Ekström & Garay nyhetsbrev januari 2022
Kulturmagasinet Opulens lanserades våren 2017 och ges ut av Ekström & Garay förlag.
NOVELLTÄVLING. Noveller har under våra fem år blivit lite av ett signum för magasinet, skriver Opulens chefredaktör Stefan Bergmark som hoppas att magasinets pågående novelltävling ska bli en lika stor succé som i fjol.
2022 är ett litet jubileumsår för Opulens. Med en parafrasering av Trump – ”Gör kulturjournalistiken stark igen!” – startade vi för snart fem år sedan magasinet. Vi hade sett hur kulturjournalistiken under flera år försvagats. En anledning till detta torde vara dagstidningskrisen. Kultursidorna produceras i stor utsträckning av frilansare och ett fåtal anställda och det är lättare att skära ned i frilansbudgetar än att sparka folk. Samtidigt har ledarsidorna förstärkt sin ställning då de politiska redaktörerna i klickonomin klivit fram som dragplåster i de sociala medierna.
Men om samhällsdebatten i journalistisk form endast skulle drivas av skribenter mer eller mindre knutna till partipolitiken skulle idéutbytet bli fattigt. Kulturjournalistiken är därför ett viktigt inslag i demokratin. Vårt bidrag till att vända utvecklingen var alltså att starta ett dagligt kulturmagasin med sikte på samma bredd som dagstidningarnas kultursidor. Eller rättare sagt med samma bredd som de en gång hade. För idag har ju många tidningar ingen kultursida eller har bantats ned till en blek version av vad de en gång var. Men vill mer än så.
Med en parafrasering av Trump – ”Gör kulturjournalistiken stark igen!” – startade vi för snart fem år sedan magasinet, berättar Opulens chefredaktör Stefan Bergmark. (Montage: C Altgård / Opulens)
Prenumerera för 45 kr/mån!
Opulens utkommer sex dagar i veckan. Prenumerera på Premium, 45 kr/mån eller 500 kr/år, och få tillgång även till de låsta artiklarna.
På köpet får du tre månader gratis på Draken Films utbud (värde 237 kr) av kvalitetsfilmer, 30% rabatt på över 850 nyutgivna böcker och kan delta i våra foto- och skrivartävlingar.
PRENUMERERA HÄR!
Förutom dagskritik, essäer, kulturnyheter och krönikor har vi sedan starten också upplåtit utrymme för dikter och noveller i vår avdelning Prosa & Poesi. Just novellerna har, en hel del nog på grund av Opulens återkommande skrivartävlingar genom åren, blivit lite av ett signum för magasinet. Tillsammans med Ekström & Garay förlag upprepar vi nu fjolårets succé med ”Sveriges största novelltävling”.
Det är många som skriver skönlitterärt i Sverige och det är tydligt att kortformatet blir allt mer populärt. Av förlagens utgivningar och av konton samt grupper på de sociala medierna att döma är vi kanske på väg mot en ny boom för novellen. Men även om många har författardrömmar är det inte sällan det stannar vid drömmar och halvklara berättelser. Med novelltävlingar hoppas vi kunna uppmuntra skrivande människor att färdigställa den där texten som man jobbat på men inte ännu avslutat. Eller att fatta pennan och på papper få ned idén man bär på.
Oavsett om du är rutinerad eller nybörjare – alla är välkomna att delta i årets novelltävling! Sista inlämningsdag är den 28 februari och i prispotten ligger 50 000 kr.
Stefan Bergmark
Den 1 oktober gick startskottet för årets novelltävling som arrangeras av Ekström & Garay förlag och kulturmagasinet Opulens i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd.
Tack till alla våra sponsorer!
