Ekström & Garay nyhetsbrev augusti 2021

logo2-v5c

Releasemingel

hennes-uppgang-och-fall

Marie Strömberg är inte bara manusförfattare och kreatör inom filmbranschen, utan debuterar nu även som författare med sin första diktsamling, Hennes uppgång och fall.

Det är en stark diktsamling som speglar kvinnors känslomässiga berg- och dalbana från den första kärleksfulla kyssen till den ångestladdade flykten ur ett dysfunktionellt förhållande.

Författaren har skrivit diktsamlingen i perioder under mer än tjugo års tid, och den är ett resultat av historier hon stött på genom sitt arbete för kvinnors rättigheter.

Stockholms bokhelg bjuder in till releasemingel för Marie Strömbergs diktsamling kl. 17.00–20.00 på S/S Orion, Batteriparken1, Skeppsholmen.

Se hela programmet för Stockholms bokhelg.

Läs mer om Marie Strömberg.

stadsbiblioteket-lund

Samarbete med Lunds stadsbibliotek

Ekström & Garay har inlett ett givande och lyckosamt samarbete med stadsbiblioteket i Lund kring litteraturprogram och författarmöten.

stephen-king

Det senaste samarbetet är en spännande presentation om Stephen King, framförd av Hans-Åke Lilja, som tidigare gett ut boken Varsel i mörkret på Ekström & Garay.

Hans-Åke Lilja berättar med stort engagemang om mannen bakom skräckhistorierna. Vem är han, författaren som får den pirrande känslan av skräck att krypa runt i kroppen?

Hans-Åke Lilja är ordförande i Stephen King-sällskapet och driver sedan 23 år Lilja’s Library – The World of Stephen, världens största fan-site tillägnad författaren.

Missa inte chansen att ta del av saker du inte visste om Stephen King. Begränsat antal platser!

Läs mer om anmälning och evenemanget här.

Se mer om fortsatt samarbete med Lunds stadsbibliotek i nästa nyhetsbrev!

 

forfattarcentrum

Författarcentrum Syd och Ekström & Garay har inlett ett samarbete för att uppmärksamma och lyfta fram de 400 författare som är verksamma i de södra delarna av Sverige.

Antologin Brev till framtiden (Ángela García och Taliah Pollack) ges ut av Ekström & Garay i samarbete med Författarcentrum Syd med stöd av Svenska Akademien och en donation från Lars Hansare. Layout och omslag har gjorts av Lönegård & Co.

brev-till-framtiden

Författarcentrum Syd berättar: ”År 2020 skakades världen när coronapandemin blev ett faktum. Vid ett av Författarcentrum Syds digitala styrelsemöten våren 2020 väcktes idén om att be våra medlemmar, bestående av över 400 yrkesverksamma författare i Sydsverige, att skriva ett brev till framtiden om de perspektiv på livet som uppstod under pandemins första år. Genom personliga reflektioner i brevform till läsare i framtiden ville Författarcentrum Syd samla texter till en gemensam historia. Av de inkomna bidragen valde redaktörerna ut 21 texter.”

Släpps 24 Augusti på Adlibris och Bokus

Releasefest
28 augusti 2021
S:t Gertruds Konferens i Malmö, ingång B, lokal Vardagsrummet.
Läs mer här

Ekström & Garay växer!

Efter en grundlig rekrytering med många intressanta sökande till tjänsten som kommunikatör på Ekström & Garay kan vi nu meddela att Caroline Geijer har fått uppdraget.

Caroline har en examen i affärsutveckling och kommunikation inom e-handel. Vidare har hon studerat konst och design, bland annat vid Lunds Konst/Designskola. Hon har flera års erfarenhet av operativ och strategisk kommunikation samt digital marknadsföring, mestadels inom digitalbyrå- och e-handelsbranschen.

Kansliet förstärks med Ingemar Wagner som börjar hos oss som administrativ assistent den 1 september. Ingemar har en kandidatexamen i design och har tidigare bland annat jobbat med industridesign.

Vi hälsar Caroline och Ingemar välkomna!

caroline
ingemar

Nyutgivna böcker

Efter en härlig sommar med varma dagar kommer brittsommarens lite kyligare kvällar som inbjuder till sköna lässtunder i fåtöljen.

En resa i ord och bild genom Fritiof Nilsson Piratens Skåne.

Piratenland (Ekström & Garay), en resa i ord och bild genom Fritiof Nilsson Piratens Skåne. Med text av Tomas Ekström och fotografier av Mia-Maria Lindberg.

Boken är försedd med QR-koder så att läsaren på ett enkelt sätt kan få vägbeskrivning och mer information om de olika platserna i Piratens liv och skrivande.

Tomas Ekström är även redaktör för Piratenposten och förlagschef för bokförlaget Ekström & Garay.

Läs mer om boken här.
Läs mer om Mia-Maria Lindberg här.

John Garpike

Fjäder från en katt

 John Garpike har skapat en fantasirik och fartfylld berättelse som tar dig bortom allt du tar för givet.

 Med en ton av såväl A Clockwork Orange som The Matrix och Alice i Underlandet ställs världen på sin spets. Lika delar intriger, vänskapsband, svindlande teknologi och filosofi borgar för en läsupplevelse av sällan skådat slag.

Framtidsskildringen ger upphov till frågor om vår egen tid och världen vi håller på att skapa.

Fjäder från en katt är första delen i science fiction-sviten om Tsunamiprojektet.

Läs den hyllade recensionen från BTJ-häftet här.
Läs mer om boken här.

