Vinnarna av novelltävlingen 2023 är korade

Juryn har tagit sitt beslut och vi kan nu presentera vinnarna i novelltävlingen!

Startskottet för årets novelltävling gick av den 1 november 2022. Tävlingen arrangerades av Ekström & Garay i samarbete med Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten. Förstapristagaren erhåller en prissumma på 35 000 kr, andrapristagaren 10 000 kr och tredjepristagaren 5000 kr.

Nio av novellerna kommer att publiceras i en antologi som ges ut av Ekström & Garay. De kommer även att publiceras i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen.

Hela  527 bidrag skickades in och juryn har lagt ner ett gediget arbete med att utse årets vinnare.

Jurymedlemmarna bestod av Maria Rydhagen (Kvällsposten), Lovisa Åkesson (Kvällsposten), Niklas Törnlund (författare) och Helene Halldórsdóttir (författare).

Urvalsarbetet har pågått under våren och vinnarna är följande:

Matilda Videgård, författaren av novellen ”Tjejer med CP vill också ligga”, vann första pris med motiveringen:

Detta är en novell som sticker ut genom sitt mänskligt angelägna och laddade tema – en utmaning som författaren hanterar på ett rättframt och trovärdigt sätt. Språket är spänstigt, oblygt och uttrycksfullt. Läsaren blir berörd och får många tankeställare; i ett sparsmakat format framtonar flera särpräglade karaktärer.

Matilda Videgårds allra första berättelse, om en kamel, satte hon på pränt innan redan hon kunde skriva – hon ritade bilderna och dikterade historien för sin pappa som skrev ner. Ända sen dess har skrivandet varit en central del av hennes liv. Under tonåren var Harry Potter och fantasy den stora inspirationen. Som nittonåring gick Matilda skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola, en givande tid som hon bär med sig än idag. Nu blir det blir inte så mycket kameler eller trollstavar längre, utan inspirationen hämtas från andra håll. Kärnfrågorna i skrivandet handlar om kvinnolivet – egenmakt, sexualitet, relationer, kroppen. Matilda skriver både poesi, noveller och prosa i längre format.

Madeleine Holm, författaren av novellen ”Hon hade mig”, kom på andra plats.

Madeleine Holm är född i Örebro 1969. Så länge Madeleine kan minnas har hon haft ett starkt behov av att få uttrycka sig, mestadels i text, men har även lärt sig teckenspråk – som ju också är väldigt uttrycksfullt. Madeleine har fått dikter publicerade i Nerikes Allehanda, och krönikor i Region Örebros tidning för anställda. 

Inspirationen till att skriva kommer främst från möten med andra människor, både privat och på jobbet. Att förstå sig själv och andra bättre är en stark drivkraft. Idén till novellen kom både från Madeleines eget liv och andras. Hon menar att det vore fantastiskt om hon med denna novell kan få läsaren att känna sig mindre ensam om sina tankar och känslor.

– Att jag kom tvåa i novelltävlingen är en nyttig påminnelse om att jag inte alltid ska lita blint på vad jag tror och tänker om mig själv. Idén till min novell ”Hon hade mig” är en självupplevd händelse i barndomen som ligger i mitt inre som en ständigt närvarande oro och som präglat mig mycket.

Sebastian Lööv, författaren av novellen ”Alma”, är vår tredje pristagare.

Sebastian Lööv är 35 år och arbetar som högstadielärare i ämnena svenska och spanska. Innan läraryrket studerade Sebastian litteratur, idéhistoria, språk och journalistik. På fritiden skriver han både noveller och romaner, och rör sig oftast mellan genrerna magisk realism, skräck och science fiction. Ett stort intresse och inspirationskälla är den tekniska utvecklingen i dagens samhälle, och då särskilt utvecklingen inom AI.  Novellen ”Alma” handlar om just precis detta.

Grattis till våra novellförfattare!

novell23-vinnare-MAtilda

Matilda Videgård

novell23-vinnare-Madeleine

Madeleine Holm

novell23-vinnare-Sebastian

Sebastian Lööv

Övriga vinnare

Sissel Almgren – Korsdrag
Daniel Goldmann- Stället
Linnea Helgegren – Lethe
Lotta Nakano – Ovisshetens enigma
Monica Liljeström – Skärvor
Oscar Lind Alexandersson – Semafor
Peter Palmkvist – Den gråtande rörmokaren

Den vinnande novellen kommer att publiceras i Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen sommaren 2023. Samtliga tio vinnande bidrag publiceras i en antologi som ges ut av Ekström & Garay hösten 2023.

Stort tack till våra sponsorer!

Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen

sponsorer2023