Ekström & Garay nyhetsbrev januari 2023

eog-logga

Stora novelltävlingen!

Du har väl inte missat att Ekström & Garay arrangerar för tredje året i rad Stora novelltävlingen i samarbete med Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten! Den 1 november gick startskottet för årets tävling som rullar till den 31 mars.

I prispotten ligger 50 000 kr!

Nu har din novell chansen att vara med i en antologi tillsammans med nio andra noveller som ges ut av Ekström & Garay förlag. Den vinnande novellen kommer även publiceras i Kvällsposten och Göteborgs-Tidningen. Vinnaren erhåller dessutom en prissumma på 35 000 kr, tvåan 10 000 kr och trean 5000 kr.

Tävlingen riktar sig till dig som skriver noveller på svenska och du har fram till 31 mars 2023 på dig att skicka in ditt bidrag.

stora-novelltavlingen

Detta är en unik möjlighet för dig att synas och för oss att uppmärksamma nya svenska novellförfattare. Alla får vara med i tävlingen, oavsett tidigare erfarenhet och erkännande. I tävlingsjuryn sitter författare tillsammans med representanter från förlaget och dess samarbetspartners.

Din novell har chansen att bli ett av de vinnande bidragen. Låt dig inspireras och börja skriv på din novell redan idag! Vi ser fram emot ditt bidrag med spänning.

Läs mer här

Tack till våra samarbetspartners!

gt
kvallsposten

Richard Dinter besöker bok- & poddfestivalen i Norrköping!

Intresset för böcker och poddar har aldrig varit större! Kom och besök bok- och poddfestivalen i Norrköping! En festival där gammalt möter nytt, där den gamla hederliga boken möter den moderna podden. Den 28 januari öppnar Bok- och poddfestivalen upp för första gången på Louis De Geer i Norrköping.

bok-poddfestivalen-i-norrkoping

Ni får möta utställare, författare, poddare med mera, men ni får också möjlighet att njuta av författarsamtal, föreläsningar och livepoddar. Eller varför inte avnjuta en härlig afternoon tea med bubbel i deras champagnebar.

När: 28/1 2023
10:00-16:00 på Louis De Geer

 

Sist men inte minst, mannen bakom Dinterpodden, Richard Dinter står på scen 13.30
Missa inte!

 

För program och mer information, se louisdegeer.se

 

Välkomna!

Omdömen om Jörgen Carlssons bok Drama Aqua

drama-aqua

Jörgen Carlsson är professor emeritus vid enheten för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet med strålningsbiologi, tumörbiologi och experimentell nuklearmedicin som specialiteter. Han är medförfattare till flera fackböcker och många vetenskapliga och några populärvetenskapliga artiklar. Jörgen debuterar på Ekström & Garay med spänningsromanen Drama Aqua.

Vilka fantastiska utlåtanden Jörgen Carlssons bok Drama Aqua har fått!

”En ny deckarvärld har mött sitt ljus med stegrande spänning och oväntat slut. Lättläst, spännande och annorlunda!”
– Sofie Larsson

”Faktaspäckad välskriven spännande = jättebra”
– Örjan funseth

Drama Aqua är en mycket fängslande och lättläst spänningsroman om hur biologiska forskningsresultat för bl.a. förbättrad cancervård, kan missbrukas för att skapa ekonomiska vinningar utan tanke på förödande effekter på vår miljö. Lite av samma tankar och reflektioner som jag upplever i boken Änglar och Demoner av Dan Brown där forskningen kring antimateria får förödande konsekvenser i fel händer. Ser fram emot en uppföljning av Drama Aqua och riskerna med frontlinjeforskning som hamnar i fel händer.”
– Hans Dahlin, Sjukhusfysiker, Forskare och Entreprenör

”Jag har med nöje läst Jörgen Carlssons bok. Spännande detektivarbete med smart stöd av forskningen. David mot Goliat i där vetenskapen kämpar mot miljöförstöringen”
– Anders Sundin Öl, Prof Em, Institutionen för Kirurgiska Vetenskaper, Radiologi & Molekylär Avbildning, Uppsala Universitet Akademiska Sjukhuset

”På andra sidan sjön driver okända krafter sitt dunkla spel. I takt med att vattennivån sjunker och dramatiken ökar, når läsarens ståpäls nya höjder. När Drama Aqua till slut är över, har författaren med suverän pedagogik intravenöst gett läsaren hisnande inblickar i fundamentala vetenskapliga samband. Spring genast och köp boken!”
– Bo Gräslund, professor em.