 

Vikingapojken som seglade med Erik den Röde

Vi befinner oss på Island, vid Breidafjordur i nordväst. Det är år 982 e.Kr. Ännu ingen kristendom. Kommer man i nöd, så ropar man på Tor.

 En spännande bok för barn mellan 9 och 12 år som handlar om en ung 14-årig pojke vid namn Petur som seglar med Erik Röde.

Lena Stiessel är född i Stockholm 1931 och började som bibliotekarie med drömmen om att en dag bli författare.

Serien om den lilla hästen Trolle blev en succé, och Lena närmade sig sin författardröm. Hon har skrivit böcker om allt från astronomi, nordiska och grekiska gudar till sägner om älvor och troll. Kanske ser hon ett och annat mystiskt väsen i skogens dunkla djup när hon tittar ut från sitt fönster i Järvsö.

Mer info om boken hittar du här.

BIG är en djärv thriller om människohandel, storhetsvansinne och makt. Men också en thriller om människors längtan efter kärlek.

Författarparet Kerstin och Johan Höfler debuterade 2017 med spänningsromanen Råttan, som år 2020 kom ut i en uppdaterad form: Råttan – Black edition.

Kerstin är barnpsykiater och ekonom, Johan är polis och socionom. Båda har erfarenhet av arbete på olika myndigheter, bland annat Arbetsförmedlingen, där de har varit chefer.

Släpps 17 september på Adlibris och Bokus.

 

Är du prenumerant på Tidningen Skriva? I så fall har du chans att vinna boken BIG i en tävling som tidningen utlyser i sitt nästa nyhetsbrev!

Kommande böcker

Muren är skriven av Carl Martin Säfström, statsvetare som arbetar på Stockholms universitet, där han bland annat undervisar i Mellanösternstudier. Muren är hans debutroman.

Muren.skyddsomslag.final.28.7.21

En åtta meter hög betongmur har rests kring Stockholm och alla personer med utländsk bakgrund har tvingats flytta från staden. Innanför muren får vi följa en till synes alldaglig, högst grubblande och osäker akademiker som lever upp tack vare en nyfunnen vänskap och kärlek.

Vår (anti)hjälte dras dock motvilligt in i en plan vars syfte är att försöka rasera muren.

Muren är en insiktsfull roman om livets stora och små spörsmål, en uppgörelse med vårt nutida samhälle och en varning om hur framtiden mycket väl kan komma att bli om vi fortsätter på den trångsynta väg vi slagit in på.

Släpps 24 september på Adlibris och Bokus

 

Allt som jag inte begriper mig på är skriven av författaren Curt Andersson som är bosatt i Varberg. Han är fil.lic. i sociologi och fil.dr i arbetsvetenskap. Han är författare till ett trettiotal titlar. På Ekström & Garay har han tidigare utkommit med romanen Märkliga män.

Allt.omslag.skiss.1

Den unge Harald arbetar på en handelsträdgård nära autostradan mellan Lund och Malmö. Där möter han den erfarna Viktoria. Med henne inleds en lång rad av tragikomiska tillkortakommanden i relationer med olika kvinnor.

Författaren rör sig skickligt i tid och rum och snart befinner sig Harald i Las Vegas där han gifter sig med mexikanskan Bonita. Hon drar in honom i en vanvettig karusell som snurrar allt fortare.

På ett inlevelsefullt sätt får vi följa Haralds utveckling från ung vilsekommen man till livserfaren gamling som på ålderns höst reflekterar över sitt liv vid arbetsbordet.

Släpps 8 oktober på Adlibris och Bokus

 

Undran och förundran är skriven av Karin Hedner, född 1946 och sedan länge bosatt i Lund. Hon är legitimerad läkare, specialist i invärtes medicin och geriatrik samt docent i invärtes medicin. Hon har arbetat vid Skånes universitetssjukhus i tjugofem år och på Socialstyrelsen i femton år.

Undran.skyddsomslag.final.5.8.21

Undran och förundran är en samling personligt hållna texter med författarens reflektioner över företeelser – i stort och smått – som har väckt hennes undran och förundran under livets gång.

Karin Hedner rör sig från uteserveringarna på Lunds kullerstensbelagda gator, längs med domkyrkans unika stenväggar till sin personliga sfär, där hennes penna stämningsfullt skildrar kärlek, längtan, sorg, relationen till Gud och ensamheten under pandemin.

Somliga undringar får ett svar, inför andra får förundran sista ordet. Boken inbjuder läsaren att själv begrunda livets villkor, specifika glädjeämnen, svårigheter och allmänna obegriplighet.

Släpps 1 oktober på Adlibris och Bokus.

Minns du är en diktbok skriven av Maj Högberg, född 1951 och verksam som psykoterapeut. Hon har i många år jobbat med samtalsterapi, parterapi och familjeterapi samt även fördjupat sig i symbolterapi. Med Minns du debuterar hon som författare.

Dikter.cover.final.4.8.21

Dikterna i Minns du speglar skeenden, känslor och möten. Texterna är minnen, bilder och fantasier som ringar in sådant som är gemensamt för oss alla.

Släpps 16 oktober på Adlibris och Bokus.

 

Dinter utan filter med Kristina Sandberg

Dinter utan filter

Ännu ett avsnitt av podden som tar det litterära samtalet till nya nivåer. Denna gång samtalar Richard Dinter med Kristina Sandberg – författare, poet, debattör, chefredaktör.

Lyssna här.