Stefan Teleman
Studerade vid konsthögskolan i Stockholm 1961-1966. Representerad vid Moderna Museet och andra konstmuseer utanför Stockholm.
Under lång tid har han arbetat med landskapsakvareller under sommarhalvåret medan övriga bilder tar upp sociala eller politiska motiv. Datorn och kameran är viktiga arbetsredskap, vilket inte hindrar mera klassiska metoder som tuschteckningar eller målning i akryl.
Stefan Teleman Synad, förlaget Futurum från 2004, är en biografi om Telemans konstnärskap (Bo Borg redaktör). Boken SKVATT, som snurrar runt Domherrans äventyr, kom ut på eget förlag 2015 och den självbiografiska MINNS kom 2016. ”Esse et videri” utkom 2019 i samband med en utställning på SAABs konstförening och den därpå följande ”Allvarsamma lekar” på Norrköpings konstmuseum (2019-2020).
Vid LL-förlaget har Stefan Teleman ”gjort” egna böcker och illustrerat andra.
Utanför konstnärskapet har Stefan Teleman arbetat som lärare vid Teckningslärarinstitutet och vid Avdelningen för dekorativa konst på Konstfack i Stockholm (Deken) på sjuttitalet. Redaktörsjobbet vid KRO:s medlemstidning Konstnären avslutade stockholmstiden och 1981 flyttade Stefan Teleman till Norrköping, där han fortfarande bor (2022).
På Ekström & Garay (tillsammans med Ulf Teleman): Ordaboken (2023)
Böcker av Stefan Teleman
Ordaboken: Åtta kapitel om svenska ord
Älskade ord! Vi behöver dem för att begripa något och för att säga något begripligt. Många av dagens ord har använts under två tusen år av generation efter generation, andra har kommit till efterhand. Vad är poängen med alla dessa ord? Vad kan vi göra med dem som inte är möjligt med bilder eller melodislingor? Vissa ordbrukare har dessutom försökt säga det osägbara och därmed åstadkommit ett töcken av tecken. Det får vi heller inte glömma.
I Ordaboken får läsaren ta del av våra ords historia och glimtar av vår urgamla och nödvändiga grammatik. Här begrundas också hur orden präglar och präglas av tidsandan och hur de står sig i jämförelsen med bilder och musik som förmedlare av betydelse. Insprängda i texten finns porträtt av äldre viktiga språkforskare och språkbrukare.
Texten är skriven av Ulf Teleman, professor emeritus i svenska språket, som ledde arbetet med Svenska Akademiens grammatik och under många år var ordförande i Svenska språknämnden. Porträtten har kärleksfullt tecknats av den mångkunnige konstnären Stefan Teleman.