Ekström & Garay nyhetsbrev oktober 2022
Stora novelltävlingen drar i gång 1 november 2022
Ekström & Garay arrangerar för tredje året i rad Stora novelltävlingen i samarbete med Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten. Den 1 november går startskottet för årets tävling.
I prispotten ligger 50 000 kr!
Nu har din novell chansen att vara med i en antologi tillsammans med nio andra noveller som ges ut av Ekström & Garay förlag. Den vinnande novellen kommer även publiceras i Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen. Vinnaren erhåller dessutom en prissumma på 35 000 kr, tvåan 10 000 kr och trean 5000 kr.
Tävlingen riktar sig till dig som skriver noveller på svenska och du har fram till 31 mars 2023 på dig att skicka in ditt bidrag.
Detta är en unik möjlighet för dig att synas och för oss att uppmärksamma nya svenska novellförfattare. Alla får vara med i tävlingen, oavsett tidigare erfarenhet och erkännande. I tävlingsjuryn sitter författare tillsammans med representanter från förlaget och dess samarbetspartners.
Din novell har chansen att bli ett av de vinnande bidragen. Låt dig inspireras och börja skriv på din novell redan idag! Vi ser fram emot ditt bidrag med spänning.
Håll utkik, mer info kommer!
Tack till våra samarbetspartners!
Vinnare och hållbarhetshjältar!
Organisationen Ätbart blev vinnarna av ”årets hållbarhetshjälte” i Svenska hjältar 2021. Tre unga drivna män och en lika driven kvinna stod inte ut med det galet stora matsvinnet vi har i Sverige och bestämde sig för att göra något åt det! Vinnare och hållbarhetshjältar! Amar Rekic, Mickaël Gayet, Inga-Lill Berggren samt Gabriel Johansson.
Ekström & Garay fick frågan av TV4 att sponsra med ett pris till en av vinnarna i den hjärtevärmande galan Svenska hjältar. Svaret var ett självklart JA!
Ekström & Garay vill gärna vara med och bidra till att inspirera fler människor att minska på matsvinnet. Kristin Kaspersen var programledare för galan och var med vid utdelningen av ett pris i form av en bokutgivning sponsrad av Ekström & Garay till Föreningen ”Ätbart” från Skövde som blev vinnarna av ”Årets Hållbarhetshjälte 2021”. Priset överlämnades av kändiskocken Marcus Aujalay som även erbjöd sig att vara ett bollplank till vinnarna för att förverkliga sitt arbete med en kokbok bestående av recept med resterna du har i kylskåpet.
Ätbart var på plats på bokmässan i Göteborg och en av våra redaktörer fick en pratstund med Gabriel och Mickaël som bland annat berättade varifrån de får all sin kunskap om hur man kan minska matsvinnet.
Hur fick ni inspiration till boken?
– Det handlar väl i grund och botten om hela syftet med vår förening Ätbart som handlar om att minska matsvinnet och med målet att halvera matsvinnet till år 2030. Och det handlar ju mycket om att få folk att ändra sina vanor och att ställa om, samt hur man förhåller sig till mat och matsvinn. Vilket bättre sätt att göra det på än genom en bok?
– Det är också väldigt högaktuellt just nu med stigande livsmedelspriser, med den situationen vi ser i världen. Om en familj då kan spara 8000 kronor i månaden så gör det väldigt stor skillnad. Så det känns också lite som en skyldighet att visa på att det finns någonting man kan göra och att det är väldigt lätt, både för miljön och för plånboken.
Hur lång tid tog arbetet från idé till bok?
– Snart ett år. Vi fick reda på att vi skulle få möjlighet att göra den här boken i december förra året och sedan i våras så drog arbetet igång på idéstadiet med att försöka landa i vad är det vi ska ta fram, vad boken ska handla om och vad den ska innehålla. Sedan har vi jobbat med det fram och tillbaka fram tills nu egentligen, då den börjar bli färdig.
– Vi är väldigt många så det har varit många åsikter, mycket tankar. Men jag tror också det är därför resultatet blir så bra.
Hur har ni samlat kunskap till boken?
