Vinnarna av novelltävlingen är korade

Juryn har tagit sitt beslut och kan nu presentera vinnarna!

Startskottet för årets novelltävling gick av den 1 oktober 2021. Tävlingen arrangerades av Ekström & Garay och kulturmagasinet Opulens, i samarbete med Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och Sparbanken Syd. Förstapristagaren erhåller en prissumma på 35 000 kr, andrapristagaren 10 000 kr och tredjepristagaren 5000 kr.

Nio av novellerna kommer att publiceras i en antologi som ges ut av Ekström & Garay. De kommer även att publiceras i Opulens, Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen.

Över 600 bidrag skickades in och juryn har lagt ner ett gediget arbete med att utse årets vinnare.

Jurymedlemmarna bestod av Maria Rydhagen (Expressen), Lovisa Åkesson (Expressen), Christer El-Mochantaf (Göteborgs-Tidningen), Taliah Pollack (författare), Johanna Stridh (Sparbanken Syd) och Carolina Thelin (Opulens).

Urvalsarbetet har pågått under våren och vinnarna är följande:

Anna-Carin Collin, författaren av novellen ”A som i Agnes”, vann första pris med motiveringen:

 ”En välskriven berättelse som med sitt bildrika språk och sin genuina persongestaltning tar läsaren i handen genom ett galleri av längtan, sinnesintryck och fantasier från en nattöppen bokhandel i en värmländsk avkrok som andas hela världen och vidare därifrån, bortom själva novellen.”

 Anna-Carin Collin är författare och konstnär verksam i Täby. Vid sidan av författandet och måleriet arbetar hon som skolkurator och samtalsterapeut (psykosyntes). Hon är utbildad skrivpedagog och håller kurser i kreativt skrivande och biblioterapi på Fridhems folkhögskola i Skåne om somrarna.

Collin romandebuterade med Mamma kom aldrig hem år 2015. Sedan dess har hon släppt fyra ljudböcker i serien Majas mysterier för barn i åldern 9-12 år (Storytel).

Just nu arbetar hon med en bilderbok där hon både skriver och illustrerar.

Emmy Odeskog, författaren av novellen ”Burkbarnet”, kom på andra plats med motiveringen:

 ”En välskriven, pulserande och rörande skildring av en kvinnas ambivalens i relationen till en syster och ett barn där tacksamhet och strävan efter att försonas med konsekvenserna av sina val står i centrum.”

 Emmy Odeskog är 22 år gammal och uppvuxen i Södra Sandby. För närvarande studerar hon media och journalistik vid Uppsala universitet.

– Jag ser upp mycket till författare som Clarice Lispector och Agota Kristof, men blir på ett eller annat sätt inspirerad av det mesta jag läser. Joan Didion är också en favorit och inledningen till ”Burkbarnet” skrev jag faktiskt efter att precis ha läst om hennes A year of magical thinking förra hösten. Jag studerade kreativt skrivande på distans och hade i uppgift att skriva om kärlek men tänkte på sorg, förklarar Emmy.

 Linda Fritiofsson, författaren av novellen ”Målaren”, är tredjeplatspristagare med motiveringen:

 En berättelse om en händelse i vardagen kring vilken spänningen skickligt byggs upp, där döden gör oss påminda om livets bräcklighet och banden mellan för varandra okända människor synliggörs och begrundas.”

Linda Fritiofsson är 35 år, uppvuxen i Västsverige men bosatt i Stockholm sedan 15 år tillbaka. Linda är utbildad journalist och arbetar som skribent på en kommunikationsbyrå.

Psykologi intresserar henne – det finns ju inget mer intressant än varför människor gör som de gör i olika situationer, förklarar hon. Hon beskriver sig själv som oklädsamt nyfiken och älskar att tjuvlyssna på tåg och caféer, men blir väldigt obekväm över tanken att någon skulle göra detsamma med henne. – En anledning till att jag skriver är väl kanske för att förstå mig själv och andra bättre, förklarar Linda.

Grattis till våra novellförfattare!

Anna-Carin Collin

Anna-Carin Collin

Emmy Odeskog

Emmy Odeskog

Linda Fritiofsson

Linda Fritiofsson

Övriga vinnare

Mikaela Rönnerman – Tillåter du mig att uttrycka mig lite poetiskt
Sinnika Sjunnesson – Synlig
Helena Lindegren – Grejen med framtiden är att den inte syns
Carl Nikula – Människobluesen
Amanda Vilska Lindgren – När mamma sover
Sebastian Lindström – Drakjägarna
Annika Widholm – Flickan och demonen

Stort tack till våra sponsorer!

Sparbanken Syd, Göteborgs-Tidningen, Kvällsposten och kulturmagasinet Opulens