Ekström & Garay nyhetsbrev mars 2022

logo2-v5c

Ekström & Garay ger ut bok till stöd för Ukraina

Ekström & Garay ger en donation på 50 000 kr till Röda Korset för att ge stöd till humanitära insatser i Ukraina. Vi kommer även att, i samarbete med Opulens, ABF Malmö, ABF Göteborg samt tryckeriet Exakta Print AB, publicera en antologi under namnet ”Poeter mot krig”. Antologin innehåller en unik sammansättning av poeter som exempelvis Göran Sonnevi, Bruno K. Öijer, Mikael Wiehe och Arazo Arif. Allt överskott av antologin tillfaller Röda Korset.

”Våra tankar går till de oskyldiga offren i Ukraina, ett meningslöst krig där civila blir utsatta utan förvarning. Livet omkullkastas och blir till en mardröm där överlevnad står i fokus. Barn blir traumatiserade, par splittras och vet inte om de kommer att få se varandra igen. Det är en mänsklig tragedi som inte lämnar någon oberörd”, säger förlagschef Paul Nilsson.

poeter-mot-krig

”Poeter mot krig” släpps den 31 mars, du hittar antologin bland annat hos Pocketshop – som även de skänker allt överskott till Röda Korset.

Tack till våra samarbetspartners!

poeter-mot-krig-sponsorer

Novelltävlingen är nu avslutad

Novelltävlingen avslutad och det inkom drygt 600 bidrag! Arbetet med urvalet är i full gång och vinnarna kommer att presenteras senare i vår.

Startskottet för årets novelltävling gick av den 1 oktober. Tävlingen arrangerades av Ekström & Garay och kulturmagasinet Opulens, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. Förstapristagaren erhåller en prissumma på 35 000 kr, andrapristagaren 10 000 kr och tredjepristagaren 5000 kr.

Nio av novellerna kommer att publiceras i en antologi som ges ut av Ekström & Garay. De kommer även att publiceras i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen.

novelltavling-penna

Stort tack till alla våra sponsorer!

Recensioner

BTJ-häftet recenserar Tinis konst-iga sagor

tinis-konst-iga-sagor

”Boken är ett unikt sätt att närma sig och uppleva konst, sådan konst som oftast inte hänger på ett museum. Det är en allåldersbok av bästa slag att samlas kring, läsa högt och samtala om. Både bilderna och sagorna gör läsaren nyfiken och jag kan nästan lova att man vill googla vidare och titta på hur konstverken såg ut. Varje saga har en kort presentation av konstverk och konstnär.

Helhetsbetyg: 4.”

– Annika Lundeberg, BTJ-häftet nr 8, 2022

Läs mer om Martina Domonkos

Tinis konst-iga sagor släpps 25 mars, du hittar titeln hos bland annat Adlibris och Bokus.

Läs mer om boken här

BTJ-häftet recenserar Den som lever får se

den-som-lever-far-se

”Boken är ett starkt civilisationskritiskt inlägg mot kontroll, maktmissbruk, segregation och miljöförstöring. Charlie och hennes närmsta vänner står för andra värderingar och det är en tidsfråga innan samhällets styrande krafter är dem på spåren. Den som lever får se är en bok med många trådar och författarna Anette Bengtsson och Malin Ronstad, som båda är lärare, driver tydliga värdegrundsfrågor.”

– Sarah Utas, BTJ-häftet nr 7, 2022

Läs mer om Anette Bengtsson & Malin Ronstad

Den som lever får se finns hos bland annat Adlibris och Bokus.

Läs mer här!

Bokluckan recenserar Då finns jag där

da-finns-jag-dar

”Det är en vacker bok med text på varje högersida. Boken skildrar ett förhållande och hur det utvecklas. Förälskelsen beskrivs med en känsla av det där pirret som infinner sig. Småbarnsåren som kommer bjuder på glädje och många tankar om vad som händer med jaget och förhållandet. Jag läser varje dikt flera gånger och upptäcker nya saker och tankar varje gång.”

Läs hela recensionen på Instagram

Läs mer om Lina Wester Gottlieb

Läs mer om Då finns jag där här!

Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet recenserar Kungens män – Karl XII:s drabantkår

kungens-man

Sverige har sällan spelat stora världshistoriska roller – landet är litet, befolkningen likaså, och det geografiska läget i Europa har ofta beskrivits som perifert. Men undantag finns, och inget torde vara större än stora nordiska kriget. Under 1700-talets första decennium, fram till nederlaget vid Poltava 1709, stod det svenska kungariket på höjden av makt och internationellt inflytande. Den karolinska armén skördade framgångar medelst en offensiv krigföring som slog Europa med häpnad.

