Bokomslaget

Intressant hur olika man kan uppleva och påverkas av en text och likaså en bild. Ett bokomslag till exempel. Bilden. Den viktiga bok-om-slags-bilden. Och hur titeln är satt. Ett par av mina närmsta vänner är bildkonstnärer och som jag även hängivna bokslukare. Vi pratar ibland om vad som kan locka oss att välja en bok, att det många gånger kan handla om vad man möter när man ser den. Omslaget kan göra en nyfiken och så intresserad att man vänder på boken och läser baksidestexten. Tillsammans kan den och omslaget vara avgörande om vi väljer att läsa en bok. Men ett bokomslag kan också göra att vi knappt plockar ut boken ur hyllan den står i.

Hur titeln är satt är också viktigt. Angående min egen roman Sistungen, tycker jag förlaget fick till titeln och mitt namn så snyggt. Och förstås bokens omslag med bild gjord av min syster, tillika konstnär. Jag är mycket nöjd. Men säljer den? Inte så att jag applåderar precis. Ändå, med ett så lockande bokomslag …

Jag har några böcker i min bokhylla som jag, om jag såg dem i bokhandeln idag, kanske inte skulle ägna ett ögonblick av intresse då omslagen i mitt tycke är komplett intetsägande, ickelockande. Men en bok där i min kära hylla fick en dag fatt i min nyfikenhet efter att jag under flera år bara låtit boken passera förbi mitt ögas intresse. En relativt tjock bok inbunden i ett slags canvasliknande tyg, gul och med författarens namn och titeln enkelt och utan lockelse i en oansenlig liten text mitt på. Jag hade dömt ut boken som tråkig ända sedan jag av någon underlig anledning inhandlat den för så där tre decennier sedan. Länge funderade jag på vad som fått mig att satsa på den. Jag tror att det var den varmt gula färgen. Nåväl.

Så kom en dag min nyfikenhet att plötsligt bli så pockande att jag plockade ut boken ur min bokhyllas trängsel. Något förvånad såg jag bokens omslag i sin enkelhet nu som så vacker att jag den här gången vände på den och ingående läste baksidestexten. Överraskad och mer tagen än jag kunde förstå, bestämde jag mig för att genast läsa den. Och det har jag aldrig ångrat. Den är bland de vackraste romaner jag någonsin läst. Skriven med beröringar av det som dessutom är oerhört viktigt i mitt liv – kroppen i rörelse, dansens och andetagens berikande av ett liv – som förordet till romanen bland annat så fint beskriver. Omslaget gjorde att jag tidigare inte läste baksidestexten. Det hade avgjort mycket. Därför är bokomslaget viktigt, tänker jag. Den gavs ut samma år som jag föddes. Om den romanen kommit ut idag, undrar jag hur den skulle sett ut. Tänker i mitt hjärta, att det nog inte finns en enda bild som kan få just den boken att blända och locka mer än det gula och enkla som är. Märkligt. Vad en människa kan förändras.

Idag kan jag titta länge på en bok jag får syn på. Jag kan vända och vrida på den, väga den i handen, läsa baksidestexten ett par extra gånger, ge mig tid att bli nyfiken på boken och kanske full av förväntan, och inte alls längre vara så snar i min bedömning. Föreställer mig några nära timmar med den. Allt jag skall få vara med om, vilka människor och händelser jag skall få möta, att få vara en del i en annan värld. Sådana tankar gör att jag låter boken vila ett par dagar så att jag också får njuta av att den finns där och väntar på mig. Jag hör med mina bokälskande vänner. Vi diskuterar omslag och titel. Någon känner till boken. Vi kommer fram till olika saker. Våra synpunkter stämmer inte alltid överens. Så spännande när vi delar med oss.

Så bestämd en liten människa
så övertygad i sin känsla
så allvarlig i sin tro
så överraskad av det motsatta
så tacksam över sin blick
så innerligt glad över förändringen

Att det finns bokomslag som inte tar sig igenom mitt ögas filter, de grå och obestämda, som ibland leder mig fel, det får jag väl leva med. Men glädjen blir så mycket vidare när jag kan ändra mig, när jag hittar fram till böcker vars bokomslag jag först ogillat och därför valt bort, men som senare kommit igenom och passerat min första uppfattning och istället givit mig en fantastisk upplevelse. Sådan lycka att hitta hem i sig själv och i sin bokvärld.