– Det är blandat, mycket av den fakta som finns i boken är tagen från olika rapporter, som livsmedelsverket och andra myndigheter.
– Det är viktigt att det finns en kredibilitet i allt. Sedan har vi Lotta som är vår utbildningsansvarige, hon är civilingenjör i miljösystem- och ekosystemteknik.
– Sedan är det väl också ett matsvinns-intresse vi har själva. Flera av tipsen i boken är ju sådana som jag själv använder hemma.
– Och sedan det här med att man måste försöka få med en personlighet i det hela. Det är klart att man kan jobba med rapporter men det är ju inte i rapporterna det händer, utan det är ju vad man gör med rapporterna som gör skillnad. Det är det vi tar med oss, att visa på att detta är mer än en rapport, det är en möjlighet och ett experiment. Markus Aujalay, som har med lite recept i boken, hade ju massa bra tips.
– Vi har ju också fått den möjligheten att samarbeta med en stjärnkock som är med i boken som delar med sig av tips, tankar och recept för hur man tar tillvara på sådant som blir över och lagar någon riktigt god rätt av det.
Vad blir nästa projekt?
– Vi har ju många olika satsningar hela tiden för att minska matsvinnet. Dels handlar det om att utveckla våra utbildningar, se hur vi kan nå ut till fler, både företag, kommuner och skolor, för att kunna informera om matsvinn och hur det kan minskas.
– Speciellt det här med skolor, det tycker vi är extra viktigt. Nu har vi jobbat mycket retroaktivt, vi har hämtat upp och omfördelat livsmedel i olika led och olika former. Men vi känner ändå att vi måste komma till roten av problemet. Det vill säga att vi måste jobba med människor, inte mot människor. Det är ju trots allt vi som ligger till grund för det matsvinn som uppstår på olika sätt, men då är det ju också vi som kan göra någonting åt det. Vi ser det snarare som en möjlighet än ett problem, människor kan ju anpassa sig och lära sig nya saker. Och att då jobba med olika typer av projekt, för vi har ju ett par stycken på gång, speciellt inom utbildning, vilket är jättespännande!
Arbetet med boken ”Ätbart – en svinnbra handbok” är nu klart och släpps 15 november hos bland annat Adlibris och Bokus.
Visste du att du kan frysa in mjölk och vin, göra buljong på rotfruktsskal och ströbröd av gamla brödskivor?
Ätbart – en svinnbra handbok ger dig användbara råd och recept för att minska ditt matsvinn. Här presenteras även tankeväckande fakta om matsvinnets alarmerande klimatpåverkan och kostnader. Att minska matsvinnet är en av de viktigaste och enklaste sakerna du kan göra för klimatet. Dessutom kan du spara tusentals kronor på att slänga mindre mat. Boken innehåller allt från vägledning vid planering av inköp och tips om hur du förlänger varornas hållbarhet, till recept på goda och svinnsmarta måltider.
Släpps den 15 november hos Adlibris, Bokus m.fl
Recensioner
BTJ-häftet recenserar Malmö och andra dikter
”Dikterna är lätta att förstå och inbjudande också för andra än de riktigt inbitna lyrikälskarna. Ibland blir dikterna mer fyndiga än roliga, ibland är det vice versa. Men sammantaget utgör samlingen en hyllning åt livet, så som det tett sig, så som det drömts och så som det kunnat bli. Somt diktar inte barder om, menar Frostegård, men själv gör han just det. Malmös gigantiska finansiella underskott, Staffan ”Straffan” Tappers beryktade straffmiss mot Polen, segregation och överklass: PK är han i sina dikter definitivt inte, men han är heller ingen okänslig politisk kommentator. Originellt är det, hur fast i diktartraditionen poeten än är.
Helhetsbetyg: 4.”
– Michael Economou, BTJ-häftet nr 20, 2022
Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska Institutet samt överläkare. Jämte vetenskapliga artiklar, tidningsartiklar och essäer har han gett ut flera böcker med evolution som tema, bland annat Nästan allt om människan och Evolutionen och jag (Volante förlag). Han har även gett ut fem romaner, bland annat Salomos vikarie, Älgarnas vinter (Albert Bonniers förlag) och Det var så här det började (Lava förlag). Detta är hans debut som poet.
