Ulrika Tornberg
Den autofiktiva dagboken Det var en gång – i Manila är Ulrika Tornbergs andra skönlitterära bok. Den första hette Tystnader – och andra röster.
Första steget bort från sitt tidigare huvudsakligen vetenskapliga och journalistiska skrivande tog hon 2010 med en biografi om sin far som hon på grund av olika omständigheter aldrig lärde känna: Vem var Helmut Giese? På spaning efter en far.
På Ekström & Garay: Tystnader – och andra röster (2020), Det var en gång – i Manila (2022)
Böcker av Ulrika Tornberg
Vilka erfarenheter av alla dem som vi samlar under årens lopp visar sig till slut utgöra bärande väggar i det hus som vi kan kalla ”vårt liv”?
I sin autofiktiva dagbok Det var en gång – i Manila berättar Ulrika Tornberg om ett antal sådana avgörande erfarenheter som hon gjorde under några år på 1960-talet då hon kom att bo i Manila på Filippinerna.
Dag för dag, vecka för vecka, månad för månad och år för år får läsaren följa med henne i den exotiska filippinska vardagen, i mötet med nya vänner, till exempel med en taxichaufför som allt eftersom får en näst intill existentiell betydelse, i hennes regelbundna och alltmer medvetna deltagande i den politiskt orienterade klubben ”The Boswell Club” och i filosofiska seminarier vid universitetet med intellektuella och medvetandegörande betraktelser över tillvaron.
En av de viktigaste trådarna i hennes dag-för-dag-skildring blir slutligen också berättelsen om den befriande och slutliga uppgörelsen med mannen hon är gift med.
En problematisk och alltför tidigt avliden mor blir efter decennier återupprättad genom sin dotters blick.
En nästan livslång tystnad kommer äntligen till tals och skapar nya sammanhang.
Det går upp för en vän att en lögn i själva verket kan ha varit ett förtvivlat farväl.
En avhållen person försvinner in i det totala mörkret.
En dröm om försoning i himlen går – trots allt – i kras.
Både i sina sex huvudsakligen autofiktiva noveller och i de övriga sex fria berättelserna utgår Ulrika Tornberg från föreställningen, att det också i tystnaderna kan finnas röster, som det gäller för oss att lyssna till och försöka förstå.
***