Veckans bästa böcker
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se
”Pappa parkerade bilen vid kanten av en skogsbilväg och vi gick ett femtiotal meter genom skogen fram till bäcken. Kvällen var ljum och molnig och det var vindstilla. Jag hörde några spröda fågelstrofer och ansattes direkt av inande myggor. Det kändes som om myggorna väntat på oss.”
I Västerbottens inland växer en pojke upp mitt under en brytningstid. Livet i den lilla byn sliter honom mellan det gamla och det nya, mellan nostalgi och framtidsdrömmar, mellan sin gammalkristna fostran och den pockande världen ute vid kusten. Men det är också en tillvaro där äventyren – oftast kring ån – utgör en möjlig väg till frigörelse.
Åminnen är en berättelse om gengångare och biltjuvar, om Gud och Hylands hörna, om bäckmetning och charterresans intåg. Men det är även en skildring av Sverige, speglat i den norrländska åns ljuva, men förrädiska vatten.
Saker de borde ha berättat på föräldrakursen
Att bli med barn. Finns det något härligare här i livet? Gå på småputtrig föräldrakurs, fika med andra blivande föräldrar, skutta fram på könsriktigt rosa eller blåa moln och bara … mysa.
Jo, så kan det säkert upplevas – för vissa som är totalt hjärntvättade karaktärer i ett statsfinansierat Pogo Pedagog-inspirerat informationsbildspel från ett svunnet århundrade! För en del andra av oss nya förstagångsföräldrar är tiden fram till födseln, och den första perioden som nybliven förälder, allt annat än den lyckorusiga paradistillvaro som målas upp på föräldrakurser och av självutnämnda experter i sociala medier.
I Saker dom borde ha berättat på föräldrakursen gör Maria Dahlqvist upp med den snuttifierade myten som omger graviditeten och föräldraskapet. Med en syrlig humor och vassa självironiska observationer baserade på egna erfarenheter dissekerar hon varenda förskönande lögn och halvsanning om verkligheten. Det är roligt, det är ögonöppnande och det är befriande!
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se
Höger – vänster, uppåt – neråt, framåt – bakåt, norr – söder.
Nej, det här är inte en handbok för hemmagympa! Men man erbjuds tankeskutt ibland mellan österländskt och västerländskt tänkande.
Södermannen drar åt höger är en bok om symbolik och hur symboliken har påverkat den mänskliga civilisationen genom historien – från antika Indien och Kina till västvärldens Bibelstudier. Runa Liedén Karlsson ställer sig frågor som varför höger är finare än vänster? Hur återspeglas yin och yang i olika kulturer? Och varför fick kungarna i det gamla Indien inte vidröra marken?
Vissa avsnitt är blodiga och orena, men solfågeln lyfter sig upp över det triviala jordiska mot ljuset och friheten! Ormen får fortsätta att kräla på marken.
Södermannen drar åt höger är en upptäcktsfärd i symbolikens tecken.
Önskar du beställa flertal ex för bibliotek, bokhandel, undervisning eller annan verksamhet mejla direkt till: info@ekstromgaray.se