BTJ-häftet recenserar Präst bakom galler
”Under 20 år var Kronobergshäktet på Kungsholmen Birgitta Winbergs arbetsplats. Hon intresserade sig för människorna bakom brotten och fann snabbt att många kom från samma samhällsklass som hon själv. Hon har under sina år som präst mött såväl rånare, pedofiler, mördare som ekonomiska brottslingar. Språket i boken är oförblommerat och lättfattligt. Texten är fängslande och stark med beskrivande kapitelrubriker som Makt och förakt samt Ondska och människovärde.
Helhetsbetyg: 4.”
– Maria Fridstjerna, BTJ-häftet nr 15, 2022
Birgitta Winberg blev präst mot alla odds, uppvuxen i en arbetarförort där ingen väntade sig att hon skulle läsa vidare. I början kände hon sig som en utomjording på universitetet och hoppade först av studierna. Men sedan blev hon präst för dem som inte riktigt passar in kyrkans medelklasspräglade miljö.
I ”Präst bakom galler” berättar hon om de människor hon mött i häktet och hur de påverkat hennes syn på brott och straff, på gott och ont och på sig själv. Eller med hennes egna ord: ”Mina 20 år som häktespräst har lärt mig mycket, både om mig själv och andra. De har lärt mig om människans godhet och ondska och att ingenting är enkelt och svartvitt.”
Artiklar
Göteborgs-Posten intervjuar författaren och marinbiologen Kennet Lundin
Kennet Lundin är marinbiolog och vetenskaplig intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum samt docent vid Göteborgs universitet. Han arbetar särskilt med marina ryggradslösa djur. Kennet skriver både populärvetenskapligt och forskningsinriktat, samt är författare och medförfattare till flera böcker om havets djur, som Nationalnyckeln för Sveriges flora och fauna. Han är ofta anlitad i media och en aktiv föreläsare.
”Kennet Lundin har blivit känd som marinbiologen som äter allt. Nu har han skrivit en kokbok om havets oprövade läckerheter. Vad sägs om en vattenloppasoppa med manetsmörgås, eller en bräserad marulk med sjöpung?
– Vissa saker äter man bara en gång, säger han.”
Läs hela intervjun i Göteborgs-Posten (prenumeration krävs)
Kennet besökte även Sveriges radio P4 Göteborgs programledare Per Dahlberg där han bland annat hör Kennet beskriva smaken på Tarmsjöpung, låter det gott?
Lyssna här
Inget påverkar planetens livsmiljö så mycket som vad vi äter och på vilket sätt vi skaffar vår mat. Den här boken fokuserar på livet i havet och berättar om mångfalden av ätliga (och även några mindre ätliga) havslevande djur och växter. I Sverige använder vi bara ett fåtal av alla dessa arter och fiskar dem ofta för hårt. Om vi lättade på trycket för havslevande arter och samtidigt breddade oss i urvalet och provade andra arter skulle det gynna både vår egen hälsa och havets biologiska mångfald.
Boken ger dig handledning till nya marina smakupplevelser, samtidigt som du lär dig lite marinbiologi på kuppen. Följ med på en klättring ner genom livets träd bland Västerhavets alla sorters organismer, med gastronomiska och kulturhistoriska nedslag, som kommer att förändra din syn på havet.
Helsingborgs dagblad intervjuar Filippa Törnwall
Skrivandet har alltid funnits med henne. Nu debuterar Filippa Törnwall med boken Vax som har en huvudkaraktär hon själv beskriver som högst obehaglig.
Född och uppvuxen i Ängelholm med många äventyrliga resor och förmånen att få bo utomlands som barn och tonåring berikade hennes uppväxt. Kärleken till goda berättelser har varit med henne sedan barnsben. Sedan en tid tillbaka bor hon i Lomma men besöker gärna sin mamma som bor kvar i Ängelholm.”
