Intervju med författaren av ”Adventshuset” Lars Strandén.

Berätta lite om dig!
Jag är som sagt pensionär sedan några år tillbaka och trivs bra med det. Jag är ingenjör och har jobbat bl.a. som datakonsult. Bor i Lerum sedan en massa år.

Hur väcktes idén till boken?
Det var på 70-talet någon gång. Jag bodde i kollektiv och där kom jag i kontakt med starka personligheter som jag tydliggjorde i boken. Men det var långt senare. Under åren som följde låg idén och gnagde och till slut, när jag blev pensionär, var boken klar.

Vad har boken betytt för dig?
Den har lärt mig att ta det lugnare. Spara delar som kan vara bra för framtiden. Jag har blivit bättre på att hantera känslor. Låtit fantasin styra utvecklingen.

Vad hoppas du att läsarna ska känna när de läser boken?
Att innehållet känns meningsfullt. Känslighet och omsorg, är värda försvara dvs det som genomsyrar hela boken. Dom kan få känna sig delaktiga så kanske köper de nästa bok också 😊.

Vad är det bästa med att skriva?
Saker kan förminskas eller förstoras efter behag. Att man kan bestämma vad och hur saker ska finnas och beskrivas. Dessutom, vilket är rätt kul, vet jag inte vad berättelsen kommer att ta vägen. Skrivandet blir alltså spännande för mig också (hur ska det gå?)

Varifrån får du din inspiration till att skriva?
Oväntade saker inträffar som jag inte känner till. Men annars kan det vara då jag har tråkigt.

Hur undviker man upprepningar i nästa bok?
Plocka bort några roller och se vad som händer. Kan man kompensera dom genom att tillföra nytt/modifiera befintligt? Skapa röd tråd som startar i befintligt och fortsätter i nya. Gör en ”brainstorm” och bjud in kreativa personer.

När är man klar?
Våga börja skriva och var inte så förbaskat självkritisk. Självkritik växer fortare än manus skapas.
Lägg undan boken, typ någon vecka, ta fram. Håller fortsättningen? Hugg tre olika ställen och testa.

Vissa kanske aldrig blir nöjda men det vore ju synd. Sänk istället dina inre och yttre krav och låt boken vila några veckor. Slå sedan upp tre spridda sidor och bedöm på nytt. Våga skriva om större stycken med. Bolla idéer med folk du litar på men inte närmaste familjen. Dom kan också ha fel/rätt.

Finns det några författare du beundrar?
I dagsläget inte direkt.

Visst kan man lära gamla hundar sitta. Det tar bara längre tid!

Adventshuset är en modern saga som blandar verklighet och fiktion, och är full av spänning, humor och fantasi. Syftet med boken är att underhålla och samtidigt skapa en motvikt till det allt hårdare klimat som genomsyrar dagens samhälle.

Läs mer om Lars Strandén