Släkthistoria intervjuar Kjell Kind Aleklett

”Kjell Kind Aleklett, författare till en bok om soldaten Johan Kind som med en svensk enhet var med och besegrade Napoleon i slaget vid Leipzig 1813. Du säger att du också var där. Hur då?

– Haha, Johan Kind var min farfars farfar och bar på min Y-kromosom. Och så har jag försökt leva mig in i händelserna, så det känns som om jag var där.

Du har jobbat på boken i sex år. Hur har du gått till väga för att få fram all information?

– Jag har läst kyrkböcker och generalmönsterrullor, besökt Krigsarkivet och hittat fantastiskt material i Uppsala universitetsbibliotek. Jag fick bland annat tag på en dagbok av en jägarsoldat som tjänstgjorde med min farfars farfar i Westgötha regemente åren 1813–14. I Krigsarkivet fann jag sedan ytterligare en dagbok som skrivits av chefen för trossen på Bane härads kompani, så jag kunde jämföra berättelserna.”

Artikeln publiceras den 19 december i Släkthistoria, nr 1 2023

Läs mer om Kjell Kind Aleklett