Läs hela intervjun i Helsingborgs Dagblad (prenumeration krävs)
Lennon Johnson har lyckats göra det ingen gjort förut. Som ende afroamerikan någonsin har han antagits till Little Big high, en elitskola i den amerikanska Södern.
Albin Hudson, skolans fruktade rektor, är dock allt annat än nöjd med sin nya elev. Driven av rashat, men också av en märklig känsla av att tappa fotfästet i pojkens närvaro, går han in för att göra Lennons studietid till ett inferno.
Vad ingen av dem vet är att deras liv är ofrånkomligt sammanflätade.
Vax är en berättelse om femtiotalets USA. Om klass, rasism och våld. Om ungas maktlöshet i en kontrollerad vuxenvärld. Men också om kärlekens kraft, och att det aldrig är för sent att be om förlåtelse.
Sydsvenskan intervjuar Jan Johannesson
”Men väl framme vid arrangemanget Tycho Brahe-museet by night och Vens höstmarknad är det faktiskt fullt med folk. En stor del av öns nära 400 bofasta verkar ha tagit sig till museet på öns mitt. Det tindrar av ljus kring hela museet som huserar i den omgjorda Allhelgonakyrkan och runt de omkringliggande krogarna. En foodtruck serverar mat från ön och det bjuds på fårull, vilket är varm äppeldryck med fluffig vit grädde. Höstmarknaden har fått undfly regnet och söker skydd inne i kyrkan.
’Det var tur att vi fick komma in’, ler Jan Johannesson vars debutbok annars hade klarat regnet illa. Efter ett liv som civilingenjör använde han både sina erfarenheter från näringslivets strategispel, sin ö Ven och sitt teknik- och historieintresse för att skapa spänningsromanen ’Tychonium – upptäckten’.”
Läs hela artikeln i Sydsvenskan (prenumeration krävs)
Jan Johannesson (f 1969) är född i Landskrona och uppvuxen i Borstahusen. Han har sedan barnsben tillbringat mycket tid på Hven, där stora delar av hans släkt kommer ifrån. Sedan drygt 20 år bor han i Lund och har varit bosatt i Frankrike och Schweiz. Jan är civilingenjör, strategikonsult och arbetar aktivt i flera styrelser. På sin lediga tid ägnar han sig åt båtliv samt utförsåkning med familjen och att läsa om historiska händelser.
Tychonium – upptäckten är Jans debutroman och är första delen i en romansvit. Tychonium – experimentet utkommer på Ekström & Garay våren 2023.
När telegrammet från Stockholm når Nobelpristagaren i fysik 1903 kommer det märkligt nog samtidigt gratulationer från den ryske tsaren. Det gåtfulla meddelandet från Vinterpalatset i Sankt Petersburg blir startpunkten för sällskapet Brahes Familia att på nytt undersöka den våldsamma upptäckt som Tycho Brahe och hans syster Sophie gjorde på Hven i mars 1590.
Den unga och envisa forskaren Kirsten Rööd-Michelsen leder tillsammans med aristokraten lady Mooretap Brahes Familia – den hemliga organisationen som förvaltar Tycho Brahes bäst bevarade hemlighet: ett för omvärlden okänt och våldsamt alkemiskt experiment. Mordet på en kejserlig telegrafist och den infekterade stämningen i Rysslands ministerråd blir avgörande för sällskapets framtid, och dess medlemmar. Vad händer när personlig vinning värderas högre än världsfreden?
Jan Johannesson tar med läsaren till Bajkalsjöns istäckta vatten, till den svenska fjällvärlden och en katastrof till sjöss – till en värld där både freden och Brahes explosiva hemlighet står på spel.
Tychonium – upptäckten är en svindlande och fantasieggande historisk spänningsroman om hemliga sällskap, maktspel och stora upptäckter.
Libri Resurrecti
Har du läst Ekström & Garays blogg Libri Resurrecti? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv.
Ekström & Garay förlag vill, tillsammans med kulturmagasinet Opulens, uppmärksamma bortglömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.
Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!