Drama Aqua är en spänningsroman om stora som små miljöfrågor, deras påverkan på våra vardagsliv, och de förödande konsekvenser som kan följa när människan missbrukar ny teknik.

Adlibris
Bokus

Recensioner 

BTJ-häftet recenserar ”Till Alma från Zorn”

till-alma-fran-zorn

”Skildringen fungerar som ett slags tillgängliggjord konst- och kulturhistoria i och med att författaren förankrar sitt sökande i kunskaper om Zorns tid. Villkoren för oäkta barn presenteras, liksom de som konstnärens modeller fick underkasta sig. I centrum för skildringen står Zorns målning Madonnan, som också blev en etsning. För läsare utan djupare kunskaper om Zorn är boken en guldgruva, för den initierade Zornkännaren kan skildringen också fungera som en tankeställare i och med de nya rön om Zorns privatliv som presenteras. Till det verkligt unika hör presentationen av de brev som Zorn sände Alma åren 1911–1917, vilka en avlägsen släkting till Alma ställt till förfogande.

Helhetsbetyg: 4.”

– Michael Economou, BTJ-häftet nr 3, 2023.

claes-severin

Claes Severin har varit lärare i samhällsvetenskapliga ämnen på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Under sina 37 år som lärare var historia ett favoritämne och äldre ting väcker hos honom en särskild fascination och en vilja att undersöka. Var kommer de ifrån, vem har ägt dem och var har de funnits under åren som gått? I sökandet efter svaren kommer människorna som förknippas med tingen närmare. Historien om tingen blir samtidigt en berättelse om de människorna. Till Alma från Zorn är en sådan berättelse.

dialoger-om-naturlig-religion

”Den livliga dialogformen åskådliggör argument som fortfarande är fullt relevanta i den religionsfilosofiska diskussionen. Denna översättning har gjorts av Robert Callergård (1966–2021), som var filosof och expert på den skotska upplysningsfilosofin. Idéhistorikern Henrik Bohlin har skrivit ett kort men instruktivt förord. Dialoger om naturlig religion är ett ständigt aktuellt verk som kan läsas av alla filosofiintresserade.”

Helhetsbetyg: 4
– Lektör Johan Bjellvi,  BTJ-häftet nr 2, 2023.

david-hume

David Hume (1711–1776) var en av upplysningens främsta filosofer. Han var huvudsakligen verksam i Edinburgh, men under perioder även bosatt på kontinenten. Dialoger om naturlig religion är Humes religionsfilosofiska huvudverk, det skrevs på 1750-talet men utkom först efter hans död.

Robert Callergård
Robert Callergård (1966–2021) disputerade i teoretisk filosofi år 2006 vid Stockholms universitet. Därefter tillbringade han två år som gästforskare vid University of Southern California, och två år som medlem av Understanding Agency, ett forskningsprogram för Riksbankens Jubileumsfond. Under många år undervisade Callergård i kurser i filosofins historia vid Stockholms universitet, och han arbetade även på de filosofiska institutionerna i Umeå och Uppsala.

Callergårds avhandling handlade om Thomas Reids vetenskapsfilosofi. Överhuvudtaget var det epoken som kallats för den skotska upplysningen, med Reid och David Hume som viktiga gestalter, som stod i centrum för Callergårds filosofiska intresse. Tidigare har han bland annat översatt Bok I av Humes A Treatise of Human Nature.

Artiklar

DN intervjuar författaren Birgitta Winberg.

birgitta-winberg

”När Birgitta Winberg var 17 år frågade hon Stockholms biskop Ingmar Ström om hon skulle kunna bli präst. Det var tidigt 70-tal, vänstervindarna blåste och de marxistiska studiecirklarna var fulltecknade. ’Är du med i FNL?’ frågade biskopen. Birgitta bävade men svarade sanningsenligt ja. ’Bra, det är just såna som du kyrkan behöver.’

Så kom det sig att flickan från Bagarmossen blev präst.”

Läs hela intervjun i Dagens Nyheter eller Etidning

prast-bakom-galler

Kronobergshäktet i Stockholm var prästen Birgitta Winbergs arbetsplats i 20 år. I fem år var hon också, som första kvinna, president för världens häktes- och fängelsepräster.

