Ekström & Garay nyhetsbrev maj 2021
Ekström & Garay växer snabbt
Bokslutet för Ekström & Garay 2020 är redan inne, ofta dröjer det till efter sommaren innan dessa blir offentliga. Och det är starka tillväxtsiffror. Redan det första verksamhetsåret (2019) nådde man 2,9 Mkr i försäljning och en liten vinst på 137 tkr. Förlaget släppte sin första bok i februari 2019.
Det andra året (2020) landade omsättningen på hela 14,2 Mkr och återigen en liten vinst (+102 tkr). En ökning med 393 procent, eller femdubblad omsättning på ett år.
– Det är spännande att driva förlaget med Tomas Ekström och vi kompletterar varandra mycket bra. Och givetvis skulle inte förlaget ha växt om vi inte hade haft trogna och engagerade medarbetare, säger Melker Garay.
Mer info hittar du här
Vi söker en kommunikatör
Är du eller någon du känner fenomenal på att skapa goda relationer och arbetar strukturerat både individuellt och i team med en god prioriteringsförmåga? Då har vi jobbet för dig!
Vi söker dig med ett intresse för kultur-, litteratur- och förlagsbranschen som har god erfarenhet av kommunikationsarbete. Du är van att jobba både strategiskt och operativt och skicklig på att kommunicera på ett förtroendeingivande sätt på alla nivåer. Du är van att hantera många kontaktytor och är stresstålig. Vidare är du trygg i din profession och har förmåga att leda, strukturera och prioritera bland dina arbetsuppgifter och arbeta både självständigt samt i team med andra. Som person är du stabil och du har en god strategisk och analytisk förmåga.
Saxat ur media
Historien om Karl Retters äventyr, sannskyldigt framlagd av Sebastian Vegræus har fått maffig uppmärksamhet i media
Karl Petter Äng har skrivit något så ovanligt som en parodi på en parodi och har fått fin uppmärksamhet av Norrköpings Tidningar, Nya Wermlandstidningen, Värmlands Folkblad och Strömstad Tidning på sin Historien om Karl Retters äventyr, sannskyldigt framlagd av Sebasitan Vegraeus. Något vi tycker är väldigt kul och är mäkta stolta över.
Mer info om boken hittar du här.
Är konsten bara en bisak i människors liv?
En bok kan oöppnad väcka intresse och associationer i kraft av sitt omslag och sin titel. Åke Sandstedts Oord återuppväcker krönikören Michael Economous fascination för en av de mest storslagna sekvenser från filmens värld – slutscenen i dokumentärfilmen Honeyland (regi T. Kotevska & L. Stefanov, 2019).
Läs hans krönika här
En flicka som älskar sin pappa över allt annat men som ändå inte får bo med honom den dagen föräldrarna skiljer sig.
Platsen är Mörbylånga, flickan som bor där älskar sin pappa över allt annat. Men med åberopande av barnets bästa tas pappan och det goda livet ifrån henne i samband med föräldrarnas skilsmässa. Vårdnaden är en berättelse om en pappa som rustar dottern för livet, samt en skildring av det nära samtalet i en relation fylld-av humor, förlåtelse och kärlek.
Barometern skriver om författaren Irene Kolare, läs mer här
Löjtnant Sixten Sparres barnbarnsbarn Katinka Lindhe hittade sanningen om Sparre och Elvira Madigan
Sedan Kathinka Linhde, tidigare bibliotekarie och radiojournalist, började släktforska har det blivit åtskilliga timmar i arkivet och det har lett till att hon har skrivit två böcker om Sixten Sparre. Hon lyfter av locket till en nedtystad släkthistoria och hittar en annan förklaring till kärleksdramat. Läs mer här
Recensioner
Mendelssohnkartan av Diane Meur
Författaren Diane Meur letar efter ett ämne för en ny roman. Hon fastnar för den judiska släkten Mendel, men förloras snart i dess förgreningar.
Hennes ”Mendelssohnkartan”, elegant översatt av Joachim Forsgren, börjar visserligen med ett förnamn. Men intresset gäller dess spridning efter omvandlingen till efternamn. I begynnelsen var Dessau huvudstad i det lilla hertigdömet Anhalt. Där föddes en pojke i september 1729 som skulle bli känd långt utanför såväl stadsportarna som det tyska språkets gränser. Barnet var son till en viss Mendel, en skriftlärd i judiska församlingen, som döptes till Moses.
Trettiotvå år senare, i maj 1761, undertecknade han för första gången ett brev med det namn som kom att bli synonymt med den judiska upplysningen: Mendelssohn. Namnet fördes vidare till barnen och öppnade därmed ”det spår i historien” som Meur följer i hundratals roande men förvirrande riktningar.
