Ett kort liv

Lars-Olof Pettersson

”Ett kort liv” handlar om mordet på en fyraårig pojke. I centrum står polisen Lena Johansson i sökandet efter gärningspersonen. Lenas egen mörka bakgrund blottläggs under arbetet. Men framför allt handlar boken om vad som händer i familjen, bland grannar och i samhället när det ofattbara inträffar. Den speglar samarbetet mellan polis, socialtjänst och skola. Inte minst ställs frågan om det egna ansvaret och de skilda villkor som barn i olika miljöer växer upp med. Det finns ett unikt fall i kriminalhistorien som inspirerat till boken, men som har klätts i romanens form, och är endast löst kopplat till det verkliga fallet.

Läsarreaktioner från läsare på Bokus:

Karin Hallerby:
En läsupplevelse som är unik! Dramatisk, spännande och insiktsfull – du kan inte lägga boken ifrån dig! Samtidigt får du insikter i en samhällsfråga som är oerhört angelägen och viktig att föra en debatt i – gör vi allt vi kan? Har vi rätt lösning? Hur gör vi bäst? Du kan inte släppa den viktiga frågeställningen. Läs den!”

EvaCF:
”En annorlunda kriminalroman som verkligen sticker ut i mängden. Redan inledningsmeningen i boken sätter känslan, för denne lille pojke kommer det inte gå bra. Med stor bävan, starka moderskänslor och nyfikenhet leds jag in i handlingen utan möjlighet att vända tillbaks. Historien griper ett hårt tag om mig och såväl människorna som miljöerna är tydligt och levande tecknade. Handlingen drivs framåt med cliffhangers i slutet av kapitlen samtidigt som samhällsstruktur, samtida arbete inom socialtjänsten och ett mödosamt professionellt polisarbete beskrivs väl utan att störa helheten. På det sättet blir det också en sorts socialpolitisk klangbotten som leder till eftertanke och funderingar långt efter det att boken är utläst. Lättflytande språk, god svenska. Samtidigt en mycket bra kriminalroman som jag definitivt inte läst förut och med den obehagliga eftertanken att ja, detta kan definitivt hända i verkligheten.”