”Klippgravar brukar jag kalla cellerna. De är på 7,5 kvadratmeter. Där ska de häktade sitta utan att veta när polisen dyker upp, när de ska förhöras, när utredningen är klar, om och hur långt straff det blir eller ens hur de anhöriga har det därute.” Så beskriver hon miljön på Kronobergshäktet.

Hon har mött människor som mördat, som rånat, som begått småbrott. Hon har mött ekonomiska brottslingar. Hon har mött pedofiler. En del av dem har begått omskrivna brott.

Adlibris
Bokus

Tidningen Ingenjören intervjuar Gunilla Resare

gunilla-resare

”Sveriges första kvinnliga ingenjör tog examen från Chalmers 1917. Nu har hennes barnbarn Gunilla Resare skrivit en biografi om hennes liv. Här möter vi en banbrytande, orädd kvinna som ser till att designa sitt eget liv.

När Vera Sandberg som nittonåring klev in på Chalmers för att påbörja sin ingenjörsutbildning var hon den enda kvinnan bland 400-500 manliga studiekamrater. På den tiden tog Chalmers inte in kvinnor överhuvudtaget och det hade orsakat en hel del huvudbry när hennes ansökan kom in.

Därför fick hon göra ett särskilt svårt inträdesprov i matematik där hennes kunskaper sattes på prov – något som inga män behövde göra. Men hon klarade provet galant och dörren till Chalmers öppnades för henne – och därmed också för tusentals andra kvinnor.”

Läs hela intervjun i Ingenjören>

vera-sandberg

Vera Sandberg växer upp i en driftig småländsk familj på Hångers gård i Ljungby under det förra sekelskiftet. Företagsamheten, som hon får från sin familj, tar Vera hela vägen in i historieböckerna – när hon som första kvinna i Sverige utbildar sig till ingenjör på Chalmers i Göteborg.

Med hjälp av historisk dokumentation, minnesanteckningar, memoarer, brev, familjefoton och samtal med kvarlevande familjemedlemmar och släktingar tecknar Gunilla Resare ett levande porträtt av en banbrytande kvinna.

Adlibris
Bokus

Mannen som slöade till nominerad till årets bok om svensk historia 2022

mannen-som-sloade-till

”Nättidningen Svensk Historia inbjuder alla läsare att vara med och rösta fram Årets bok om svensk historia 2022. Välj bland åtta nominerade böcker – vilken tycker du var förra årets bästa, viktigaste, mest läsvärda eller mest efterlängtade bok om svensk historia?”

Läs mer och rösta hos Nättidningen Svensk Historia

peter-carlberg

Genom att lära oss mer om det som har hänt förstår vi vår samtid bättre.

Peter Carlberg (f. 1958) är journalist sedan mer än 30 år tillbaka. Han arbetade i 23 år på Svenska Dagbladet i Stockholm med undersökande journalistik och bevakning av samhälls-, kriminal- och rättsfrågor. En tid var han kriminalreporter i Växjö och under 1980- och 1990-talen kartlade han svenska nazistiska och högerextrema rörelser.

Mannen som slöade till, en bok om ett stycke bortglömd svensk historia, är Peter Carlbergs debut i bokform.

Libri Resurrecti

Har du läst Ekström & Garays blogg Libri Resurrecti? Ivo Holmqvist ger bortglömda böcker nytt liv. 

Ekström & Garay förlag vill, tillsammans med kulturmagasinet Opulens, uppmärksamma bortglömda författare och böcker ur vårt gemensamma kulturarv.

Libri resurrecti – återupplivade böcker – uppmärksammar litteratur som en gång lästes, ofta med iver, men som nu fallit i glömska, inte sällan med viss orätt. Gå tillbaka i tiden och läs välformulerade texter med vacker och beskrivande djupsinnighet om klassiska författare så som Tora Nordström, Waldemar Hammenhög och Vilhelm Moberg!

Denna gång lyfter vi fram författaren Elsa Eschillius

elsa-eschillius

Elsa Eschillius: En vecka i Skåne.

”Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der gik storken på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk, for det sprog havde han lært af sin moder. Rundt om ager og eng var der store skove, og midt i skovene dybe søer; jo, der var rigtignok dejligt derude på landet! Midt i solskinnet lå der en gammel herregård med dybe kanaler rundt om…”

Så kan man börja ett stycke, med en suverän panorering långt innan filmen uppfunnits, från en synvinkel högt upp i luften till en insnävning på detaljerna – och så fästs blicken på skräppebladen och under dem ankmamman med sin fula älling som får stå ut med spott och spe innan hon växer till sig och blir en ståtlig svan. Men det kan göras lite mera prosaiskt, så här:

Läs fortsättningen här

Intervju med författaren och marinbiologen Kennet Lundin

Kennet Lundin är marinbiolog och vetenskaplig intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum samt docent vid Göteborgs universitet. Han arbetar särskilt med marina ryggradslösa djur. Kennet skriver både populärvetenskapligt och forskningsinriktat, samt är författare och medförfattare till flera böcker om havets djur, som Nationalnyckeln för Sveriges flora och fauna. Han är ofta anlitad i media och är en aktiv föreläsare. Kennet bor i ett hus på landet utanför Lerum och är en hängiven fjällvandrare och kajakpaddlare.

kennet-lundin

Berätta lite om dig själv!

Wo bist du? Doch nur ein tier!” sjöng Till Lindeman i Rammstein, ackompanjerad av dånande grävskopegitarrer. Jag är förvisso ett djur som ödmjukt delar livsrum med andra djur på den här planeten, men jag är mer än så – en marinbiolog och museiråtta i sina bästa år. Dessutom kan jag laga mat och en del antropologer anser att det precis det som gör oss till människor. Ja, och så är jag hyfsat bra på bisatser i meningar. Det fixar inte våra närmaste släktingar bland primaterna, enligt lingvistikern Noam Chomsky. Det är den mixen som lett fram till boken Sjömat.

Hur fick du inspiration till boken?
När jag sportdyker eller är ute på undersökningar av livet i havet så stöter jag hela tiden på spännande djur och växter, varav många är ätliga och i vissa fall rentav delikata, fast det inte är allmänt känt. Jag ville dela med mig av de upplevelserna i bokform och dessutom få en ursäkt för lite historieberättande.

Hur gick arbetet med boken till?
Jag har under många år skrivit i det kortare formatet, i många populärvetenskapliga och vetenskapliga artiklar, oftast tillsammans med andra, fast jag hade länge burit på bokidén om alternativ mat från havet. Under 2015 och 2016 var jag aktiv med en blogg om ämnet och det fanns då planer på en bok med en god vän som dock skrinlades. Under julen 2020 hade jag dock tid att börja skriva och när jag kastat upp allt jag hade inombords var jag trött på det och ville inte se det på ett halvår. Jag fortsatte under semestern 2021 och hade ett underlag. Sedan hade jag en sådan tur att det var skrivarkurs på Centrum för Hav och Samhälle på Göteborgs Universitet med tema Havet. Då fick jag den feedback och kick jag behövde för att arbeta fram manuset så att det blev presentabelt för ett förlag.

Vad är det med havet som fascinerar dig?
Allt levande fascinerar mig, inte bara havet. Men det finns så mycket där och det är dolt för oss. Vi kan bara röra oss som gäster i havets landskap och bland dess invånare, eller så får vi försöka ta prover från bottnen. Som om man skulle undersöka livet i en skog genom att flyga med en helikopter och släpa en håv mellan träden. Det ger glimtar av en helhet.

Hur kom det sig att du blev marinbiolog?
Egentligen är jag brett naturintresserad och gled in på ämnet för att jag träffade en himla bra handledare som sökte en doktorand som skulle arbeta med en sorts marina maskar. Det blir lätt så om en värmlänning hamnar i Göteborg (fast jag läste ett år i Lund först).

I din bok finns ett antal spännande recept! Är du intresserad av matlagning i övrigt?
Yes! Mat är kul och ett mångfasetterat och outtömligt ämne! Någon påstod att lidelsen för mat är den sista lidelsen som lämnar kroppen, kanske var det Oscar Wilde, men jag vet inte. När våra föregångare, kanske redan för en miljon år sedan började laga mat som var lätta att smälta så förändrade det vår livsstil och även våra kroppar radikalt, med mindre mun och tänder och kortare tarmar. Nu är vi förändrade för alltid och beroende av att äta lagad mat. Vi slipper tugga hela dagarna och kan göra annat. Chimpanser ägnar sex timmar om dagen bara på att tugga.

Vad har boken betytt för dig?
Den här boken tar mig längre ut på matspåret och jag hoppas nå en vidare läsekrets än naturintresserade.

Vad hoppas du att folk tar med sig efter att ha läst din bok?
Jag vill ändra deras matvanor och deras syn på havet, med ökad nyfikenhet kopplat till en medvetenhet om den marina miljön.