Recensioner
Btj-häftet recenserar Kungens män
Läsaren får en utmärkt helhetsbild av drabantkåren avseende t.ex. kårens historia, organisation, utrustning, tjänstgöring, insatser i strid och tiden i fångenskap. Ingesson har dessutom skrivit en intressant personförteckning över samtliga drabanter. Han kan utifrån ett tidigare outnyttjat medicinhistoriskt källmaterial, ca 1.100 recept från perioden 1703–1705, väsentligt öka kunskapen om drabanternas skador och sjukdomar samt medicinering.
Läsningen underlättas i hög grad av en omfattande notapparat samt en käll- och litteraturförteckning, ett bildmaterial och överskådliga tabeller av recepten. Kungens män vänder sig såväl till den allmänhistoriskt intresserade som till de med medicinhistoriska intressen.
Helhetsbetyg: 5.”
– Christer Olsson, BTJ-häftet nr 3, 2022
Läs mer om Stefan Ingesson
Btj-häftet recenserar Den fixa idén
Verket skrevs 1932 av den franske poeten och filosofen Paul Valéry (1871–1945), som under sin tid uppfattades som närmast ett universalgeni. Bl.a. var han ledamot av Franska akademien och representant för fransk kultur i Nationernas förbund. Föreliggande utgåva är tvåspråkig där den svenska texten är utmärkt översatt av Joachim Forsgren, som också skrivit ett intressant efterord.
Förordet är författat av Jan Holmgaard, docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet. Att verket nu för första gången finns på svenska är en betydande kulturgärning.
Helhetsbetyg: 5
– Eva Lundgren, BTJ-häftet nr 3, 2022.
Läs mer om Paul Valéry
Den fixa idén finns på Adlibris och Bokus
Btj-häftet recenserar Nyckelstenarnas hemlighet
Detta är en spännande och välskriven berättelse där vetenskap och fantasi gifts ihop. Läsaren får en inblick i världshistorien och vetenskapen samtidigt som de övernaturliga elementen bidrar med spänning. Detta är den första boken i en tänkt serie om tolv där läsaren möter fakta insvept i fantasins magi. Nyckelstenarnas hemlighet är en utmärkt ingång till denna serie. Språket är väl anpassat till målgruppen och författaren Sofia Brattvall har vinnlagt sig om att inte fakta ska dominera över själva berättelsen, ett klokt drag. En läsvärd debut för unga från tolv år och uppåt.
Helhetsbetyg: 4.”
– Teresa Vihtma, BTJ-häftet nr 3, 2022.
Läs mer om Sofia Brattvall
Nyckelstenarnas hemlighet finns på Adlibris och Bokus!
Reptilen recenserar Apoteket i biblioteket
”Jan Bruhns bok tar läsaren med på en färd genom tid och rum i läkemedels och drogernas värld. Det här är ingen trälig kurslitteratur där man tappar livslusten efter tredje kapitlet, nej Apoteket i biblioteket fokuserar på läkemedels och drogernas roll i världskulturen under historien med spännande nedslag i alla världens hörn och århundraden. Vi följer substanser och termer ända från 400 f Kr på Platons tid till nutida synvinklar vilket ger en mycket intressant läsning även för en student som inte har kommit tillräckligt långt i sin utbildning för att greppa begrepp som excipient!”
Läs hela recensionen i Reptilen
Läs mer om Jan G Bruhn
Apoteket i biblioteket finns på Adlibris och Bokus
Artiklar
”Vacker var han utav börd” nomineras till Årets bok om svensk historia 2021 i nättidningen svensk historia.
”Nättidningen Svensk Historia inbjuder alla läsare att vara med och rösta fram Årets bok om svensk historia 2021. Välj bland åtta nominerade böcker – vilken tycker du var förra årets bästa, viktigaste, mest läsvärda eller mest efterlängtade bok om svensk historia?”
Läs mer i Nättidningen Svensk Historia
Se även inslag i P4 Halland
Läs mer om Kathinka Lindhe
Svenska Dagbladet publicerar utdrag ur ”Vad är en lärare?”