Denna gång lyfter vi fram författaren av familjen Hedenhös – Bertil Almqvist
Bertil Almqvists suveränt tecknade och berättade bilderböcker om familjen Hedenhös – pappa Ben, mamma Knota och barnen Sten och Flisa – inleddes 1948 med ”Barna Hedenhös i stenåldern”, och slutade 1971 med ”Barna Hedenhös i England”. Jag fick dem länge varje jul, de första dock med någon fördröjning tills jag kunde stava mig genom dem. Bildminnena av dem sitter fast ännu efter alla år. De sista fem böckerna, bland annat om Paris och London, som kom när jag hade passerat bilderboksstadiet har jag inte läst, men jag borde nog göra det. De är säkert lika finurligt hopkomna som de föregående.
Läs fortsättningen här
Intervju med poeten och förlagschefen Paul Nilsson
En man med många strängar på sin lyra, Ekström & Garays förlagschef Paul Nilsson, släpper sin fjärde diktsamling.
”Ett hus med vingar” släpps den 28 okt hos bland annat Adlibris och Bokus
Varifrån får han sin inspiration och vad har diktboken betytt för honom? Svaren på detta och annat får du reda på i intervjun nedan.
Berätta lite om dig och din bakgrund
Jag är uppväxt i Burlövs kommun som ligger mellan Malmö och Lund. Kommunen är tudelad i de socioekonomiskt mycket olika orterna Åkarp och Arlöv och att växa upp med en fot i var och en av dessa orter har präglat mig som människa. Jag började skriva dikter som ung och var under 90-talet verksam i föreningen Vi Poeter. Under 90-talet bodde jag flera år i Mexiko och Chile. Efter studier i dessa länder samt i Sverige tog jag min masterexamen i sociologi i Lund. I 15 års tid var jag verksam som projektledare och chef inom arbetsmarknadsområdet i olika offentliga verksamheter. Sedan 2020 jobbar jag på förlaget Ekström & Garay där jag sedan årsskiftet är verksam som förlagschef. Ett hus med vingar som kommer ut på förlaget är min fjärde diktsamling på svenska.
Hur kändes det att ha sin tryckta diktbok i handen?
Det känns på ett sätt befriande att ha satt punkt för ett mångårigt projekt och gå vidare. Samtidigt känns det lite sorgligt, som att lämna en vän man gått hand i hand med under lång tid.
Vad har diktboken betytt för dig?
Denna bok är speciell för mig. Dikterna tar avstamp från en betydelsefull plats i mitt liv, en plats som också varit mitt hem i snart 15 år. Man kan nog säga att jag är mer närvarande i denna boken. Jag har arbetat i mig själv på ett annat sätt än i mina tidigare verk och jag tror att jag av detta har blivit lite modigare i mitt skrivande.
Hur väcktes idén till diktboken?
Jag hade några få utgångsidéer. Jag ville utgå från just den här sekunden, från just den här platsen där jag skriver. Jag ville filtrera bort allt brus, minimera allt till en enda natt där livet och döden möts. Att kvarnen skulle bli en nod för symboliken var en tidig tanke som jag försökte hålla fast vid. Likaså bestämde jag mig tidigt för en rytm med treradiga verser.
Vad hoppas du att läsarna ska känna när de läser diktboken?
Jag finner själv en tröst i att tänka att livet är större än livet och att jaget är större än sig själv. Men jag lämnar åt varje enskild läsare att ta till sig mina dikter på det sätt som de vill och kan. Hoppas så klart att någon berörs.
Vad är det bästa med att skriva?
För mig är poesin en fredad zon där jag alltid kan vara mig själv och skrivandet ger mig samma glädje som leken ger små barn.
Varifrån får du din inspiration till att skriva?
Jag finner inspiration i det stora och det lilla. I den enskilda människans vanmakt, vardagskamp och tillkortakommanden. I drömmarna om en bättre värld. Vid havet, i en blomma, i en blick. Överallt!
Finns det några poeter du beundrar?
Jag beundrar dikterna mer än diktarna även om en del poeter är beundransvärda både som människor och i ord. De kanske är de bästa? Pablo Nerudas dikter har betytt mycket för mig. Michael Strunge läste jag tidigt, Henrik Nordbrandts dikter berör mig, Wislawa Szymborskas likaså. Tomas Tranströmers diktverk är en följeslagare. För att nämna några.
