Christer Nilsson
Christer Nilsson, f. 1951, är professor emeritus i landskapsekologi vid Umeå universitet. Han har en omfattande vetenskaplig produktion bakom sig, med fokus på ekologin i vattendrag i såväl Sverige som andra länder, och är en ofta anlitad expert.
Christer Nilsson debuterade skönlitterärt med romanen Åminnen 2021. Kråkdoktorn är hans andra roman.
På Ekström & Garay: Åminnen (2021), Kråkdoktorn (2023)
Böcker av Christer Nilsson
Ångande och rosiga av bastuvärmen, doftande av tvål och ostadiga av bålen vinglade vi nerför den branta backen mot vattnet. Mörka moln vid horisonten dramatiserade sommarnattens ljus. Vi vadade ut tills det svala vattnet nådde en bra bit upp på låren, tog varandras händer och formade en ring i vilken vi alla var vända inåt. Anders höll den blomsterkransade Ulrika i ena handen och Lisa i den andra. Sen drog han igång ringdansen. Vi plaskade runt, hand i hand, oblygt nakna sjungande hela Taubes Änglamark, visan som skrivits till Vindelälvens ära.
Året är 1974 och Håkan antas som doktorand i botanik vid det unga universitetet i Umeå. Han tar sig an uppgiften med stort engagemang men bristande handledning gör uppgiften utmanande. Likväl fortsätter han. Det blir en spännande och vindlande resa som tar honom in i akademins irrgångar och mörka vrår och i ekologins fascinerande och komplexa värld. Under färdens gång sker spännande och drabbande möten med människor.
Kråkdoktorn är en dramatisk berättelse om envishet och passion och hur man trots missräkningar och motstånd kan hitta vägar till framgång och upprättelse.
”Pappa parkerade bilen vid kanten av en skogsbilväg och vi gick ett femtiotal meter genom skogen fram till bäcken. Kvällen var ljum och molnig och det var vindstilla. Jag hörde några spröda fågelstrofer och ansattes direkt av inande myggor. Det kändes som om myggorna väntat på oss.”
I Västerbottens inland växer en pojke upp mitt under en brytningstid. Livet i den lilla byn sliter honom mellan det gamla och det nya, mellan nostalgi och framtidsdrömmar, mellan sin gammalkristna fostran och den pockande världen ute vid kusten. Men det är också en tillvaro där äventyren – oftast kring ån – utgör en möjlig väg till frigörelse.
Åminnen är en berättelse om gengångare och biltjuvar, om Gud och Hylands hörna, om bäckmetning och charterresans intåg. Men det är även en skildring av Sverige, speglat i den norrländska åns ljuva, men förrädiska vatten.