”Tanken att en lärare är ett proffs på att lära ut och därmed kan undervisa i vilket ämne som helst riskerar att sänka både elevers studieresultat och lärares status. Vikten av ämnesbehörighet kan inte nog betonas, skriver Anders Tidström.”
Läs hela utdraget av första delen i Svenska Dagbladet
”En lärares auktoritet kan vara allt från gränslös – diktatorisk – till obefintlig. En lyckad nivå ligger någonstans mittemellan, men det är en utmaning att hitta denna balans, skriver Anders Tidström i sin avslutande text i SvD:s artikelserie ’Striden om skolan’.”
Läs hela utdraget av andra delen i Svenska Dagbladet
Läs mer om Anders Tidström
”Vad är en lärare?” finns på Adlibris och Bokus
Mesh intervjuar Margaretha Öström
”Vårt samhälle utvecklas mer och mer till att bli ett uppmärksamhetssamhället med ett outsinligt informationsflöde. Men vad gör detta med vår hjärna och hur mycket uppmärksamhetskapital har vi? Sverige ligger i topp sett till så kallade Brain Jobs (kunskapsintensiva jobb) där digitalisering och globalisering gör att kompetensen bolag behöver snabbt blir obsolet och kraven att prestera och vara relevant på individnivå ständigt ökar. ”
Lyssna på intervjun på Mesh
Läs mer om Margaretha Öström
Libri Resurrecti
Ekström & Garays blogg ”Libri Resurrecti” har blivit mycket välbesökt där Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv. Denna gång vill vi uppmärksamma författaren Louis De Geer.
Ekström & Garay förlag tillsammans med kultur- och samhällsmagasinet Opulens vill uppmärksamma glömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.
Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!
Denna gång lyfter vi fram Louis de Geer.
Louis de Geers sju böcker om Gunnar Wigelius och hans karriär på den engelska internatskolan Singleton där han blir Wajgilius hörde under många år till de mest utlånade pojkböckerna på biblioteken (intresset för flickor och kvinnor i dem är mycket flyktigt). Men man läser dem nog inte längre, inte ens i de djupa värmlandsskogarna trots dedikationen i första delen, ”Lundsbergare, gamla och nuvarande, tillägnas dessa skildringar”. Johan Svedjedals grundliga studie om serien, Spela spelet (Litteratur och Samhälle 1980:3), lånade sin titel från de avslutande raderna i Singleton efter kriget: ”Ja, det var mycket han hade att tacka skolan för. Kanske viktigast av allt – Singleton hade lärt honom att spela spelet – spela spelet i med- och motgång, spela livets stora, svåra spel i ordets djupaste betydelse.”
Läs fortsättningen på texten här!
Din bok kan bli film!
Tack vare förlagets nära relation med bolaget Script46 kan Ekström & Garay – genom en skräddarsydd tjänst och som enda förlag i Sverige – erbjuda såväl egna som andra författare möjligheten att omvandla sitt bokmanus, utgivet eller ännu outgivet, till ett säljande filmsynopsis, ett genomarbetat såkallat treatment eller till en full adaption från roman till slutgiltigt filmmanus.
Script46 drivs framåt av VD:n Mikael Törneman och hans team. Nämnas ska att Törneman har varit verksam i 30 år i film – och tvbranschen och är väl förtrogen med processen som leder till film.
I nätverket Script46 finns till er tjänst några av Sveriges främsta dramatiker för framtagning av synopsis och manus, som bl.a. Jimmy Karlsson, Kirsi Vikman, Petra Norman, m.fl. I förhandlingar med produktionsbolag och övriga relaterade juridiska frågor är vi glada att ha med den tidigare chefsjuristen på TV4, Helene Hillerström Miksche från Com advokatbyrå, ombord på tåget.
Läs mer här!
