Författarintervju med Barbro Björkman
Möt Barbro Björkman, författaren av den gripande novellsamlingen Glastrappan.
Glastrappan är en novellsamling som till stor del bygger på Barbros erfarenheter från arbetet som distriktssköterska i jämtländsk fjällbygd. Där är det långt mellan människor och gårdar, men även i storstadsmiljö, där husen ligger tätt och det kan tyckas vara nära till andra människor, kan ensamheten kännas svår.
– Hur fick du idén till Glastrappan?
Jag har alltid tyckt om att skriva, men skrivandet tog fart efter avslutat yrkesliv. Kände att nu fanns tid att reflektera över livet. Samlade ihop mina spridda novellutkast som till slut blev 10 noveller. Ett människoliv rymmer både glädje och sorg. I mitt yrkesliv som distriktssköterska har jag lyssnat till många människors, gamlas som ungas, berättelser och har hämtat en del från den tiden.
– Hur kom de olika huvudkaraktärerna till?
Det är i sorgen och när livet känns som svårast man behöver någon som lyssnar. En kvinna vars son tagit sitt liv kände det som hon gick i en brant trappa av tunt skört glas som när som helst skulle brista under hennes tyngd.
– Vad har Glastrappan betytt för dig?
Det har betytt mycket för mig att skriva Glastrappan då jag insett att i människors liv också finns en stark läkekraft att komma tillbaka och det går igen i många av novellerna.
– Vad hoppas du att läsarna ska känna när de läser den?
Jag hoppas att läsaren ska känna igen sig eller någon annan som befinner sig i samma situation som huvudpersonen i novellen och förhoppningsvis få insikt och tröst att hitta en väg till ett bättre liv.
– Vad är det bästa med att skriva noveller?
Jag tycker mycket om novellen som litterär konstform.
Eftersom en novellsamling är som många små episoder med egna slut, behöver man inte läsa boken i ett streck om man inte vill och boken kan handla om många olika.
Få ett smakprov ur Glastrappan och läs novellen ”Burfåglarna” här.
Glastrappan finns hos bland annat Adlibris, Bokus samt även som ljudbok på Storytel.
Läs mer om Barbro Björkman