Har du något annat skrivprojekt på gång?
Javisst, dels så kommer en ny volym av nationalnyckeln om snäckor där jag är med på en tredjedel, dels så kommer boken Matarvet 2, där jag skriver om vad vi åt från havet förr och vad vi äter idag, dels kommer en bok benämnd Antropocen, där jag har skrivit två kapitel. Ovanpå det kommer några vetenskapliga publikationer, närmast en där jag tillsammans med kollegor beskriver en ny art av så kallad nakensnäcka från Östersjön. På svenska heter den östersjönuding, men den är alldeles för liten för att utgöra något matnyttigt, den har andra goda sidor.

Se även kennetlundin.se

sjomat

Inget påverkar planetens livsmiljö så mycket som vad vi äter och på vilket sätt vi skaffar vår mat. Den här boken fokuserar på livet i havet och berättar om mångfalden av ätliga (och även några mindre ätliga) havslevande djur och växter. I Sverige använder vi bara ett fåtal av alla dessa arter och fiskar dem ofta för hårt. Om vi lättade på trycket för havslevande arter och samtidigt breddade oss i urvalet och provade andra arter skulle det gynna både vår egen hälsa och havets biologiska mångfald.

Boken ger dig handledning till nya marina smakupplevelser, samtidigt som du lär dig lite marinbiologi på kuppen. Följ med på en klättring ner genom livets träd bland Västerhavets alla sorters organismer, med gastronomiska och kulturhistoriska nedslag, som kommer att förändra din syn på havet.

Nyutgivna böcker

I månadens nyhetsbrev går vi tillbaka i tiden och belyser historiska händelser. Under 1000-talet levde man hårt och att få leva ett långt liv var långt ifrån självklart. Ethelward och hans familj har tvingats fly de brittiska öarna och söker ett nytt och fredligare liv i Norden i Nils Håkans historiska roman Krigarmunkens pojke. Livet blir tuffare än de kunnat ana men hoppet och kärleken driver dem framåt.

I Birgitta Karlssons bok ”Tre öden i småländsk historia” förflyttar vi oss framåt i tiden till mitten av 1800-talet. Hur såg livet ut i de småländska skogarna på den tiden? Vi får ta del av de tragiska öden som kan drabba människor när fattigdom, starka drycker, psykisk ohälsa och religiösa vanföreställningar driver dem till sin spets. 

Krigarmunkens pojke

Nils-Håkan Englund

krigarmunkens-pojke

Västra Götaland, senare delen av 1000-talet. Ethelward och hans familj har tvingats fly de brittiska öarna och söker ett nytt och fredligare liv i Norden. Ingen kan dock ana att det till synes harmlösa samarbetet med kung Stenkil i Husaby ska bli inledningen på en kamp som liknar det liv de lämnat i England. De tappra kristna nybyggarna och deras bundsförvanter av vikingaätt ska under lång tid tvingas kastas mellan hopp och förtvivlan.

Men allt är inte mörker. Samtidigt spirar kärleken och nya liv ser dagens ljus. Krigarmunkens pojke är lika mycket en berättelse om stark vänskap, åtrå och hopplös förtvivlan som en om ett gryende rikes konturer som sakta börjar ta form.

nils-hakan-englund

Nils-Håkan Englund är född i Västra Götaland, och uppvuxen nära Göta kanal, men är sedan 23 år tillbaka bosatt i Vinslöv utanför Hässleholm. Han har en fil. kand. i historia, och arbetar idag som högstadielärare i historia, religions- och samhällskunskap.

Folket från East Anglia är Nils-Håkan Englunds debutroman.

Tre öden i småländsk historia

Birgitta Karlsson

tre-oden-i-smalandsk-historia

Det är måndagsmorgon 24 februari i Gelebo, Kalmar län 1845. Luften är kall och snön ligger som ett vitt täcke på träd och hustak. Drängen Anders Olsson är sysslolös denna dag och ger sig iväg ut. Han träffar sin vän Jonas Flög och de besöker både nämndemannen och bonden i trakten. Det bjuds på brännvin, de skrattar, pratar och har det trevligt. Framåt sen eftermiddag går de båda drängarna hemåt en aning berusade. En hätsk ordväxling uppstår och ett par örfilar flyger i Anders riktning. ”Kom an då om du vill, men du får skylla dig själv”, säger Anders, och Jonas ska snart ångra sitt tilltag …