Läs recensionen i Dagens Nyheter.
Josefine och hemligheten av Maria Johansson
”…skogen är full av underliga väsen! Älvor, en drake, troll och dansande hässjor och småfolk befolkar skogen och för Josefine till den slutliga striden. Äventyret och skogens innevånare är tydligt beskrivna i Josefine och hemligheten och det är lätt att se berättelsen i bilder.”
Helhetsbetyg: 3.
Läs mer här
Omvärldsbevakning
Spanska poeten Justo Jorge Padrón har avlidit i sviterna av Covid 19
Ekström och Garay har nåtts av den tragiska nyheten att den spanska poeten Justo Jorge Padrón har avlidit i sviterna av Covid 19. Padrón gav ut ett trettiotal diktsamlingar och essäer och har mottagit flera internationella priser, bland annat Svenska Akademins internationella litteraturpris (1972) och European Prize för Literature (1986) och han har även omnämns i nobelprissammanhang. Padróns diktsamling Dikter till Kleo som översatts av Thomas Almqvist ges ut på Ekström & Garay i september 2021. I samband med utgivningen planerade Ekström & Garay tillsammans med Padrón om situationen skulle tillåta en presentation av boken med poetens närvaro i Sverige.
Mer info här
Nyutgivna böcker
En synnerligen vacker och blomstrande stad: Historisk-arkeologiska perspektiv på Norrköpings äldre historia, ca 1000-1800, Peter Carelli.
I boken En synnerligen vacker och blomstrande stad: Historisk-arkeologiska perspektiv på Norrköpings äldre historia (ca 1000–1800) sammanfattas Norrköpings historiska utveckling utifrån dagens kunskapsläge. I den textmässigt omfångsrika och rikt illustrerade boken skildras stadens långa och mångfasetterade utveckling, en stad med många historiska ansikten. Boken utgör ett uppdaterat och moderniserat komplement till sexbandsverket Norrköpings historia (1965–1976) och stor vikt har lagts på den språkliga tillgängligheten.
Peter Carelli (f. 1960) är docent i historisk arkeologi vid Lunds universitet. Han har lång erfarenhet av musealt arbete, som chef för stadshistoriska avdelningen vid Dunkers kulturhus i Helsingborg och som chef för Norrköpings stadsmuseum.
Läs mer här
Fjäder från en katt, John Garpike
John Garpike har skapat en fantasirik och fartfylld berättelse, som tar dig bortom allt du tar för givet. Med en ton av såväl A Clockwork Orange som The Matrix och Alice i Underlandet ställs världen på sin spets. Lika delar intriger, vänskapsband, svindlande teknologi och filosofi borgar för en läsupplevelse av sällan skådat slag. Framtidsskildringen ger upphov till frågor om vår egen tid, och världen vi håller på att skapa. Fjäder från en katt är första delen i science fiction-sviten om Tsunamiprojektet.
Läs mer på Ekström & Garay
Läs mer om Tsunamiprojektet
Noveller 2021
Vinnarna i Sveriges största novelltävling som arrangeras av Ekström & Garay, Opulens, Kvällsposten, Göteborgstidningen och Sparbanken Syd
Läs mer här
Kommande böcker
I mörkret ser jag dig klart, Alexander Skantze
Utgivning 16 juni
Med sin debut Grattis Gud belönades Alexander Skantze med författarförbundets Katapultpris, och har därefter gett ut romanerna Plus minus noll, Rikets tjänst och Tribut. I mörkret ser jag dig klart är en kärleksthriller som utspelar sig i Karlskrona, i nutid och dåtid. Med driv och närvaro gestaltar Skantze minnets och begärets växelverkan.
Läs mer här
Judith och Muppskolan, Elever från Ekebyhovs grundsärskola
Utgivning: 25 maj
Judith och muppskolan är skriven av åtta elever i Ekebyhov Grundsärskola. Syftet är att öka kunskapen kring diagnosen intellektuell funktionsnedsättning och grundsärskolan som skolform. Med färgstarka illustrationer av John Clemente får läsaren följa Judith, en vanlig tjej vars tankar och upplevelser är baserade på elevernas egna erfarenheter av övergången från grundskola till grundsärskola. Budskapet är att med rätt förutsättningar har alla elever möjlighet att lära sig och utvecklas.
Älskar du att fotografera?
Sveriges största fototävling med 50.000 kr i prispotten pågår fortfarande. Skicka in din bild senast 30 juni. Läs mer här
Dinter utan filter Med Göran Greider
Ännu ett avsnitt av podden som tar det litterära samtalet till nya nivåer. Denna gång samtalar Richard Dinter med Göran Greider, författare, poet, debattör, chefredaktör.
Lyssna här