Snobbarnas bok

William Makepeace Thackeray

Erik Carlquist (övers.)

”Vi kan kanske inte definiera det. Vi kan inte säga vad det är mer än vi kan definiera begreppen ’kvickhet’, eller ’humor’ eller ’humbug’, men vi vet vad det är.”

Så förklarar William Makepeace Thackeray ordet snobb.

I Snobbarnas bok utger författaren sig själv vara ”en av dem” och kartlägger de mångfacetterade typerna av snobbar som florerade i 1840-talets England. Thackeray tecknar porträtt av olika typer av snobbar, som den militära snobben, landsortssnobben, den kontinentala snobben och storstadssnobben. Han gör det med godmodig humor, omväxlande med elak satir.

I Snobbarnas bok porträtterar Thackeray träffsäkert den viktorianska eran med sina motsägelsefulla sociala sammanhang. Mellan slaget vid Waterloo 1815 och Tysklands seger vid det fransk-preussiska kriget 1870, var Storbritannien den mäktigaste nationen i världen. Pax Britannica rådde. Även kontinentala monarker som Napoleon III var anglofiler. Med Snobbarnas bok vittnar Thackeray inte bara om landets tillstånd, utan genom att använda snobbismen som en guide för att undersöka det engelska samhället avslöjar han moraliska fel och brister hos både nationen och sig själv.