Om detta kan man läsa i många monografier, antologier och översiktsverk, men flertalet snuddar bara vid ytan. Det verkligt fascinerande är när forskare går flera steg längre och tränger på djupet i arméns struktur och vardag. Källmaterial saknas inte, men för att kunna sätta sig in i detta krävs stor energi och ambition – större än de flesta förmår uppbjuda. Det är därför jag blir så överraskad, och glad, när jag läser Stefan Ingessons lika vetenskapligt gedigna som välskrivna Kungens män, en ingående analys och presentation av arméns yppersta elit, Karl XII:s egen drabantkår. Under 1700-talets två första decennier var det en av jordens mest imponerande militära styrkor, kanske rentav den allra främsta. Ingesson skärskådar den ur alla till buds stående synvinklar och uppdagar många nya aspekter, inte minst vad fältsjukvården beträffar. Resultatet är en bok som gör det möjligt att komma de karolinska soldaterna kusligt nära inpå livet.

– Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet

Kungens män finns bland annat hos Adlibris och Bokus, se den här

Artiklar

Tidskriften Psykoterapi intervjuar Hillevi Torell

myten-om-luna

Samtal kring boken Myten om Luna

Det är mycket som händer under resan mellan barndom och vuxenliv. Jag är utbildad barn- och ungdomspsykoterapeut och har arbetat en hel del med yngre människor, säger Hillevi, och därför handlar min berättelse om en flicka som från början bara är tolv år. Den riktar sig framför allt till ungdomar och unga vuxna, men jag tror och hoppas att den kan uppskattas även av vuxna

.

Själv hade jag svårt att lägga ifrån mig boken innan den var färdigläst. Det är en fängslande och mångbottnad historia om den unga Isa som tar sina första steg i vuxenblivandet och börjar frigöra sig från sin trygga familj.

Driven av äventyrslust och vetgirighet råkar hon ut för en ofattbar händelse och som läsare känner man sig länge osäker på om hon överhuvudtaget kommer att överleva.

Inledningsvis målas en varm småländsk sommaridyll upp, med nyanserat och realistiskt gestaltade personer och relationer. Det är 1969 och den första månlandningen har just ägt rum. Barnen i berättelsen funderar kring svarta hål i rymden och den spännande faster Rut kommer på besök med sin brittiske make, arkeologen John. Han är en person som lockas av och försöker förstå det som ter sig mystiskt och ogripbart. Den svåra händelsen som sedan inträffar gestaltas på ett gripande, men också fantastiskt, overkligt sätt.

Hillevi berättar: Nej, det som här händer kan faktiskt inte hända i verkligheten, säger Hillevi. Det är en symbolisk historia. Men liksom i sagor och myter går det att känna igen mönstret för verkliga traumatiska upplevelser av många olika slag. Då en människa råkar ut för ett trauma rasar vardagens ramar. Man ramlar ut i en annan tillvaro. Kropp och själ kan i vissa ögonblick separeras. Det overkliga inslaget i berättelsen påminner oss dessutom om att det finns en större värld bakom den vi känner till.

Hur kan vi leva med det som vi inte riktigt förstår? Den gigantiska rymden, de svarta hålen…Hur förklarar vi det för oss själva? Det är så mycket i naturen som är fascinerande och svårt att egentligen begripa, som att vi vandrar omkring på ett glödande brinnande klot …

Själva idén till den här berättelsen fick jag för många år sedan på Fårö. Det var en kväll med familjen vid en eld på stranden. Det var havet, stjärnhimlen och de där märkliga raukarna, och vi kom att prata om jordens tillkomst, fantisera om vad som skulle kunna hända om… Sedan är det ju så att när man väl börjar skriva så börjar också historien att leva sitt eget liv.

Hillevi har lång erfarenhet av att som psykoterapeut arbeta med traumatiserade människor och i boken gestaltas också Isas läkningsprocess. Den går långsamt och stegvis.

Det man råkat ut för behöver man på ett eller annat sätt berätta om, annars finns det risk att det tar konstiga eller destruktiva vägar, säger Hillevi. Och det kan ta tid att orka och hitta sätt att berätta. Isa tar hjälp av musiken då hon försöker hitta tillbaka till sig själv i tillvaron.

