Vägen till frihet

Noor Majid

Året är 1980, och Boshra bor tillsammans med sin mamma och pappa och sju syskon i en stor villa i ett av Bagdads finare kvarter. Boshra älskar böcker och drömmer om att en dag studera juridik. Systern Jasmin vill arbeta med kläder och mode, medan bröderna planerar att bli fotbollsproffs. Småsyskonen springer mest runt och jagar varandra och verkar inte ha några bekymmer alls i världen.

Men så en solig dag i mitten av mars, när träden redan har börjat blomma, hörs aggressiva knackningar på dörren. Innan Boshra vet ordet av är familjen omringad av tio poliser – och föga anar hon att deras sista stund i frihet är kommen. Snart sitter Boshra och Jasmin i ett kvinnofängelse där misshandel, våldtäkt, sjukdom och död hör till vardagen. Tillsammans försöker de överleva vakternas skoningslösa behandling, samtidigt som de undrar vad som har hänt med resten av deras familj.

Vägen till frihet är en berättelse om den brutalitet som drabbade perser och shiamuslimer i 1980-talets Irak när den irakiska diktatorn Saddam Hussein visste att han var på väg att förlora kriget mot grannlandet Iran. Boken är en påminnelse om det mörkaste av mörker som människor är kapabla till när civilisationens fernissa krackelerar, men samtidigt ett vittnesbörd om en djupt rotad överlevnadsinstinkt och förmåga att kämpa vidare även när allt tycks vara förlorat.