Enda kvinnan ombord

Britt Edenstjärna

Nittonåriga Britt sitter i klungan av skogsarbetande män när hon får det efterlängtade beskedet: Hon har fått jobb till sjöss!

Året är 1976. Som en av de första kvinnorna i landet arbetar Britt Edenstjärna i ett fartygs maskinrum när hon börjar som motorelev på oljetankern Scantank. Väl ombord finner Britt att alkoholen flödar fritt, avfall slängs överbord och fartygets chief har lite till övers för säkerheten ombord. Och dagligen tvingas Britt bekämpa sexistiska fördomar och påhopp.

Med tårar i ögonen men med knuten näve bestämmer hon sig för att hon kan göra skillnad – inte bara för sig själv ombord Scantank utan för framtidens kvinnliga arbetare till sjöss.

 

Enda kvinnan ombord tar med läsaren på en gungande färd i dramerna ombord ett fartyg när en ung stark kvinna bryter vågorna. Läsaren färdas bakom järnridån när styrmans felnavigation för fartyget rakt in i Sovjets välbevakade militärbas i Kaliningrad och till kommunistiska Polen där vardaglig prostitution och maffiaverksamhet lett till många sjömäns spårlösa försvinnande. Vilka är det som i Stettins mörker följer Britt på vägen tillbaka mot fartyget?