Att skriva har länge varit viktigt för Hillevi, men hon vill även framhålla att det kan användas i terapeutiskt syfte.

Psykoterapi och skrivande ligger nära varandra. I många länder är skrivterapi vanligt, men här i Sverige är det inte lika känt. Men skrivande kan vara ett verktyg i psykoterapi, för patienter som tycker om att skriva. Likaså i traumabehandling där det förekommer skriftliga traumanarrativ som en form av bearbetning. Man kan skapa en sammanhängande berättelse genom att sätta ihop sina minnesfragment.

Hillevi använder ibland även skrivande som komplement i musikterapi. En musikupplevelse är ofta väldigt symbolisk och känslostark.

Ur den kan man dra trådar till ett verbalt berättande och lägga upplevelsen utanför sig själv. Och när du en gång skrivit finns det alltid kvar som en kommunikation med omvärlden.

Att skriva den här boken har tagit många år. Det här är en riktig ”sommarbok”. Jag skrev på den flera somrar i rad. I Småland och på Gotland. Att verkligen få ihop en historia är svårt, mycket svårare än man tror. När det nu till slut är en bok så är det förstås väldigt roligt – och samtidigt lite pirrigt. Hur uppfattar en läsare den här lite sagolika historien? Men bara att ha fått ihop den känns ändå riktigt bra.

Givetvis kommer Hillevi att fortsätta att skriva, efter att ha tagit del av berättarglädjen och språkkänslan i den här boken är det svårt tro något annat. Även om hon har en hel del annat att stå i. Psykoterapeut på Röda Korsets behandlingscenter i Uppsala, främst med barn och familjer men även ungdomar och vuxna. Psykoterapiarbete i Region Uppsala och handledningsuppdrag. Och ibland målar hon, som exempelvis omslagsbilden som kom till år 2004 då hon arbetade med utbildning av musikterapeuter i Sarajevo och Mostar. Dessutom är Hillevi med i styrelsen för PC, och har tillsammans med Teresa Allzén, Teci Hill och Stephan Hau arbetat fram Psykoterapicentrums podd: Det gåtfulla psyket, där två avsnitt presenterats under 2021.

Det här är Hillevis debutroman. Tidigare har hon skrivit ett kapitel ”Hur låter det du har varit med om? Musikterapi med barn och ungdomar med erfarenhet av potentiellt traumatiserande händelser” i Anna Gerges antologi: ”Vad har du varit med om? PTSD och dissociation hos barn och unga: förekomst, diagnostik och behandling” (2013). År 2018 gav Isaberg förlag ut läromedlet ”Arne lagar mat – vokalsånger med svenskans långa vokaler som grund”. Det är ett läromedel som skapats runt nio olika vokalsånger Hillevi komponerat i en musikterapiverksamhet med flyktingungdomar, som skulle lära sig svenska.

Intervjun är publicerad i Psykoterapi 2022/1

Lär mer om Myten om Luna här!

Läs mer om Hillevi Torell

Motala och Vadstena tidning intervjuar Maria Jacobson

maria-jacobson

”Skrivande är en röd tråd i Motalabon Maria Jacobsons liv. Nu är hon aktuell med debutboken ’Vad ingen vill’.

– Jag har alltid varit intresserad av att läsa och skriva. Det är de fritidssysselsättningar som ger mig allra mest.

Jacobson har alltid tyckt om att skriva noveller. Dessa, säkert ett hundratal tror hon, har hamnat i byrålådan. Där finns också många novellsamlingar.”

Läs hela intervjun i Motala & Vadstena Tidning, 5 mars 2022 (prenumeration krävs)

Läs mer om Maria Jacobson

Vad ingen vill finns bland annat hos Adlibris och Bokus. Läs mer här

Dramatiken om Lunds spårväg – snart släpps boken om det historiska bygget

Som ny spårvagnsstad – landets första på drygt hundra år – har ett nytt kapitel skrivits i Lunds historia. Nu släpps boken om hur allt började.

Text av Görel Svahn – Sydsvenskan

sa-kom-sparvagen-till-lund

– ”Det jag slås av hur otroligt många utredningar det är som har gjorts. Och jag har varit med om de flesta. Den som påstår att frågan inte är utredd måste ha missat en massa”, säger Håkan Lockby, tidigare teknisk direktör i Lund som skriver boken tillsammans med Christer Ljungberg, vd på trafikkonsultbolaget Trivector.

