Innan glädjen infinner sig

Ann Helena Rudberg

Hon slutade med avgångsvederlag från tidningen 1992. Sedan trodde hon att hon skulle leva med familjen – de båda barnen som var tre och fem år och maken – samt ett nytt jobb. Men så blev det inte.

Det var hårda tider med höga räntor och de fick kämpa som familj för att överleva och för att slippa flytta från sitt hus. Hon var kring elva år äldre än sin man och trodde absolut att han skulle överleva henne. Men så blev det inte heller.

Han dog bara 57 år gammal i cancer år 2014. Då fick hon gå igenom den totala och stora sorgen tillsammans med sina söner. De yngsta var vuxna, men inte mer än så och hon tog hand om allt som följde av detta dödsfall.

Med provokativa tankar går romanens huvudpersonen i strid med sin samtid och resonerar i monologform om samhällets utmaningar och livets stora frågor.

Innan glädjen infinner sig är en berättelse om livets alla svårigheter och de sorger vi kan råka ut för och hur man övervinner dem och går vidare. Glädjen är den grund alla har inom sig själva. Själva livet vilar på glädjen.