Marita Jonsson intervjuas i vk.se

marita
”Leta genast upp gamlingarna som kan berätta”
 
Författaren Marita Jonsson intervjuas av Inger Dahlman i vk.se
Fotograf: Sandra Qvist
 
Marita Jonssons egensinniga roman uppmanar till att säkra vår släkthistoria medan tid är, skriver Inger Dahlman.
Marita Jonsson initierade Medeltidsveckan i Visby, medverkade till att Visby blev kulturarv och driver sedan länge tillsammans med sin familj konstmuseet Körsbärsgården på Gotlands sydspets. Nu kommer hon med en egensinnig roman.
 
En länk mellan himmel och jord heter Marita Jonssons berättelse. Den är som ett tittskåp mot det förgångna. På nästan alla punkter skiljer den sig från dagens gängse berättelse.
 
Det vilar ett drag av anonymitet över händelserna som gör att de skulle kunna appliceras på var och en av oss trots att de är uppslitande. De domineras av sorg och förlust och svikna förhoppningar. En av Marita Jonssons två huvudpersoner saknar både namn och andra kännetecken och kallas bara Flickan. Det bidrar till att man som läsare förblir åskådare.
Romanens form är uppkäftigt otidsenlig. Marita Jonsson närmar sig romantikens stilmedel och får därför den släkthistoria hon beskriver och som bara ligger ett par mansåldrar bort att kännas mer avlägsen. En länk mellan himmel och jord utgår från den skatt av foton, brev och dokument efter de döda som ligger gömd hos människor i väntan på att tydas.
 
Läs hela intervjun via länken här
 
Läs mer om En länk mellan himmel och jord  här