Läs hela intervjun i Sydsvenskan

Håkan Lockby är före detta teknisk direktör i Lunds kommun. Han har arbetat med stadsbyggnads- och trafikfrågor i politiskt styrda organisationer i mer än 35 år.

Christer Ljungberg är grundare av konsultföretaget Trivector, som arbetar med hållbara transporter. Han är också entreprenör, föredragshållare och skribent.

Sedan den 13 december 2020 rullar spårvagnar i Lund.

Den nya spårvägen är den första i Sverige på 110 år och det mest omdebatterade stadsbyggnadsprojektet i Lunds historia. Ett unikt projekt som diskuterats i över 30 år, från en idé om en stadsutveckling i östra Lund med spårburen trafik som ryggrad, till att spårvägen Lund C–ESS blev verklighet 2020.

Att bygga en spårväg har aldrig varit ett mål, utan ett medel för att uppnå mål om en hållbar utveckling. Stadsutvecklingsprojekten i det så kallade ”Kunskapsstråket” och i den nya stadsdelen på Brunnshög är sammanflätade med spårvägsprojektet. De förutsätter alla varandra.

Anledningen till att spårvägen varit svår för många att förstå och acceptera är kanske för att spårvägen inte i första hand ska lösa dagens problem – utan framtidens. Få om ens något projekt har väckt så mycket känslor bland lundabor. Detta och allt om vägvalen, dramatiken, sveken, kriserna, stadsutvecklingen, motståndet och de avgörande ögonblicken kan ni läsa om i denna bok som förutom författarnas erfarenheter bygger på intervjuer med politiker, tjänstemän och näringslivet.

Så kom spårvägen till Lund släpps 19 april, du hittar titeln hos bland annat Adlibris och Bokus.

Ekström & Garay ger ut äventyrsromanen Sången från underjorden skriven av ingen mindre än Sebasthian W. Thörn

sebastian-w-thorn

Sebasthian W. Thörn föddes den 17 oktober 1992 och växte upp i skogarna och byarna runt Hässleholm i Skåne. Som en del av Youtube-gruppen Monte Fjanton har han sedan 2008 gjort humoristiska filmrecensioner, sketcher och spelvideor, som setts närmare hundra miljoner gånger. Sedan 2020 jobbar han även som leveldesigner på spelföretaget Forgotten Empires. Han har skrivit noveller, filmserier och spelberättelser under hela sitt liv. Sången från Underjorden (2022) är hans romandebut

  • Hur fick du idén till ”Sången från underjorden”?

En förvånansvärt svår fråga att svara på! Vissa inspirationskällor är nog ganska uppenbara, som Jules Vernes ”Resan till jordens medelpunkt” och liknande äventyrsberättelser. Annat är, även för mig, betydligt svårare att sätta fingret på.

Boken har växt fram ur en novell jag skrev för tolv år sedan. Själva kärnan har funnits där från början – sökandet efter en underjordisk stad, relationen mellan James och Matilda – men den har också växt mycket under åren. Var varje idé kommit från går inte att säga: det är ytterst sällan jag ser eller läser något och tänker ”det där måste jag lägga till i min bok!”

I slutändan handlade det nog mest om att jag ville skriva något som jag själv hade velat läsa: ett storslaget äventyr som spänner över halva världen, och bortglömda platser man som läsare får vara med och utforska. 

  • Hur kom huvudkaraktären till? 

I början var det en ganska utilitarisk process. James Dayton behövde ha de medel som krävdes för att kunna ge sig ut på resan jag ville skriva om, så då fick han vara hyfsat rik. Han behövde dessutom vara villig att lämna allting bakom sig när han fick ett brev från en gammal käresta, därför behövde han vara ganska isolerad och ensam trots sin framgång. Det var själva grunden, sedan har hans personlighet och erfarenheter växt fram under skrivandet. 

  • Vad har berättelsen betytt för dig? 

Framför allt ser jag det som ett personligt åstadkommande. Jag har velat skriva romaner sedan jag var gammal nog för att kunna läsa dem, men under väldigt lång tid har det känts som ett oöverkomligt mål. Jag har behövt komma över både bristande självförtroende och kass arbetsdisciplin för att ro i hamn det här projektet. Men nu är det gjort, och plötsligt känns det ganska självklart att jag ska kunna skriva inte bara en utan dussintals böcker till. 

  • Vad hoppas du att läsarna ska känna när de läser den? 