Adlibris
Bokus

Om författaren Birgitta Karlsson

Mordet i Gelebo är en av tre historiska händelser som uppdagats under Birgitta Karlssons släktforskning. Birgitta är sedan många år bosatt i Skåne men född i Kalmar, där berättelserna utspelar sig. Vi får ta del av de tragiska öden som kan drabba människor när fattigdom, starka drycker, psykisk ohälsa och religiösa vanföreställningar driver dem till sin spets. Samlingen Tre öden i småländsk historia, baserad på historiska dokument, är Birgittas debut. Den ger en inblick i hur det var att leva i 1800-talets Småland och bidrar till att levandegöra Sveriges historia.

Kommande böcker

Finns det en underliggande konkurrens i Peter Artedis och Carl Linnaeus djupa vänskap? De båda delar en passion för forskning och en brinnande nyfikenhet för ordning och hierarki i naturvetenskapen och delar sina revolutionära idéer med varandra. Linnaeus fokuserar på växter och Artedi på fiskar. Men i september 1735, precis innan Artedi ska ge ut sitt livsverk, drunknar han under förbryllande omständigheter. Vad hände egentligen mellan dem? Stilla din nyfikenhet i den filosofiska och tankeväckande boken ”Hur dog Peter Artedi?” skriven av Theodore W. Pietsch, översatt av Hans Aili.

Hur dog Peter Artedi? – En vetenskapshistorisk gåta

Theodore W. Pietsch
Översättning Hans Aili

hur-dog-peter-artedi

Hur dog Peter Artedi? En vetenskapshistorisk gåta är en historisk roman som utforskar gamla Amsterdam och den mystiska bortgången av en ung, svensk vetenskapsman. Berättarrösten är en av upplysningstidens starkast lysande stjärnor. 

När den unge Peter Artedi och Carl Linnaeus först stöter på varandra i mars 1729, som studenter vid Uppsala universitet, fattar de omedelbart tycke för varandra och upprättar snart ett livligt intellektuellt utbyte. De delar sina revolutionära idéer om ordning och hierarki i naturvetenskapen, och utvecklar sätt att klassificera växter och djur på sätt som aldrig tidigare skådats: Linnaeus fokuserar på växter och Artedi på fiskar. 

Men i september 1735, precis innan Artedi ska ge ut sitt livsverk, drunknar han under förbryllande omständigheter. Linnaeus fullföljer sitt löfte till sin förlorade vän genom att publicera hans manuskript, men innan dess ger han ut sitt eget och slår igenom på storslaget vis: hans verk förändrar hela naturvetenskapen. Den drunknade Artedi, däremot, sjunker snabbt i glömska.

Gåtan om Peter Artedis död, och berättelsen om en föga känd händelse från ett viktigt historiskt tidevarv, är en studie i den bortglömda berättelsen bakom Linnaeus och Artedis vänskap, och utforskar vad som kanske egentligen hände mellan dem.

Släpps 24 februari hos bland annat Adlibris och Bokus m.fl

theodore-w-pietsch

Theodore W. Pietsch är professor emeritus och curator emeritus of fishes på School of Aquatic and Fishery Sciences och Burke Museum of Natural History and Culture vid University of Washington i Seattle. Hans primära intressen är marin iktyologi, särskilt i ämnena systematik, djurgeografi och den reproduktiva biologin hos kustnära fiskar såväl som djuphavsfiskar. Han har gett ut många böcker om fiskars biologi och iktyologins historia, samt vetenskapens historia i allmänt. 

Hans Aili är professor emeritus i latin vid Romanska och klassiska institutionen, Stockholms universitet. Han disputerade 1979 på en avhandling inom den romerska konstprosans stilistik, forskade på den Heliga Birgittas Uppenbarelser på latin (Revelationes) och de äldsta handskrifternas historia och struktur. Har översatt Peter Artedis Ichthyologia och hans andra zoologiska verk på latin till svenska och engelska.

Stämjärnet

Kerstin Furbo

stamjarnet

Havet, skogen, hundar. Det är friheten för Lena.

