Christer Bjurwill
Christer Bjurwill är född i Helsingborg 1941 och bor där under sina första tjugo år. Redan som ung har han ett stort idrottsintresse och utbildar sig i början på 60-talet till gymnastikdirektör vid det dåvarande kungliga gymnastiska centralinstitutet GCI i Stockholm, nuvarande Idrottshögskolan. Han arbetar därefter i många år som idrottslärare och sedan också som idrottsforskare. Intresset för forskningsarbete och högre akademiska studier tar alltmer överhanden och han påbörjar i början på 80-talet en forskarutbildning i pedagogik vid Lärarhögskolan i Malmö. Där ingår han i ett forskningsprojekt om framtidsberedskap som utbildningsmål och disputerar på en doktorsavhandling om framtidsföreställningar hos 900 högstadie- och gymnasieelever. Under åren därefter arbetar han som både framtidsforskare och idrottsforskare. 1991 anställs han som lektor i pedagogik med inriktning mot idrott vid Högskolan i Halmstad och utnämns några år senare till docent i pedagogik. Sedan flera år tillbaka är han bosatt i Malmö.
På Ekström & Garay: Kroppens filosofi (2024)
Böcker av Christer Bjurwill
Utgivning: 2024-10-04
Danskt band, 168 sidor
Formgivare: Tomas Ekström
ISBN: 978-91-89957-72-5
Kroppens filosofi
Christer Bjurwill
Kroppen lever sitt eget inre liv och är på många sätt sin egen verkställande direktör. Den både tänker och känner och vill och gör det inte sällan på egen hand. Det visar sig när man instinktivt och intuitivt gör något som framstår som självklart utan att man är mer än till hälften medveten om det.
Vad som i fysiologisk mening förklarar det inbördes förhållandet mellan känslan, tanken och viljan är ett inre och interaktivt nätverk som sänder omedvetna och neuromuskulära signaler från det kroppsliga till det andliga medvetandet och som där omvandlas till medvetna och mentala föreställningar.
Hur det interna signalsystemet och kommunikations-systemet kan förklaras i filosofiska termer ser författaren bland annat hos Platon, Aristoteles, René Descartes, Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche, Edmund Husserl, Martin Heidegger, Jean-Paul Sartre, Maurice Merleau-Ponty, Henri Bergson och Hans Larsson.
Framställningen av det blir till en idé- och lärdomshistorisk resa som stannar till vid elva olika hållplatser och där författaren i en fiktiv dialog samtalar med var och en av dessa filosofer men också i en inre monolog där han samtalar med sig själv.