Att den är svår att lägga ifrån sig. 

  • Vad är det bästa med äventyrsgenren? 

Namnet säger allt. Man får en chans att följa med på äventyr som annars skulle ha varit omöjliga att uppleva, oavsett om det är i filmer som ”Indiana Jones”-serien, spelserier som ”Tomb Raider” och ”Uncharted”, eller en bok som min. 

Sebasthian W. Thörn - Sången från underjorden

James Daytons behagliga herrgårdsliv slås i bitar då ett brev anländer till hans hem: ett brev från hans ungdomskärlek, Matilda, som kastar honom ut på ett äventyr och som kommer att föra honom halvägs över världen – och djupt ner i underjorden.

Matilda säger sig veta vägen till den mytomspunna underjordiska staden Agartha. Tillsammans beger de sig till Tibet på jakt efter den legendariska platsen – men högt uppe bland de vindpinade bergstopparna inser de snart att de inte är de enda som söker efter staden.

Samtidigt hemsöks James i sina drömmar av en ansiktslös kvinna som lockar på honom med en ljudlös sång från underjorden. Vad är det kvinnan vill? Vad döljer sig egentligen i Agarthas hjärta?

Sången från underjorden är en äventyrsroman i samma anda som de stora klassikerna. Med värme och en omistlig kärlek till genren bjuder Sebasthian W. Thörn med läsaren på en fartfylld och spännande resa till en annan värld. Färgstarka personligheter, svindlande miljöer och ett luftskepp styrt av en halvgalen luftkapten – det blir knappast bättre än så här.

Sången från underjorden släpps i maj, du hittar titeln hos bland annat Adlibris och Bokus.

Har du läst Ekström & Garays blogg ”Libri Resurrecti”? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.

Ekström & Garay förlag vill, tillsammans med kulturmagasinet Opulens, uppmärksamma bortglömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.

Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!

Denna gång lyfts Oscar Rydqvist fram, författaren av Jeppe reser jorden runt.

Oscar Rydqvist

”Och därmed slutar jag dessa anteckningar med ett hjärtligt tack till alla dem som underlättat mitt arbete: till […] Charlie Chaplin, kejsaren av Japan, nizam av Haiderabad, […] doktor Selma Lagerlöf och först och sist min älskade Maitava, som ändå var det bästa av alltsammans jag upplevde på min stora resa jorden runt! Högaktningsfullt Jeppe Jeppson, vice ordförande i kattkongressen, riddare av kejserliga japanska kattkorset. Ständig adress: Klockgjutargränd.”

Läs fortsättningen här

Vilka är människorna bakom Ekström & Garay?

För att ni ska lära känna oss lite bättre har vi skapat en intervjuserie med våra fantastiska medarbetare.

Möt Angelika Nilsson som arbetar som förläggande redaktör på Ekström & Garay.

Angelika är utbildad i över­sättning från engelska. Hon har även en kandidat­examen i japanska och konst­vetenskap i bagaget samt en master­examen i engelsk språkvetenskap på gång. Hon har tidigare arbetat med språk­granskning, översättning och korrektur.

Ekström & Garay nyhetsbrev mars 2022

Vad gillar du mest med ditt jobb på Ekström & Garay?

Jag gillar att få lov att följa ett manus från ax till limpa, se dess utveckling och ha en dialog med författaren under resans gång. På köpet får jag chansen att få insikt i andra människors världssyn och känsloliv, och inte alltför sällan putsa på min allmänbildning.

Vad gör du helst när du är ledig?

Jag är en hemmafixare av rang, så då vill jag sylta, safta, snickra, sy, odla, fixa och dona, gärna med en nyhetspodd i bakgrunden.

Vilken är din hemliga superkraft?

Jag är orimligt pepp (selektivt applicerat).

Tre böcker du skulle ta med dig till en öde ö?

Först och främst tar jag Hōjōki skriven av den japanske munken Kamo no Chōmei på 1200-talet, efter han flytt stan och bosatt sig i en liten hydda. Där finns säkert sobra reflektioner över tillvaron att ta till hjälp i en belägenhet som denna. Jag tar även med min tjockaste japanska grammatikbok och en lärobok i jiddisch.

Nyutgivna böcker

Bland våra nyutgivna böcker hittar vi bland annat En smärtfri tillvaro, en originell och fantasirik skildring av psykisk ohälsa. Romanen Turbulens är en berättelse om tvivel och komplexa relationer i en ­komplicerad värld. Mats Norells bok Döm inte mig bjuder på spänning och intriger med excentriska människor och infernalistiska rävspel.

