Ekström & Garay ger ut äventyrsromanen Sången från underjorden

sebastian-w-thorn

Ekström & Garay ger ut äventyrsromanen Sången från underjorden skriven av ingen mindre än Sebasthian W. Thörn

Sebasthian W. Thörn föddes den 17 oktober 1992 och växte upp i skogarna och byarna runt Hässleholm i Skåne. Som en del av Youtube-gruppen Monte Fjanton har han sedan 2008 gjort humoristiska filmrecensioner, sketcher och spelvideor, som setts närmare hundra miljoner gånger. Sedan 2020 jobbar han även som leveldesigner på spelföretaget Forgotten Empires. Han har skrivit noveller, filmserier och spelberättelser under hela sitt liv. Sången från Underjorden (2022) är hans romandebut.

– Hur fick du idén till Sången från underjorden?

En förvånansvärt svår fråga att svara på! Vissa inspirationskällor är nog ganska uppenbara, som Jules Vernes Resan till jordens medelpunkt och liknande äventyrsberättelser. Annat är, även för mig, betydligt svårare att sätta fingret på.

Boken har växt fram ur en novell jag skrev för tolv år sedan. Själva kärnan har funnits där från början – sökandet efter en underjordisk stad, relationen mellan James och Matilda – men den har också växt mycket under åren. Var varje idé kommit från går inte att säga: det är ytterst sällan jag ser eller läser något och tänker ”det där måste jag lägga till i min bok!”

I slutändan handlade det nog mest om att jag ville skriva något som jag själv hade velat läsa: ett storslaget äventyr som spänner över halva världen, och bortglömda platser man som läsare får vara med och utforska.

– Hur kom huvudkaraktären till?

I början var det en ganska utilitarisk process. James Dayton behövde ha de medel som krävdes för att kunna ge sig ut på resan jag ville skriva om, så då fick han vara hyfsat rik. Han behövde dessutom vara villig att lämna allting bakom sig när han fick ett brev från en gammal käresta, därför behövde han vara ganska isolerad och ensam trots sin framgång. Det var själva grunden, sedan har hans personlighet och erfarenheter växt fram under skrivandet.

– Vad har berättelsen betytt för dig?

Framför allt ser jag det som ett personligt åstadkommande. Jag har velat skriva romaner sedan jag var gammal nog för att kunna läsa dem, men under väldigt lång tid har det känts som ett oöverkomligt mål. Jag har behövt komma över både bristande självförtroende och kass arbetsdisciplin för att ro i hamn det här projektet. Men nu är det gjort, och plötsligt känns det ganska självklart att jag ska kunna skriva inte bara en utan dussintals böcker till.

– Vad hoppas du att läsarna ska känna när de läser den?

Att den är svår att lägga ifrån sig.

– Vad är det bästa med äventyrsgenren?

Namnet säger allt. Man får en chans att följa med på äventyr som annars skulle ha varit omöjliga att uppleva, oavsett om det är i filmer som ”Indiana Jones”-serien, spelserier som ”Tomb Raider” och ”Uncharted”, eller en bok som min.

– James Daytons behagliga herrgårdsliv slås i bitar då ett brev anländer till hans hem: ett brev från hans ungdomskärlek, Matilda, som kastar honom ut på ett äventyr och som kommer att föra honom halvägs över världen – och djupt ner i underjorden.

Matilda säger sig veta vägen till den mytomspunna underjordiska staden Agartha. Tillsammans beger de sig till Tibet på jakt efter den legendariska platsen – men högt uppe bland de vindpinade bergstopparna inser de snart att de inte är de enda som söker efter staden.

Samtidigt hemsöks James i sina drömmar av en ansiktslös kvinna som lockar på honom med en ljudlös sång från underjorden. Vad är det kvinnan vill? Vad döljer sig egentligen i Agarthas hjärta?

Sången från underjorden är en äventyrsroman i samma anda som de stora klassikerna. Med värme och en omistlig kärlek till genren bjuder Sebasthian W. Thörn med läsaren på en fartfylld och spännande resa till en annan värld. Färgstarka personligheter, svindlande miljöer och ett luftskepp styrt av en halvgalen luftkapten – det blir knappast bättre än så här.

Sången från underjorden släpps i maj, du hittar titeln hos bland annat Adlibris och Bokus.