Författarintervju
Möt Matttias Peterberg – författaren av ”De fallna”
– Berätta lite om dig
Jag är uppvuxen och bor i Stockholm. Jag är utbildad låg- och mellanstadielärare, har gått flera konstutbildningar och studerat filmvetenskap på Stockholms universitet. 2004 startade jag eget företag och har sedan dess arbetat som frilansande illustratör. Barndomen spenderade jag med att teckna, skriva, spela rollspel och läsa.
– Vad har du för relation till fantasy-genren?
Jag blev tidigt fascinerad av böcker som Sagan om ringen, Till vildingarnas land, Svärdet i stenen och Astrid Lindgrens verk. Jag skrev egna små berättelser och gjorde serietidningar som jag gärna kopierade och delade ut till familjen”, berättar han.
– Varifrån får du din inspiration?
Inspiration till mitt skrivande får jag från många källor. ”Jag gillar att ta till mig alla slags genrer”, säger han, ”oavsett om det gäller film, tv-serier eller litteratur. Det har ingen betydelse om det är drama, deckare eller skräck. Det viktigaste för mig är att det är en intressant och gripande historia med spännande karaktärer.” Några av mina förebilder är Jan Guillou, Stephen King, George R.R. Martin, Neil Gaiman, Joe Abercrombie, Susanna Clarke, Anne Rice och Patrick Süskind.
Se ”De fallna” här
Vem är människorna bakom Ekström & Garay?
För att ni ska få lära känna oss lite bättre har vi skapat en intervjuserie med våra fantastiska medarbetare.
Möt Paul Nilsson som tidigare arbetade som internationell projektledare på Ekström & Garay men har precis tagit sin an en ny roll som förlagschef!
Paul Nilsson är poet, översättare, sociolog och projektutvecklare. Han har under 20 år startat upp och drivit ett flertal projekt, bland annat EU-projekt för olika projektägareUnder 90-talet var han initiativ-tagare till och ledare förr föreningen Vi Poeter.
Vidare har han varit verksam som chef/ledare i flera år inom offentlig förvaltning. Har samarbetat med olika litterära organisationer och tidskrifter och varit ansvarig för arrangemang och festivaler inom kulturområdet.
– Vad är dina ambitioner i den nya rollen som förlagschef på Ekström & Garay?
Jag är ansvarig för sälj och marknad, vilket innebär att det är jag som pratar marknadsföring med författarna. Jag ser till att hitta bra och kreativa lösningar där de når ut till rätt målgrupper, bygger upp sitt varumärke och helt enkelt säljer fler böcker. Mitt arbete består i att hålla ständig koll på bra marknadsföringsmöjligheter och atteraktiva ytor där författare kan vilja synas med sina böcker. Jag bokar möten med författare, och håller sedan i dessa möten där vi diskuterar målgrupp för deras bok och på vilka marknadsföringsplatser de bör synas för att få ut störst effekt.
– Vad gillar du mest med ditt jobb på Ekström & Garay?
Möjligheten att vara med och vidareutveckla ett spännande förlagskoncept nationellt och internationellt tillsammans med medarbetare som drivs av envishet och mod och som brinner för sitt arbete.
– Vad gör du helst när du är ledig?
Umgås med familj och vänner, gärna försjunken i nattliga samtal över god plockmat och gott vin. Skriver dikter. Odlar chili. Tar en lur på sofflocket.
– Vilken är din hemliga superkraft?
Jag är tålmodig och lyhörd.
– Tre böcker du skulle ta med dig till en öde ö?
Bygg själv eder båt – Handbok i enklare båtbyggeri, Kärlekens konst av Erich Fromm och Canto General av Pablo Neruda
Nyutgivna böcker
Nytt år och nya böcker! Personliga reflektioner om stort och smått under livets gång kan du läsa om i ”Undran och förundran”. Föredrar du att läsa dikter? Fördjupa dig en diktsamling som handlar om att ställas inför sin innersta längtan i diktboken ”Frigörelse”. Vi möter Elvira i boken ”När livet börjat glömma sig” på demensboendet där hon återupplever några av de händelser som format hennes liv.
