Cancern – en kärlekssaga

Hans-Olof Boström

”Jag fruktar för framtiden. För mig finns ingen.” Så skriver den 64-åriga Jutta i augusti 2009. Hon har då levt sedan våren året innan i vetskapen om att hon inte har långt kvar, att lungcancern kommer att vinna. Men hon får leva ännu några månader, med tilltagande fysisk och psykisk smärta och med en gradvis förlorad kontakt med verkligheten.

Jutta var en rikt begåvad kvinna med stora ambitioner och centraleuropeiskt temperament. Hon föddes i Dresden och var tre månader gammal då staden bombades i februari 1945. Som tonåring flydde hon med familjen från DDR till Sverige, där hon gick i konstskola och sedan skapade sig ett liv som bibliotekarie och konstkritiker.

Cancern – en kärlekssaga är en hyllning till Jutta skriven av hennes man, som ömsint och berörande skildrar ett ovanligt människoöde. Sjukdomens alla faser redovisas ingående, men det är ett helt kvinnoliv som belyses, ett liv rikt på glädje och omväxling men också på motgångar och sorg. Huvudpersonen själv får komma till tals genom rika citat ur sina dagböcker, alltifrån barndomen i Tyskland fram till sjukdomsperioden i Värmland.