Utdrag
då och då
öppnar jag asken
med de murknande fartygens röster
och de rostiga karusellernas
pulveriserade
skratt och gråt i jorden
det är någonting sakralt
efterlämnat
i själva luften vi andas
som utgör oss
ger oss liv
och möjlighet att ge liv
som gör
våra små jag
lite lättare att bära
och världen
som snurrar runt omkring
lite lättare att bejaka
Kronetorps mölla i Arlöv, byggd 1841, är en väderkvarn belägen på ortens högsta punkt. Häromkring har man funnit boplatser från de första människorna som levde i Sverige, och trakten har bebotts sedan dess. I denna boks rader står kvarnen som symbol för varaktigheten, en fast punkt i den mån sådana finns, en maskin som borrar oss djupt ner i den goda jorden eller lyfter oss högt över allt det betydelselösa. Här går livet och döden hand i hand, och när natten siktats från samtidens brus blir jaget större än sig självt.
Ett hus med vingar släpps 28 oktober hos bland annat Adlibris och Bokus
Nyutgivna böcker
Hösten bjuder på vackra färger i olika nyanser av rött, gult och orange i en ständig rörelse av vindens pustar, visst är det ljuvligt? Efter en härlig promenad kan man njuta av att försvinna in en annan värld ett tag, kanske i en värld av spänning? I månadens nyhetsbrev tipsar vi om två spänningsromaner. Psykologens testamente är en vindlande spänningsroman där historiens brutala stöveltramp står i centrum – såväl i Europa som i Afrika – men också hoppet och tilltron på det goda, drömmen om att en dag finna frid i själen. Drama Aqua är en spänningsroman om stora som små miljöfrågor, deras påverkan på våra vardagsliv, och de förödande konsekvenser som kan följa när människan missbrukar ny teknik.
Psykologens testamente
Jan Sandgren
Det närmar sig midsommar. På ett förmöget sommarnöje på ön Gällnö förbereder den urstarka 75-åringen Sigrid Steen helgfirandet tillsammans med sin livs kärlek och sin bästa vän. Hon har allt man kan önska sig i livet. Åtminstone nästan.
På en annan del av ön gräver ungkarlen och fiskaren Johnny ett allt större hål i sin själ. Samtidigt som han tafatt försöker ta hand om sin alkoholiserade mamma sörjer han förlusten av den enda vän han någonsin haft. Om de nu ens var vänner.
Någon annanstans, djupt in i skärgårdens mörka hjärta, är den före detta barnsoldaten Li tillfångatagen. Hon vet inte var hon befinner sig eller vad som ska hända med henne, men hon vet att hon måste fly. Nu.
Samtidigt sitter den 93-åriga förintelseöverlevaren Ella Stern i sin lägenhet i innerstaden och väntar på att hon ska dö. Men inte riktigt ännu. Det finns en sak hon måste göra först.
När dessa personers vägar korsas i den idylliska svenska sommaren sätts inte bara deras liv på sin spets utan också hela mänsklighetens.
Psykologens testamente är en vindlande spänningsroman där historiens brutala stöveltramp står i centrum – såväl i Europa som i Afrika – men också hoppet och tilltron på det goda, drömmen om att en dag finna frid i själen.
Jan Sandgren (f 1954) är beteendevetare och entreprenör. Han är född och boende i Stockholm där han skriver på flera böcker. Han är grundare av Bizmind AB som utvecklar psykologiska algoritmer, modeller och metoder.
Han är också medgrundare till Zebrain AB som demokratiserar coaching genom digitala lösningar. Jan har tidigare utkommit med boken Sprid pyramiderna, ledarskap i en ny värld (2009).
Drama aqua
Jörgen Carlsson
När docent Carl Gregergren knatar ner till insjön han har till granne upptäcker han att vattnet sjunkit undan dramatiskt. Carl börjar dokumentera vattennivån i Lillsjön, som sjunker undan centimeter för centimeter. På andra sidan vattnet ligger ett företag med en anonym hemsida utan information om vad de sysslar med.