Undran och Förundran
Karin Hedner
Undran och förundran är en samling personligt hållna texter med författarens reflektioner över företeelser i stort och smått, som väckt hennes undran och förundran under livets gång. Karin Hedner rör sig från uteserveringarna på Lunds kullerstensbelagda gator, längs med Domkyrkans unika stenväggar till sin personliga sfär, där hennes penna stämningsfullt skildrar kärlek, längtan, sorg, relationen till Gud och ensamheten under pandemin.
Somliga undringar får ett svar, inför andra får förundran sista ordet. Boken inbjuder läsaren till egen begrundan av livets villkor, specifika glädjeämnen och svårigheter och allmänna obegriplighet.
Frigörelse
Anja Björk
Frigörelse – i möte med minnets sköra enskildheter är en diktsamling som handlar om att ställas inför sin innersta längtan. Dikterna sammanfogas till en djupt personlig berättelse där ett avgörande möte sker på existensens kant, i november 1986. Ett möte som för alltid ska förändra diktjagets liv.
När livet börjat glömma sig
Lennart Grunnesjö
Elvira Carlsson var nio år när hon åkte det traditionella Vagnköret för sista gången, när den tragiska olyckan inträffade.
Vi möter Elvira efter att hon på demensboendet precis brutit sin höft. På sjukhuset återupplever hon några av de händelser som format hennes liv. Eftersom hennes demens, eller ”glömskan” som Elvira hellre vill kalla den, hindrar henne från att berätta om det hon upplevt, berättar hennes döttrar för personalen vilka episoder som triggas någonstans inne i Elvira.
Endast hon kan se – precis när hon ska bedövas inför en operation – hur den ilskna hunden återigen skrämmer henne där på landsvägen åttio år tidigare. Endast hon ser sin makes ansikte i läkarens.
Som Elvira brukade säga till sina döttrar, om sin egen dementa mor: ”Att få öppna låset till min mors glömska, är som att låta själen andas fritt.”
Människor med demensdiagnos är även fysiskt olycksbenägna (en olycka kommer sällan ensam). Med denna delvis historiska roman vill Lennart Grunnesjö, själv narkossköterska, framhäva vikten av vårdpersonalens empatiska och följsamma bemötande av just dementa patienter. Vikten av att förstå att vårdsituationen kan trigga såväl lyckliga som olyckliga (vanligtvis glömda) minnen hos patienten.
Kommande böcker
Bland våra kommande böcker kan vi bland annat bjuda på en insiktsfull novellsamling med olika livsöden i ”Glastrappan”. I ”Min sista selfie ska vara bilden av mitt eget lik” presenteras en kafkaesk underjordsvarelses frenetiskt förtvivlat präntat manifest om den hopplöst fördummade civilisationens oavbrutna förfall.
Läs om en kvinnas utmattningssyndrom som varken vill eller kan acceptera situationen i den självbiografiska romanen ” Det är väl bara att..”.
Eller följ en trasig hjältes kamp med sig själv i boken ”Glennysséen” där han brottas med ständiga frågor utan svar, Finns det en värld utanför? Finns det en människa innanför?
Glastrappan
Barbro Björkman
I tio noveller möter vi människor i olika åldrar och i olika skeden vars liv inte har blivit som de tänkt sig.
Somliga undringar får ett svar, inför andra får förundran sista ordet. Boken inbjuder läsaren till egen begrundan av livets villkor, specifika glädjeämnen och svårigheter och allmänna obegriplighet.
Glastrappan är en novellsamling som till stor del bygger på författarens erfarenheter från arbetet som distriktssköterska i jämtländsk fjällbygd. Där är det långt mellan människor och gårdar, men även i storstadsmiljö, där husen ligger tätt och det kan tyckas vara nära till andra människor, kan ensamheten kännas svår.