En smärtfri tillvaro

Robert Larsson

Jens Edman är en vanlig ung man som en gång i tiden drömde om att resa och upptäcka världen – och ibland om att vara skåde­spelaren Gösta Ekman. Men på grund av en kronisk smärta i höften är han numera förpassad till en grå och enformig tillvaro i uppväxt­orten Flodsjö. Ju mer handfallna läkarna står inför hans komplicerade skada, desto djupare faller Jens ner i en depression. Så en dag, precis när han är på väg att ge upp, ringer hans läkare med en otrolig nyhet: det finns ett nytt revolutionerande läke­medel som kan eliminera alla former av yttre och inre smärta!

en-smartfri-tillvaro

Ta aldrig fler än en!

En smärtfri tillvaro är en originell och fantasirik skildring av psykisk ohälsa. Med lika delar humor och allvar berättas om en introvert man som tvingas ut på ett hisnande äventyr i gränslandet mellan dikt och verklighet. Vad är det egentligen för krafter som ligger bakom mirakelmedlet mot smärta? Vad har en urmakare i Polen med saken att göra? Ska Jens äntligen få uppleva äkta kärlek? Och vad gör Gösta Ekman på en vårdcentral i Småland?

Turbulens

Hans Dahlin

turbulens

Ruben är en trettiofemårig lärare som fortfarande bor hemma hos sin mamma. Hans liv är förutsägbart, till den dag han drabbas av två kvinnors skilda viljor och öden.

Cilla, tvåbarnsmamma och feminist, har en helt annan syn på kär­leken än han och hon skakar om hans tillvaro i grunden. När Cilla på grund av en intervju i tidningen utsätts för hot och hat, vägrar hon att vika sig, vilket gör att dödshoten mot henne blir till mer än bara hot.

Sara är den smartaste i Rubens klass, med en analytisk förmåga utöver det vanliga. Men hennes regelbundna frånvaro och blåmärkena på hennes kropp ger Ruben huvudbry. Hur långt är han villig att gå för att skydda en person han knappt känner?

Turbulens är en berättelse om tvivel och komplexa relationer i en ­komplicerad värld.

Adlibris
Bokus

Samla alla rubrikerna

Sara Pejlare

samla-alla-rubrikerna

Tack för alla rubrikerna
Tack på förhand och efterhand
Tack för de dikter som inte syns
Tack för allt mellan raderna
Tack för allt jag kan
Tack för det monotona och våldsamma
Tack för att jag är hemma utan land

SAMLA ALLA RUBRIKERNA! är en komprimerad berättelse bestående av såväl spillror som av sammanhang. Varje dikt är en egen helhet men tillsammans blir dikterna en värld som rymmer liv och verklighet.

Adlibris
Bokus

Döm inte mig

Mats Norell

dom-inte-mig

När den framgångsrika vd:n Timmy träffar thrillerförfattaren Mona är hans lycka total. Hon är allt han önskar sig: vacker, intelligent och spännande. De påbörjar genast ett passionerat förhållande. Men snart kompliceras relationen av Monas dunkla bakgrund och Timmys infekterade konflikt med sin excentriske kollega Jens.

Relationen blir alltmer komplex när en ung kvinna träder in i bilden – och inte vilken kvinna som helst. Ett infernaliskt rävspel inleds och Timmy skymtar en annalkande avgrund. Vem är Mona egentligen? Vad vet hon om Timmy? Timmy gör allt i sin makt för att inte tappa balansen på livets knivsegg. Frågan är om det räcker?

Adlibris
Bokus

Kommande böcker

En spårväg genom Lund. Få, om ens något projekt, har väckt så mycket känslor bland Lundabor. Detta och allt om vägvalen, dramatiken, sveken, kriserna, stadsutvecklingen, motståndet och de avgörande ögonblicken kan ni läsa om i boken ”När spårvägen kom till Lund” som förutom författarnas erfarenheter bygger på intervjuer med politiker, tjänstemän och näringslivet. För dig som gillar nervkittlande läsning kan vi rekommendera ”Virusjakten” som är en spänningsroman om utpressning och status i en skoningslös jakt på pengar och makt där maffian slår sina klor i läkemedels­industrins miljardvinster.

