Stämjärnet

Kerstin Furbo

Havet, skogen, hundar. Det är friheten för Lena.

Hon var barn på femtiotalet. Som pensionär sitter hon nu på bryggan i skärgården och tänker tillbaka. Lena ser fiske­båtarna som puttrar ut mot öppet hav. Strömmingen som sprattlar i skötarna. Känner böckling­doften som sprider sig över viken. Ser barnet Lena naken på en stenhäll, skrattande i fräsande, meterhöga vågor. Måsarna som slåss om fiskrens i vatten­brynet. Så blir det tyst. Strömmings­fisket olönsamt. Bara måsarnas skrän när fritids­fiskarna då och då tar vid. Men de röda sjöbodarna finns kvar. Och skogen och havet.

I novellsamlingen Stämjärnet får läsaren genom fristående texter följa Lena genom livet. Hundar är hennes bästa vänner. Deras utsatthet blir tidigt hennes egen. Barn och hundar slipas ner. Fantasin och lekfullheten får inte ta för stor plats. Hon knuffas ut i den vuxna verkligheten. Flyttar runt i Sverige och i främmande länder. Var hon än befinner sig söker hon sig till hundarna.

Lena vänder alltid tillbaka. I över sjuttio år har hon hört bruset från havet i Söderhamns skärgård, livets andningshål.

Stämjärnet bjuder läsaren på ömsom stillsamma, ömsom dramatiska ögonblicksskildringar, med havet som utsikt och fond.