Släpps 4 februari på Adlibris och Bokus
Min sista selfie ska vara bilden av mitt eget lik
Martin Engelberg Cöster
Min sista selfie ska vara bilden av mitt eget lik presenterar en kafkaesk underjordsvarelses frenetiskt förtvivlat präntade manifest om den hopplöst fördummade civilisationens oavbrutna förfall. Ett groteskt världsporträtt tecknas med institutionellt knastertorr prosa. Och den som talar, ”en arbetstagare utan namn, mening eller mål”, minner starkt om en övervintrad DDR-Sverige-byråkrat.
Ur Kristofer Flensmarcks efterskrift
Släpps 21 januari på Adlibris och Bokus
Det är väl bara att..
Christina Blomquist
– När batteriet är fullt finns energi till hundra procent, säger han och pekar med pennan på den gröna färgen som fyller upp batteriteckningen. Sedan suddar han bort det mesta av färgen så att bara ett tunt grönt fält finns kvar.
– Här är du, fortsätter han.
Nu försvinner även det sista gröna fältet under tavelsudden. Han vänder sig halvt om och ser rakt på mig medan han knackar med knogen på det urladdade batteriet på whiteboardtavlan.
– Och här. Här är man död.
Det är väl bara att … är en självbiografisk roman om en kvinna som får diagnosen utmattningssyndrom men som varken vill eller kan acceptera situationen. Läkaren måste ha fel, hon kan visst kliva upp ur sängen. Han förstår inte hur krångligt allt skulle bli om hon blev sjukskriven. Men sjukskriven blir hon. Christina, som alltid satt andra i första rummet, får hantera den kanske svåraste utmaningen i hela sitt liv: att värna om sig själv.
Släpps 27 Januari Adlibris och Bokus
Glennysséen
Marcus Lindén
I fjorton år har vår hjältes pappa förmultnat i den mörka jorden. Barndomen slogs i spillror och ungdomen omsveptes i ett töcken av desillusion. Nu när han ska bli vuxen vandrar han mest omkring; planlös såväl som faderlös söker han utan att veta efter vad. En dag ska han bli något stort, det vet han – men först måste han misslyckas på vägen för att förtjäna det.
Aldrig någonsin har en generation ärvt så stora problem från de föregående som hans. Att dränka sig eller inte dränka sig, det är frågan för vår hjälte. Och längst upp på Götaplatsen står Poseidon redo att bistå när hela Göteborg har fått nog med sig själv.
Glennysséen försöker inte ge några svar, den vill bara ställa frågor. Finns det en värld utanför? Finns det en människa innanför? I allt som fortgår, finns det något som består?
Följ vår trasiga hjältes kamp med sig själv, hör honom slänga käft med samtidens små demoner och se honom brottas med oövervinnliga abstrakta monster. Kanske snubblar du på vägen över en liten bit av dig själv. I så fall skulle ingen bli lyckligare än vår hjälte.
Släpps 28 Januari på Adlibris och Bokus
Ljudböcker
Lyssnar du hellre än läser? Ladda ner, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld.
Nedan ser du ett litet urval av våra senaste ljudböcker och fler är på gång!
Läs mer på Ekström & Garay
Kvinnobarriären
Donna Bengtsson
Är pengar viktigare än blodsarvet? Svaret på den frågan borde vara självklar. Men som synes är människan mer komplex än så. Svårt att förstå för den empatiska individen att pengar, status och makt kan drivas så långt att det gör en dotter arvlös.
Är inte alla familjemedlemmar lika viktiga? Avsaknaden av medmänsklighet som författaren upplevt under sina unga år måste varit ett inre trauma som krävt sin bearbetning genom skrivandet.
En oupphörlig påminnelse som sker runt Sigge Bygg med all dess reklam och uppmärksamhet. Utstött från sin egen familj tvingas dottern istället att se på när Sigge byggs miljardbolag växer och blir ännu större. Endast som betraktare kan hon vara delaktig i det som händer och sker runt bolaget. Avsaknaden av arvet är inte lika stor som den brinnande längtan efter tillhörighet, gemenskap och kärleken från sin far.