Carl förlorar sig i jakten på vad företaget håller på med och om de har med de sjunkande vattennivåerna att göra. Med hjälp av en miljörörelse får han kontakt med experter inom hydrologi, kemi, mikro- och molekylärbiologi i jakten på sanningen.
Samtidigt finns det de som får veta vad Carl har börjat nysta i – och gör allt för att förhindra sanningen från att komma fram.
Drama Aqua är en spänningsroman om stora som små miljöfrågor, deras påverkan på våra vardagsliv, och de förödande konsekvenser som kan följa när människan missbrukar ny teknik.
Jörgen Carlsson (f 1944) är uppvuxen i Västerås men bor sedan många år i Uppsala. Jörgen är professor emeritus vid enheten för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet med strålningsbiologi, tumörbiologi och experimentell nuklearmedicin som specialiteter. Han är medförfattare till flera fackböcker och många vetenskapliga och några populärvetenskapliga artiklar.
Jörgen debuterar på Ekström & Garay med spänningsromanen Drama Aqua. Titeln är en lekfull omformulering av ”aqua drama”, 1800-talsteaterformen som var populär i England, Frankrike och USA, där arenor översvämmades för att återskapa ett historiskt skeende, exempelvis kända sjöslag.
Kommande böcker
Bland våra kommande böcker har vi valt ut två böcker som utspelar sig under olika tidsepoker. Skillnaden mellan att leva på 1500-talet och 1900-talet är som bekant stor. Människans känslor och tankar kan dock inte ha skilt sig så mycket, vi är ju trots allt tänkande människor nu precis som då. Hur mycket styr minnena, samhällets struktur och andra människor en som individ? Författaren Leif Jonsson cyklar omkring och minns sin uppväxt i industrisamhället Sandviken då det började stå på egna ben efter att i cirka hundra år ha varit styrt av ortens järnverk. Hans bok Hur det kunde ha gått till uppmärksammar samhällsförhållanden under två epoker i den svenska industrihistorien; dels den förindustriella under andra halvan på 1800-talet och början på 1900-talet, dels den högindustriella på 1950- och 1960-talen.
Författaren Michael Ståhl (f. 1943) har ägnat hela sitt yrkesliv åt forskning och utvecklingsarbete i Afrika och skildrar 1500-talet i den historiska äventyrsromanen Prästkungen där dåtidens omvälvande skeden av stormaktspolitik, begynnande imperialism, religionsmotsättningar och vapenteknologi vävs in i huvudpersonernas konflikter, passioner och strider på liv och död. Romanen ger rika inblickar i Portugals stormaktsambitioner i Östafrika, Swahilistädernas motstånd och, framför allt, förhållandena på Afrikas horn där det kristna abessinska kungadömet står mot det muslimska sultanatet Adal.
Hur det kunde ha gått till
Leif Jonsson
Tänk att tankar om ett nytt stadshus föddes ungefär samtidigt som jag föddes och att det togs i bruk ungefär samtidigt som jag lämnade Sandviken tjugo år senare. Min avslutande resa vid min studentexamen från min trettonåriga skolgång i staden påbörjades på Jerntorget utanför stadshuset. Då kan man säga att jag var vuxen i bemärkelsen rustad för ett liv på egen hand. Jag kunde börja stå på egna ben och jag växte inte ur mina kläder lika snabbt längre.
Kan man säga samma sak om Sandviken? Kanske det!
Leif Jonsson cyklar omkring och minns sin uppväxt i industrisamhället Sandviken då det började stå på egna ben efter att i cirka hundra år ha varit styrt av ortens järnverk. En omvälvande tid skildras genom en kombination av återberättade minnen och gedigen efterforskning.
Hur det kunde ha gått till uppmärksammar samhällsförhållanden under två epoker i den svenska industrihistorien; dels den förindustriella under andra halvan på 1800-talet och början på 1900-talet, dels den högindustriella på 1950- och 1960-talen. Under den förindustriella grundlades samhället av järnverket. Under den högindustriella började det bli folkstyrt. Samtidigt byggdes det svenska välfärdssamhället. Med hjälp av dessa epokskildringar diskuteras sedan hur samhällets självständighetsblivande kunde ha gått till.
