisk, lika stor risk att han går samma långsamma plågsamma död till mötes som farsan och brorsan.

Mikaels tidsresa leder honom till ledtrådar om familjens mörkaste hemligheter. Medan dagarna tickar gräver Mikael djupare i både sitt och sina familjemedlemmars liv.

Då kommer den stora överraskningen.

Danssjukan är en roman om att leva med en dödlig sjukdom, men även om ett liv värt att leva. Om familjerelationer, kärlek och svek. Och om män som älskar att dansa. Berättelsen utspelar sig delvis i 1970-talets Stockholm, när diskodansen var på dödligt allvar.

Utkommer 6 maj hos bland annat Adlibris och Bokus.

Breven från min syster

Malin Nylén

Breven från min syster

Klara befinner sig mitt i livet med småbarn, karriär, ett skakigt äktenskap och en svärmor som går henne på nerverna när hennes pappa, den stadiga konstanten i Klaras liv, dör. När hennes liv slås i spillror får hon ett brev från New York av en kvinna som hävdar att hon är hennes syster.

Sophie äger en klädesbutik på Manhattan och bearbetar förlusten av sitt livs stora kärlek, när Margot, en modell från Colorado, uppenbarar sig framför henne och får Sophies hjärta att bulta. Margot ger Sophie styrkan att ta kontakt med personen hon visste fanns, men som hon aldrig vågat kontakta. För hur berättar man för någon att man har en syster, att ens nära och kära har ljugit för en hela sitt liv?

Breven från min syster är en berättelse om kärlek och relationer såväl som om hemligheter, sorg och psykisk ohälsa. Malin Nyléns debutroman är en drabbande historia om kvinnoliv i olika livsfaser och världsdelar, om att våga stå på egna ben och samtidigt få höra till ett sammanhang.

Utkommer 6 maj hos bland annat Adlibris och Bokus.

Konstnär eller pajas

Ulrika Frankmar

Konstnär eller pajas

Har du som chef mer makt och möjlighet att påverka verksamheten än du tror? Kan du göra dina medarbetare lyckliga men också djupt olyckliga? Lyssnar du på din inre röst eller är all din uppmärksamhet riktad utåt? Dessa frågor och många fler besvaras i ledarskapsexperten Ulrika Frankmars Konstnär eller pajas? – en bok om ledarskap.

Att odla och utveckla ledarskapet är en ständigt pågående process, jämförbar med allt annat kreativt skapande. Konstnär eller pajas? listar 10 utmaningar i ledarskapet samt föreslår lösningar på dessa – från oklara strukturer och oetiska relationer till feedback som skadar.

Boken vänder sig i första hand till erfarna chefer, men även till blivande chefer och alla som vill lära sig mer om ledarskap och hur man samspelar i en organisation.

Utkommer 6 maj hos bland annat Adlibris och Bokus.

Ljudböcker

Lyssnar du hellre än läser? Ladda ner eller streama, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!

Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan

Kathinka Lindhe

Vacker var han, utav börd: Sixten Sparre, mannen som mördade Elvira Madigan

Dragonlöjtnanten Sixten Sparre satte sprätt på pengarna och guldkant på vardagen. Han var inte en misslyckad militär, som tvingats in i en av honom oönskad tillvaro. Tvärtom var hans liv just ett sådant han drömt om. Han var uppskattad i sitt yrke och en glädjespridare bland officerskamraterna på mässen. Han dyrkade det sköna, skrev poesi och älskade teater.

Men så fanns också det lilla livet, det inom hemmets väggar. Det var kravfyllt och inte lika lustigt. Sixten ville ha svängrum för glans och amorösa äventyr, och han drog lindanserskan Elvira Madigan med sig i döden.

Fortfarande, efter 130 år, hörs ekot av skotten från en skog på den danska ön Tåsinge.

Med autentiska, aldrig tidigare kända brev och genom närläsning av Sixten Sparres dikter blottlägger hans barnbarnsbarn Kathinka Lindhe ett familjedrama, som i myterna förvandlats till ”århundradets kärlekssaga”.

Adlibris
Bokus
Storytel

Galna greven och mordet på Svanberga slott

Kjell Ekberg

Galna greven och mordet på Svanberga slott

Toaletten låg längst bort i korridoren. Den femåriga flickan var inte pigg på att ge sig ut i mörkret. Men hon var tvungen. Och det var inte riktigt så mörkt som hon trott. Månen sken in från farbror Einars öppna dörr. När hon skulle passera dörren kikade hon in och såg Einar sitta i sin stol vid skrivbordet. Det såg ut som om han sov i månskenet med huvudet på den bärbara datorn.
   ”Farbror Einar?” viskade flickan och gick fram till honom.
   Einars huvud vilade med ena sidan på laptoppen. Det öppna ögat på andra sidan stirrade upp mot henne.
   Flickan skrek.

Vad hände på Svanberga slott den sommaren då galna grevens barndomsvän Einar Lundberg mördades? Efter tre år är mordet fortfarande inte uppklarat. Pensionären Rolf Ekroth bestämmer sig för att försöka lösa gåtan. Till sin hjälp har han grevens barnbarn, åttaåriga Sofia, samt en piercad och tatuerad journalist från lokaltidningen.
Galna greven och mordet på Svanberga slott får vi träffa den galna greven och hans familj under några heta sommarmånader. Är en av dem mördaren? Eller är det någon av slottets gäster? Var det mördaren som försökte bränna ner Rolfs villa?

Adlibris
Bokus
Storytel

Du hittar fler ljudböcker på vår hemsida

Dinter utan filter

Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig, podcast om litteratur och liv.

Lisa Langseth

Dinter utan filter är tillbaka och nu har det blir dags att vidga begreppen. Litteratur kan vara mycket. Det kan vara dramatik, det kan, menar jag, även vara filmmanus. Jag har alltid varit nyfiken på hur det är att skriva för skådespelare. Och undrat över hur man förhåller sig till språket om man till exempel går från att skriva monolog för teaterscenen till att göra filmmanus av samma monolog. Vad händer i övergångarna? Hur gör man? Gäst i detta 24e avsnitt av den filterlösa podden är filmregissören, manusförfattaren och dramatikern Lisa Langseth, för en större publik känd får långfilmer som ”Till det som är vackert”, ”Hotell”, samt teveserien Kärlek och anarki.

Som dramatiker har hon fått sina pjäser uppförda på olika scener, bland annat Dramaten. Varmt tack till Lisa Langseth för att hon ville vara med. Stort tack även skådespelaren Anna Lyons för inläsningar.

Slutligen ett stort tack till bokförlaget Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter!

Lyssna här!