En kväll den 9 mars 1975 ringde min far. Byggnadsfirman Sigge Bengtsson skulle hålla ett viktigt möte kvällen därpå och far ville att jag skulle deltaga.
”Det gäller ditt framtida arv, så du måste komma hit.”
Jag hade inte fått någon roll inom firman och det visste far mycket väl. Han insisterade dock på att jag måste närvara.
Ett viktigt dokument skulle undertecknas. Gällde det aktiefördelningen, undrade jag? ”Kom på utsatt tid, så får du veta resten”, var hans korta svar.
Året var 1975 och jag blev arvlös.
Eva Söderbergs nio oförrätter med hämnd
Veronica Yori
Stockholm, sommaren 2018. Det är värmerekord, det är svettigt och folk är extra skruvade. Eva Söderberg, en framgångsrik affärskvinna på 59 år, anmäler sig till en kurs i förlåtelse och acceptans.
En av förberedelseuppgifterna går ut på att skriva ner de nio värsta oförrätterna man anser sig ha blivit utsatt för. Eva skriver ner sin lista och inser att hon bara har drygt två veckor kvar till kursstart. Hon bestämmer sig för att hämnas – innan det är för sent.
Eva Söderbergs nio oförrätter med hämnd är en fartfylld, absurd roman om orättvisor och hämnd, där handlingen aldrig stannar för att lukta på rosorna. Följ med Eva, ungdomsrebellen som aldrig blev riktigt vuxen, under alla hennes olika, vilt eskalerande hämndaktioner.
Rosé-Marie och prästjäveln
Anita Winblad
Jag stod mitt på kyrkogården med händerna fulla av gödsel. En fluga surrade runt min näsa. Instinktivt viftade jag bort den, vilket naturligtvis ledde till att jag även fick gödsel i ansiktet.
En kort stund funderade jag på om det inte vore ett bra läge att inse att jag förmodligen skulle vara singel resten av livet, men sedan insåg jag att om jag bara duschade ett par, tre, fem gånger när jag kom hem så skulle jag kunna vistas bland folk igen. Tyvärr kunde jag inte kunde gå hem än.
Jag var tvungen att vänta på att Rosé-Marie, min granne och nya bästis, kom tillbaka från den senaste hämndaktionen mot mannen som vi nu för tiden kort och gott kallade ”prästjäveln”. Med andra ord, inget annat att göra denna vackra sommarkväll än att fortsätta lukta koskit.
Sedan kom Rosé-Marie springande och ropade ”Vi måste sticka! Jag tror jag kanske hade ihjäl honom!” och det var inte så mycket annat att göra än att torka av det värsta av gödseln på gräsmattan och sticka därifrån.
Rosé-Marie och prästjäveln är en dråpligt underhållande skröna som erbjuder både igenkännande leenden och ett och annat gapskratt. Anita Winblad lindar skickligt in det allvar som är bokens ryggrad i absurda, eskalerande situationer – perfekt läsning för alla som någonsin velat hämnas på översittare.
Dinter utan filter
Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig, podcast om litteratur och liv.
I senaste avsnittet intervjuar Richard Dinter författaren Steve Sem Sandberg.
Dinter utan filter avslutade året med en extra lång nyårsspecial tillsammans med en av Sveriges främsta författare. Hyllad och prisbelönt för romaner som Theres, De fattiga i Lodz, Ravensbrück, De utvalda, Stormen och inte minst den senaste romanen, W. Vad är det med hans språk som lyckas leda mig som läsare in i de mest mörka vrår och lysa upp dem inifrån?
Stort varmt tack till Steve Sem Sandberg för att han ville vara med. Tack även till skådespelaren Anna Lyons för inläsningar, samt inte minst bokförlaget Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter.
Lyssna här!