Släpps 16 november hos bland annat Adlibris och Bokus m.fl
Leif Jonsson (f. 1945) är docent i Tema Kultur och Samhälle vid Linköpings universitet. Han har intresserat sig för samhällsfrågor sedan tonåren. Som yrkesverksam har han arbetat för såväl statliga verk, privata företag som landsting. Som frilansande processkonsult har han varit rådgivare åt framför allt organisationsledare vid arbete med förändringar. Som universitetslärare har han undervisat studenter i organisationsteori och ledarskap. Som forskare har han framför allt intresserat sig för kommunledningar och deras arbete med samhällsutveckling. Som fackboksförfattare har han skrivit artiklar och böcker om samhällsfrågor, ofta med fokus på ledningsförhållanden. På senare tid har han publicerat ett antal friare sakprosabetonade böcker.
Hur det kunde ha gått till är Leifs tredje bok hos Ekström & Garay. Ett samhälle i omdaning utkom 2020 – ”en betydelsefull skildring av verksamheter och gemenskaper som riskerar att försvinna.” (BTJ) – följt av Hur det kunde ha varit (2021).
Prästkungen
Michael Ståhl
Prästkungen är en historisk äventyrsroman där 1500-talets omvälvande skeden av stormaktspolitik, begynnande imperialism, religionsmotsättningar och vapenteknologi vävs in i huvudpersonernas konflikter, passioner och strider på liv och död. Romanen ger rika inblickar i Portugals stormaktsambitioner i Östafrika, Swahilistädernas motstånd och, framför allt, förhållandena på Afrikas horn där det kristna abessinska kungadömet står mot det muslimska sultanatet Adal.
Släpps 26 november hos bland annat Adlibris och Bokus m.fl
Michael Ståhl (f. 1943) har ägnat hela sitt yrkesliv åt forskning och utvecklingsarbete i Afrika. Han har arbetat i Etiopien, Kenya, Uganda och Tanzania. Michael har varit chef för Nordiska Afrikainstitutet samt publicerat ett flertal vetenskapliga och populärvetenskapliga arbeten om utveckling i Afrika. Prästkungen, hans litterära debut, skildras genom ett galleri av karaktärer: en tvivlande präst, en försupen överste, en dödsdömd fånge, en svärmisk artillerist, en demonisk fältherre och många fler …
Ljudböcker
Lyssnar du hellre än läser? Streama din favorit, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!
Första vågen
Staffan Ekegren
”Vi liksom är i krig,
ett tyst och konstigt utan att fienden syns.
Den lever mitt ibland oss.
Vi skyddar oss genom distans,
när det är gemenskap vi behöver.”
När Sverige invaderas våren 2020 av en dittills okänd stormakt hamnar vårdpersonalen vid fronten.
I Första vågen fångar Staffan Ekegren deras röster, genom djupintervjuer inne på det slagfält som heter covid-IVA. Kusligt närvarande hör vi dem förändras medan de dagligen står ansikte mot ansikte med döden.
En känsla av undergång och apokalyps kommer nära, men även vänskap, humor och varmaste tillit – för när covid-19 möter sköterskor och läkare tvingar det fram en ny jämlikhet som kastar hierarkier över ända.
Du hittar fler ljudböcker på vår hemsida
Dinter utan filter
Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig podcast om litteratur och liv.
Dinter utan filter är tillbaka! I somras fick jag höra om en kommande bok av historikern Maja Hagerman. Temat var minne och glömska och jag gick såklart igång. Minne och glömska är favoritämnen. Men om jag är mer intresserad av minnet på ett personligt plan så tar Maja Hagerman ett helt annat grepp, även om hon också börjar sin bok Minnesbrunnen i det djupt personliga. Det blev hursomhelst ett samtal som rör sig rakt in i vår samtid fast med rötterna långt tillbaka i tiden. Stort tack till Maja Hagerman för att hon ville vara med.
Tack också till skådespelaren Anna Lyons för fina inläsningar, samt såklart även bokförlaget Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter!
Lyssna här