Resans hemlighet

Tanja Iskender

resans-hemlighet

Leo är en helt vanlig pojke – nästan. Han har en unik gåva som en dag tar honom ut på hisnande äventyr och in i en magisk värld. Följ med Leo när han gör det han älskar, på en resa ut i världen, genom kändisskap och intriger. Är Leo kanske en del av en större plan som han inte känner till?

Resans hemlighet är den första av tre böcker om Leos gåva.

Släpps 1 april, du hittar titeln hos bland annat Adlibris och Bokus.

Virusjakten

Anders Frisk

virusjakten

I en skoningslös jakt på pengar och makt slår maffian sina klor i läkemedels­industrins miljardvinster. Den svenske läkaren och medicinska forskaren Martin Walentin har lyckats med det som många bara drömmer om. Efter år av outtröttlig forskning kantad av både framsteg och bakslag har han och hans team äntligen lyckats lösa virusets gåta. Ett erkännande inom den medicinska eliten är inom räckhåll, men framgången har sitt pris.

Skrupelfria intressen i den kriminella världen, som inte drar sig för kidnappning, utpressning och mord, har gjort Martin till måltavla. När hoten mot familjens trygghet blir för stora fattar Martin sitt livs svåraste beslut. Han offrar förtroenden och personliga relationer för att på egen hand försöka skaka av sig sina förföljare.

Virusjakten är en spänningsroman om utpressning, status och jakten på uppmärksamhet.

Släpps 15 april, du hittar titeln hos bland annat Adlibris och Bokus.

Marieholm – En sörmländsk sommarsaga

Mats Ingemarsson

en-sormlandsk-sommarsaga

I Uppsala möts en höstkväll två studenter: berättarjaget och den sällsamma Andrea. Det blir inledningen till ett uppvaknande och annorlunda vänskapsband som får sin blomstringstid då Andrea bjuder hem till herrgården Marieholm en sommar.

Utlämnade till varandra berusar de sig på böcker och ungdomliga upptåg med den idylliska staden Mariefred inpå knuten. Liv och litteratur flyter ihop och förgyller sommardagarna, som snabbt avlöser varandra.

Men i bakgrunden finns också mörkare undertoner. Vad är det för historier Marieholm bär på? Och vem är Andrea, egentligen?

Släpps 20 april, du hittar titeln hos bland annat Adlibris och Bokus.

Så kom spårvägen till Lund

Christer Ljungberg
Håkan Lockby

sa-kom-sparvagen-till-lund

Sedan den 13 december 2020 rullar spårvagnar i Lund.

Den nya spårvägen är den första i Sverige på 110 år och det mest omdebatterade stadsbyggnadsprojektet i Lunds historia. Ett unikt projekt som diskuterats i över 30 år, från en idé om en stadsutveckling i östra Lund med spårburen trafik som ryggrad, till att spårvägen Lund C–ESS blev verklighet 2020. 

Att bygga en spårväg har aldrig varit ett mål, utan ett medel för att uppnå mål om en hållbar utveckling. Stadsutvecklingsprojekten i det så kallade ”Kunskapsstråket” och i den nya stadsdelen på Brunnshög är sammanflätade med spårvägsprojektet. De förutsätter alla varandra.

Anledningen till att spårvägen varit svår för många att förstå och acceptera är kanske för att spårvägen inte i första hand ska lösa dagens problem – utan framtidens. Få om ens något projekt har väckt så mycket känslor bland lundabor. Detta och allt om vägvalen, dramatiken, sveken, kriserna, stadsutvecklingen, motståndet och de avgörande ögonblicken kan ni läsa om i denna bok som förutom författarnas erfarenheter bygger på intervjuer med politiker, tjänstemän och näringslivet.

 Håkan Lockby är före detta teknisk direktör i Lunds kommun. Han har arbetat med stadsbyggnads- och trafikfrågor i politiskt styrda organisationer i mer än 35 år.

Christer Ljungberg är grundare av konsultföretaget Trivector, som arbetar med hållbara transporter. Han är också entreprenör, föredragshållare och skribent.

Ljudböcker

Lyssnar du hellre än läser? Ladda ner eller streama, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!

I mörkret ser jag dig klart

Alexander Skantze

Alexander Skantze - I mörkret ser jag dig klart

Plikttrogne tjänstemannen Mika lever tryggt villaliv i ­Karlskrona med ordentliga Ellen och hennes son. De ­ensamma tonåren är långt borta, nittiotalet då världen stöptes om och han förtvivlat sökte en absolut idé. Då han hade sin korta vilda passion med den gåtfulla Thomasine, passionen som han sedan dess har flytt.

