Åke Sandstedt
Åke Sandstedt debuterade 1991 med Hjelten, en tematisk och anekdotisk skildring av det manliga släktets tragikomiska tillkortakommanden.
De följande böckerna har haft andra teman. I De heliga (1996) cirklade berättelserna kring den profana heligheten, i Argentinska berättelser (2020) kring berättelsebegreppets skilda former och senast i Oord (2021) kring det outsagdas kraft och betydelse.
På Ekström & Garay: Oord (2021), Spegel (2021)
Böcker av Åke Sandstedt
Spegel är ett verk om vårt behov av bekräftelse. Med en existentiell och filosofisk klangbotten återges burleska, surrealistiska och humoristiska scener och personporträtt. Spegel är en lek med olika genrer och författarskap och som sammantaget utgör en sorglustig berättelse om en mans idoga jagsökande.
Åke Sandstedts välskrivna och tankeväckande berättelsesamling har som grundtema att det främst är via det outsagda som budskap har en möjlighet att bli rätt förstådda.
”Att ge sig i kast med människorna i novellsamlingen … har tvingat mig ut i mitt människoblivande. Tankar har väckts, frågor har pockat på min uppmärksamhet, oklarheter i mitt liv har velat mig något som jag måste handskas med så klokt och insiktsfullt som möjligt … Läsningen av Oord får mig att inse att konsten visst kan få oss att bli mer autentiska människor, om vi ger akt på oss själva och reflekterar om vårt människoblivande”.
Michael Economou om Åke Sandstedts Oord i Bulletin.
Oord ger oss tio berättelser om människor separerade i tid och rum som alla förenas i insikten att det ordlösa, det tysta kan avtäcka en dimension av verkligheten som är starkare, kanske till och med mer sann, än den verbalt formulerade.
Åke Sandstedts välskrivna och tankeväckande berättelsesamling har som grundtema att det främst är via det outsagda som budskap har en möjlighet att bli rätt förstådda.