NT intervjuar Johan Rantala Bonnier

Bob Dylan är en inspirationskälla när Johan Rantala Bonnier skriver poesi. Nu har förre Norrköpingsbon släppt sin första diktsamling.

Johan Rantala Bonnier, född och uppvuxen i Norrköping, har just givit ut sin första diktsamling, Ak(c)ne.

– Jag är inte någon person som skriver lättillgängligt. Jag kräver en hel del av läsaren. Men jag tycker att det är roligt om man får kämpa med det egna intellektet när man läser. Belöningen blir förhoppningsvis desto större, säger han.

Ak(c)ne släpps på förlaget Ekström & Garay och de till stor del suggestiva dikterna tar upp Johan Rantala Bonniers egna erfarenheter av hur akne kan bryta ned en person. Han menar att det är ett tema som är stigmatiserande och näst intill tabu i samhället. Själv flydde han problemet i ungdomen genom att dra sig tillbaka med både litteratur och musik som sällskap.

Det var så han upptäckte Bob Dylan.

– Ingen annan har påverkat mig lika mycket som han, säger Johan Rantala Bonnier.

– Jag har aldrig läst någon som skriver lyrik på det sättet. Man landar i en ny dimension när man läser texterna. Det är mycket dimridåer. Precis som Bob Dylan vill jag använda och pusha språket som mycket som det går.

Du hade inget emot att Dylan fick Nobelpriset alltså?

– Verkligen inte. Jag hade surat i rätt många år när han alltid blev utan. När han äntligen fick det blev jag väldigt glad.

Johan Rantala Bonnier började skriva mer regelbundet när han var i 18–19-årsåldern. Under årens lopp har han fått uppleva sin beskärda del av refuserade manus. Nu har han i gengäld kontrakt på ännu en bok med Ekström & Garay

– Gunnar Hagberg, NT (prenumeration krävs)

Läs mer om Johan Rantala Bonnier