Utgivning: 2023-12-11
Danskt band, 282 sidor
Omslag: Malin Björnhager
ISBN: 978-91-89850-31-6

Kråkdoktorn

Christer Nilsson

Ångande och rosiga av bastuvärmen, doftande av tvål och ostadiga av bålen vinglade vi nerför den branta backen mot vattnet. Mörka moln vid horisonten dramatiserade sommarnattens ljus. Vi vadade ut tills det svala vattnet nådde en bra bit upp på låren, tog varandras händer och formade en ring i vilken vi alla var vända inåt. Anders höll den blomsterkransade Ulrika i ena handen och Lisa i den andra. Sen drog han igång ring­dansen. Vi plaskade runt, hand i hand, oblygt nakna sjungande hela Taubes Änglamark, visan som skrivits till Vindelälvens ära.

Året är 1974 och Håkan antas som doktorand i botanik vid det unga universitetet i Umeå. Han tar sig an uppgiften med stort engagemang men bristande handledning gör uppgiften utmanande. Likväl fortsätter han. Det blir en spännande och vindlande resa som tar honom in i akademins irrgångar och mörka vrår och i ekologins fascinerande och komplexa värld. Under färdens gång sker spännande och drabbande möten med människor.

Kråkdoktorn är en dramatisk berättelse om envishet och passion och hur man trots missräkningar och motstånd kan hitta vägar till framgång och upprättelse.