Hon var barn på femtiotalet. Som pensionär sitter hon nu på bryggan i skärgården och tänker tillbaka. Lena ser fiskebåtarna som puttrar ut mot öppet hav. Strömmingen som sprattlar i skötarna. Känner böckling¬doften som sprider sig över viken. Ser barnet Lena naken på en stenhäll, skrattande i fräsande, meterhöga vågor. Måsarna som slåss om fiskrens i vatten¬brynet. Så blir det tyst. Strömmings-fisket olönsamt. Bara måsarnas skrän när fritidsfiskarna då och då tar vid. Men de röda sjöbodarna finns kvar. Och skogen och havet.

I novellsamlingen Stämjärnet får läsaren genom fristående texter följa Lena genom livet. Hundar är hennes bästa vänner. Deras utsatthet blir tidigt hennes egen. Barn och hundar slipas ner. Fantasin och lekfullheten får inte ta för stor plats. Hon knuffas ut i den vuxna verkligheten. Flyttar runt i Sverige och i främmande länder. Var hon än befinner sig söker hon sig till hundarna.

Lena vänder alltid tillbaka. I över sjuttio år har hon hört bruset från havet i Söderhamns skärgård, livets andningshål.

Stämjärnet bjuder läsaren på ömsom stillsamma, ömsom dramatiska ögonblicksskildringar, med havet som utsikt och fond.

Släpps den 8 februari på Adlibris, Bokus m.fl

kerstin-furbo

Stämjärnet är Kerstin Furbos skönlitterära debut. Tidigare har hennes dikter och berättelser publicerats i två antologier, utgivna av föreningen Skrivare i Hälsingland. Kerstin skriver även i föreningens tidskrift Lokatten.

Kerstin har arbetat som språklärare på högstadiet i engelska, franska och svenska och författat Parlons tous ensemble, en lärobok i franska med ambitionen att få nybörjare att snabbt kasta sig in i samtal på det nya språket.

Hon har även arbetat som journalist på två landsortstidningar i Värmland och Hälsingland samt arbetat i västafrikanska Mauretanien som sekreterare på franska och engelska åt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation. Där undervisade hon dessutom franska hjälparbetare i engelska och frilansade med reportage till svenska tidningar.

Numera är hon pensionär boende i Söderhamn med den vackra skärgården där hon har tillbringat de flesta somrar sedan hon var tre år.

Ljudböcker

Lyssnar du hellre än läser? Streama din favorit, luta dig tillbaka och låt dig försvinna in i en annan värld!

kost-for-den-psykiska-halsan

I egenskap av vetenskapskvinna tror Charlotte Erlanson-Albertsson på stärkande krafter, och där fyller maten en viktig funktion. Att äta är ett tillfälle för styrka och stimulans, för både kropp och själ. Men maten påverkar oss samtidigt på en mängd sätt, och i den här boken förmedlar hon vad vetenskapen säger om effekten av olika livsmedel på hälsan, beroende på vilket hälsoproblem som föreligger.

Kost för den psykiska hälsan inleds med en allmän beskrivning av hälsa, smaker och ätbeteende. Därefter följer specifika kapitel om den lämpligaste kosten vid olika hälsoproblem, som inflammation, influensa, migrän, autismspektrumtillstånd, depression och ångest. Förändringar i kosten ger snabba förändringar i hur vi mår – vi ska ta vara på den hemligheten och den möjligheten.

Adlibris
Bokus
Storytel

Du hittar fler ljudböcker på vår hemsida

Dinter utan filter

Dinter utan filter produceras av förlaget Ekström & Garay. Landets tyngsta författare möter filmregissören och radioproducenten Richard Dinter. En personlig podcast om litteratur och liv

Författarfoto: Sara Mac key
Författarfoto: Sara Mac key

Detta är en roman som alla som någon gång känt kärlekens närmast outhärdliga hetta dra igenom bröstet djupt kommer att känna igen sig i.” I detta avsnitt ger sig Dinter utan filter ut i Natten. Vi gör det tillsammans med en författare som nyligen belönats med Svenska Dagbladets Litteraturpris för en intensiv roman om en mammas desperata letande efter en diabetessjuk tonårsdotter. Ett samtal om den långa och krokiga vägen från idé till en färdig roman. Om skrivandet som något absolut nödvändigt, och mycket mer. Sara Gordan debuterade 2006 och är också verksam som översättare. Natten är hennes andra roman. Stort varmt tack till Sara för att hon ville vara med. Stort tack även till skådespelaren Anna Lyons för uppläsningar, samt musikern Cicely Irvine för musiken. Och som alltid, stort tack till Ekström & Garay. Utan er inget Dinter utan filter. Tack också alla lyssnare!

Lyssna här!