Livet i all enkelhet

Tina K Persson

”Livet i all enkelhet” är en bok på liv och död! En idéroman som leker med olika genrer utifrån ett bitvis hisnande berättarperspektiv. Huvudpersonen Christina Cervantes bestämmer sig för att gå i kloster en tid. Med sig har hon det tysta Vittnet, lika klok och allvetande, som raljant och rolig: En icke-fysisk ”rådgivare” som ställer livets frågor på sin spets. Cervantes söker stillhet och ro, men vistelsen i klostret blir inte som hon har tänkt sig. Verklighet och fantasi flyter ihop, vad är det egentligen som pågår?

Tina K Perssons roman om Christina Cervantes och hennes vittne – en klassisk litterär följeslagare – är ett av de mest originella och engagerande manus jag fått läsa.
Språkets fingertoppskänsla gör läsningen lustfylld medan oron skaver. Det är inte fråga om att slåss mot väderkvarnar, snarare murar och omänskliga lagar. Snaran dras åt om Europa.
Huvudpersonen Cervantes är en modern kvinnogestalt, en Ofelia som mitt i livet väljer att gå i kloster på jakt efter en framtid. Hon börjar i det förflutna.
Elisabet Norin, lektör och pedagog

Livet i all enkelhet av Tina K Persson är en roman som inte liknar något jag läst tidigare. Till en början var jag skeptisk men det gick oerhört fort att komma in i handlingen.
Jag föll pladask för huvudrollsinnehavaren Christina Cervantes och hennes uppväxt och liv. Man berörs av både nutidens och dåtidens Christina. Detta är en bok som man inte vill hasta igenom utan den behöver eftertanke och reflektion. Jag är också oerhört förtjust i sättet att föra handlingen framåt som görs parallellt med Christinas ”vittne” och hennes dagboksanteckningar.
Livet i all enkelhet av Tina K Persson är en riktigt bra bok som jag varmt kan rekommendera. Den får fyra hjärtan av mig.
bokensbetyg.blogg.se

Citat från BTJ-häftet nr 7, 2020:
Livet i all enkelhet är Tina K Perssons debutroman. Christina Cervantes är en utbränd kurator. För att få stillhet och meditation söker hon sig till ett kloster i Rom. Hon vill slippa prata med andra, särskilt turister, men ändå ha människor omkring sig. Under klostervistelsen ser Christina tillbaka på barndomen, uppväxten och tidigare förälskelser. Smärtsamma minnen kommer till ytan och parallellt pågår något underligt på klostret. Läsaren får ta del av Christinas tankar genom hennes anteckningar, men bokens berättare är Vittnet. Ett vittne är, enligt författaren, den osynliga allvetare som är förbunden med varje människa.

Betyg 3/5

Lektör: Ylva Floreman