Flytt ända tills nu, när det förflutna hinner ikapp. När Mika måste rädda sin stad från ett stigande hav – och åter frestas att gripa och förverkliga en dröm.

I mörkret ser jag dig klart är en kärleksthriller som utspelar sig i Karlskrona, i nutid och dåtid. Med driv och närvaro gestaltar Skantze minnets och begärets växelverkan.

Pressröster:
”En tät berättelse som växlar mellan thrillerartade inslag och mer psykologiskt djupborrande partier… När [Skantze] nu, efter en tystnad på tjugo år, återvänder som författare är det med en mognare röst, men formmässigt är den litterära spänstigheten intakt.” /Vi

”Detta är, vill jag hävda, språkligt och formmässigt en nästan fulländad roman.” /Barometern / Blekinge Läns Tidning

”En språkligt driven författare och skicklig dramaturg. Skantze bjuder på en berättelse med flera bottnar” / Sydöstran

”I skildringen av Mikas djupa främlingskap inför världen finns en trasighet som är alldeles exakt” / DN

Recension i Tidningen Vi
Recension i Dagens nyheter.
Recension i BTJ-häftet
Recension i Barometern

Adlibris
Bokus
Storytel

Det är väl bara att…

Christina Blomquist

Christina Blomquist - Det är väl bara att ...

– När batteriet är fullt finns energi till hundra procent, säger han och pekar med pennan på den gröna färgen som fyller upp batteriteckningen. Sedan suddar han bort det mesta av färgen så att bara ett tunt grönt fält finns kvar.

– Här är du, fortsätter han.

Nu försvinner även det sista gröna fältet under tavel­sudden. Han vänder sig halvt om och ser rakt på mig medan han knackar med knogen på det urladdade batteriet på white­boardtavlan.

– Och här. Här är man död.

Det är väl bara att … är en självbiografisk roman om en kvinna som får diagnosen utmattnings­syndrom men som varken vill eller kan acceptera situationen. Läkaren måste ha fel, hon kan visst kliva upp ur sängen. Han förstår inte hur krångligt allt skulle bli om hon blev sjukskriven. Men sjukskriven blir hon. Christina, som alltid satt andra i första rummet, får hantera den kanske svåraste utmaningen i hela sitt liv: att värna om sig själv.

Adlibris
Bokus
Storytel

Åminnen

Christer Nilsson

Christer Nilsson - Åminnen

”Pappa parkerade bilen vid kanten av en skogs­bilväg och vi gick ett femtiotal meter genom skogen fram till bäcken. Kvällen var ljum och molnig och det var vindstilla. Jag hörde några spröda fågelstrofer och ansattes direkt av inande myggor. Det kändes som om myggorna väntat på oss.”

I Västerbottens inland växer en pojke upp mitt under en brytningstid. Livet i den lilla byn sliter honom mellan det gamla och det nya, mellan nostalgi och framtidsdrömmar, mellan sin gammalkristna fostran och den pockande världen ute vid kusten. Men det är också en tillvaro där äventyren – oftast kring ån – utgör en möjlig väg till frigörelse.

Åminnen är en berättelse om gengångare och bil­tjuvar, om Gud och Hylands hörna, om bäck­metning och charter­resans intåg. Men det är även en skildring av Sverige, speglat i den norrländska åns ljuva, men förrädiska vatten.

Adlibris
Bokus
Storytel

Du hittar fler ljudböcker på vår hemsida 

Dinter utan filter

Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig podcast om litteratur och liv.

Dinter utan filter fortsätter sitt enträgna arbete. Varje samtal med sin specifika ton och känsla. Nu har turen kommit till en författare vars senaste bok är skriven utan ett ord för mycket. Den är glasklar och precis. En nedstigning i minnesvärlden som väcker läsarens egna minnen.

Ia Genberg

Foto: Sara Mac Key

Författaren i fråga debuterade 2012 med romanen Söta fredag och alldeles nyligen kom hennes fjärde bok, den hyllade romanen Detaljerna. Gäst i detta avsnitt av den filterlösa podden är Ia Genberg.

Stort tack till Ia för att hon ville vara med. Stort tack även till skådespelaren Anna Lyons för fina inläsningar.

Samt såklart ett varmt tack till bokförlaget Ekström&Garay. Utan er inget Dinter utan filter!